Arama

Cevri İbrahim Çelebi

Güncelleme: 27 Nisan 2011 Gösterim: 2.397 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Cevri İbrahim Çelebi

Sponsorlu Bağlantılar
Yedinci asır Osmanlı şâir ve hattatı. İstanbul'da doğdu. Doğum târihi bilinmemektedir. İstanbul'da medrese tahsilini tamamladıktan sonrasmilev Dîvân-ı Hümâyûn kâtibi oldu. Hayâtı hakkında fazla bilgi yoktur. Şiirlerinden ziyâde güzel hat yazısı ile şöhret buldu.Şiirlerinin konusu daha çok ilâhî aşka dâirdir. Gazellerde samîmî düşüncelerini işler. Tasavvuf konularına da yer vermiştir. Mevlevî olmakla berâbersmilev bir tekke şâiri gibi görünmez. Sanata önem vermiştir. Bâkî ve Şeyhî'nin tesirinde kalmıştır. Şiir dili sağlam ve pürüzsüzdür.
İyi bir hattattır. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerinin Mesnevî'sini yirmi iki defâ yazmıştır. İstanbul kütüphânelerinde Cevrî hattı ile pek çok yazma eser bulunmaktadır. Üçüncü Selim Hanın Şeyh Gâlib'e hediye ettiği Mesnevîsmilev Cevrî hattı ile yazılmıştır. 1654 senesinde vefât etmiştir.
Eserleri:
Dîvân'ın İstanbul kütüphânelerinde yirmiden fazla nüshası mevcuttur. Günümüz harfleri ile basılmıştır.Hilye-i Cihâryâr-i Güzînsmilev on iki Arabî ayın özelliklerini anlatır. Tercüme-i Ahvâl-i Hâce Hâfız-ı Şîrâzî ile Cevrî Târihi diğer meşhûr eserleridir.


kaynak
Biyografi Konusu: Cevri İbrahim Çelebi nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

8 Şubat 2020 / Misafir Edebiyat tr
15 Haziran 2015 / _Yağmur_ Siyaset tr
26 Temmuz 2012 / Mavi Peri Siyaset tr
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat tr
27 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat tr