Arama

Tennessee Williams

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 7.814 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Tennessee Williams (1911-1983)
Lirik tiyatro oyunları ve sembol açısından zengin sahne efektleriyle dramın yeni biçimi olan 'Plastik Tiyatyo'yu kuran Tennessee Williams, Thomas Lanier Williams adıyla 26 Mart 1911'de Columbus / Mississippi'de dünyaya geldi. Tekstil ürünleri satıcısı olan babası sık sık iş seyahatlerinde bulunduğu için, ruhsal açıdan sağlıklı olmayan annesi tarafından büyütüldü. Geçirdiği difteri hastalığı nedeniyle bacağında zaman zaman nükseden felç meydana geldi. Birinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından taşındıkları St. Louis'de okulu bitiren Tennessee Williams, ekonomik olarak oldukça kötü duruma düştü.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu nedenle 1931'de başladığı gazetecilik, teoloji ve edebiyat öğrenimine iki yıllığına ara vererek ayakkabı fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. Yazı yazmayı ekonomik olarak rahata kavuşmanın bir yolu olarak gören yazar, boş kaldığı her dakika kaleme sarıldığı ve hiç dinlenmediği için 24 yaşına geldiğinde sinir krizi geçirdi. 1936 yılında önce Washington ardından da St. Louis'de yeniden başladığı tahsilini yine değişik işlerde çalışarak finanse etti ve iki yıl sonra üniversiteden mezun olabildi. İlk yapıtında kendi adını kullandı. Ancak bu eserinde başarılı olamadı ve ikinci kitabını Tennessee Williams adıyla yayınladı. 1942'de Hollywood'da senaryo yazarlığına başladı. Bu arada tiyatro için oyunlar yazıyordu.

Hollywood tarafından senaryo olarak kabul edilmeyen Cam Kırıkları / Sırça Kümes sahnede büyük başarı elde etti. Bu oyunu, izleyen oyunlarda olduğu gibi Güney eyaletlerinde geçer. Cam Kırıkları'nda Williams, çocukluğunun umutsuz dünyasından kurtulmak için nörotik annesiyle kırılgan kız kardeşini terk eden bir denizcinin ve aynı zamanda başarısız bir şairin öyküsünü anlatır. Anılardan oluşan dramında 'plastik tiyatro' düşüncesi gerçekleşmiştir. Fon müziği, ışık efektleri ve aşırı ışıklandırma aracılığıyla şiirsel, sembolik bir sahne dünyası yaratılmıştır.

Williams'ın 1947'de ilk kez sahnelenen İhtiras Tramvayı adlı oyunu aynı yıl içinde Pulitzer Ödülü'ne layık görüldü. Bu psikolojik dramın ana kahramanı Güney'de oldukça itibarlı bir aileye mensup genç bir kadındır. Genç kadın hayallerini yıkan eniştesi yüzünden sonunda akıl hastanesine düşer.

Dövme Gül adlı komedide ölmüş kocasına, kendini aldattığını öğreninceye kadar sadık kalan bir kadının hikayesini anlatır. Kadın düş kırıklığına uğramakla birlikte hayatında yeniden aşka ve tutkuya yer vermeye başlar. Yazarın bir Avrupa yolculuğundan sonra kaleme aldığı bu oyun Williams'ın içgüdüsel, nörotik baş kahramanlarıyla Güneyli eyaletleri gerçeğinden kaçmak için İtalyan göçmenlerinin eğlenceli yaşantısından medet umduğu tektük girişimlerden biridir.

Başarısızlıkla sonuçlanan Camino Real oyunundan sonra 1955'te en başarılı oyunu olarak kabul edilen Kızgın Damdaki Kedi'yi kaleme aldı. Üç yıl sonra Richard Brooks tarafından beyazperdeye uyarlanan Kızgın Damdaki Kedi'nin başrollerinde Elizabeth Taylor ile Paul Newman oynadı. İnsanların kurduğu ilişkilerde hem kendilerini hem de karşılarındakini aldatma merakları üzerine kurulu bu oyunda toplumdaki yalancılıktan ve insanın kendine acıma duygusundan yakınır.

Dar kafalı Gooper ile hırslı karısı, kanser hastası babalarının doğum gününde, mirasa konabilmek umuduyla türlü şaklabanlıklar yaparlar. Babasının en sevdiği çocuğu olan erkek kardeşi Brick, evliliği bitmiş olup kendine acımak dışında bir şey yapmayan alkoliktir. Brick'in karısı Maggie mücadeleci ruhuyla kendileri için olumlu bir sonuç almayı başarır. Maggie kocasıyla barışır ve mirası alabilmek için Big Daddy'i hamile olduğuna ve kendisin bir torun vereceğine inandırır.

Hayatın geçiciliği ve başarısız yaşantıları konu alan Gençliğin Sevimli Kuşu'ndan sonra Williams'ın üretiminde ciddi bir gerileme olmuştur. Bu durum karşısında eleştirmenler yazarın yeni konular bulmakta güçlük çektiğini ileri sürünce Tennessee Williams, ruhsal bir buhran geçirerek uyuşturucu kullanaya başlar. Tedavi olmak için sık sık hastanelere yatmak zorunda kalan yazar, birlikte yaşadığı erkek arkadaşının, ardından da kız kardeşinin ölümü üzerine büsbütün fenalaşır.

Yaşamın yalanlarıyla içli dışlı olmuş, yalnızlığa itilmiş Güneylileri yapıtlarının baş kahramanı olarak seçen Tennessee Williams, 24 Şubat 1893'te, kaldığı bir otelde, şişe kapağının boğazına takılması sonucunda boğularak öldü.

Eserleri
Oyunları: Cam Kırıkları/Sırça Kümes (The Glass Managerie, 1942), İhtiras Tramvayı (A Streetcar Named Desire, 1947), Dövme Gül (The Rose Tattoo, 1950), Camino Real (1953), Kızgın Damdaki Kedi (Cat on a Hot Tin Roof, 1955), Orfe'nin İnişi (Orpheus Descending, 1957), Geçen Yaz Birdenbire (Suddenly Last Summer, 1958), Iguana Gecesi (The Night of the Iguana, 1961)
Son düzenleyen KisukE UraharA; 21 Mart 2009 16:32
Biyografi Konusu: Tennessee Williams nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Tennessee Williams (1911-1983)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

tennessee

Toplumsal ve psikolojik baskılara dayanamaya­rak yıkılan insanları işleyen oyunlarıyla tanı­nan ABD'li yazar Tennessee Williams, Mis­sissippi eyaletindeki Columbus'ta doğdu. 13 yaşındayken ailesi St. Louis'e taşındı. Liseyi bitirdikten sonra Missouri Üniversitesi'ne gir­di. Büyük Dünya Bunalımı sırasında okuldan ayrılarak bir ayakkabı fabrikasında çalışmaya başladı. Daha sonra Iowa Üniversitesi'nde oyun yazarlığı öğrenimi gördü. 1938'de bu okulu bitirdi. Kentten kente dolaşarak gar­sonluk ve tiyatroda yer göstericiliği gibi çeşitli işlerde çalışırken bir yandan da yazıyor, bazı oyunları küçük tiyatrolarda sahneleniyordu. Williams'in oyunlarında bireysel kaygılar yer alır. Ne var ki, bu kaygılar öznel saplantı­lardan doğmaz. Toplumun değer yargılarıyla uzlaşamayan birey bazen eyleme başvurarak, çoğu zaman da toplumdan uzaklaşıp kendi iç dünyasına kapanarak bir kaçış yolu arar. Williams'ı üne kavuşturan ilk oyunu, bir bakıma kendi yaşamından öğeler içeren Sırça Kümes' tir (The Glass Menagerie; 1944). Sonradan yoksullaşmış üç kişilik bir aileyi konu alan bu oyunda, geçmişin özlemiyle yaşayan anne güçlü ve baskıcıdır. Bir bacağı sakat olan kızı Laura'ya koca bulmaya çalışmaktadır. Laura bedensel özrünün yarattığı eziklik duygusuyla içine kapanık bir yaşam sürer. Yalnızlığını topladığı cam heykelciklerle paylaşarak kendi düş dünyasında yaşar. Williams'in bundan sonra sahnelenen Arzu Tramvayı (A Streetcar Named Desire; 1947) adlı oyunu Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Bu oyunda güneyli soyluların son temsilcilerin­den olan Blanche Du Bois, güneye özgü ahlak değerleri ve kendi, kişisel kararlarının yarattı çıkmaza sürüklenir. Williams'in bunları iz­leyen Dövme Gül (The Rose Tattoo; 1951), Pulitzer Ödülü alàn Cat on a Hot Tin Roof (1955; "Kızgın Damdaki Kedi") ve Iguana Gecesi (The Night of the Iguana; 1961) gibi gene toplum-birey çatışması üzerine kurulu oyunları filme de alınmıştır.

Williams'in Mrs. Stone'un Roma Baharı (The Roman Spring of Mrs. Stone; 1950) ve Moise and the World of Reason (1975; "Moise ve Akıl Dünyası") adlı iki romanı, denemele­ri, şiirleri, senaryoları, öyküleri ve bir de öz-yaşamöyküsü vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Thomas Lanier Williams
Vikipedi, özgür ansiklopedi

625px Tennessee Williams NYWTS
"Williams'ın 1965 yılında çekilmiş bir fotoğrafı"

Tennessee Williams, takma adıyla bilinen Thomas Lanier Williams (26 Mart 1911 – 25 Şubat 1983), büyük bir Amerikalı oyun yazarı ve 20. yüzyılın en seçkin oyun yazarlarından biriydi. “Tennessee” adı kendisine, okul arkadaşları tarafından güneyli aksanı ve babasının Tennessee geçmişinden dolayı verilmiştir. Arzu Tramvayı ile 1948’de ve Kızgın Damdaki Kedi ile de 1955 yılında Pulitzer Tiyatro Ödüllerine layık görülmüştür. Bu iki oyunun yanı sıra, Sırça Kümes 1945’de ve Iguana’nın Gecesi de 1961 yılında “New York Eleştirmenler Birliği” ödülünü kazandı. 1952 yılında yazdığı “Gül Dövmesi” oyunu (erkek arkadaşı Frank Merlo’ya ithaf etmiştir) Tony Ödülleri’nde en iyi oyun ödülünü kazandı. Eleştirmenler, Williams’ın Güneyli Gotik tarzında yazdığı düşüncesini sürdürmektedirler.

Takma adı: Tennessee Williams
Doğumu: 21 Mart 1911 Mississippi, Colombus, ABD
Ölümü: 25 Şubat 1983 New York, ABD
Mesleği: Oyun yazarı
Milliyeti: ABD
Dönem: 1930 - 1983
Etkilendikleri: Anton Çehov, D. H. Lawrence, August Strindberg

Yaşamı

Tennessee Williams’ın sorunlu bir ailesi vardı ve bu ona eserlerinde ilham kaynağı oldu. Mississippi, Colombus’da doğdu, anne tarafından büyükbabasının evi piskoposlarca yönetilen bölge papazının eviydi. (Evi artık, Mississippi Karşılama Merkezi ve şehrin seyahat acentesidir.) Babası, Cornelius Williams, çocukları büyüdükçe git gide tacizkarlaşmaya başlayan bir pazarlamacıydı. Erkek kardeşi Dakin Williams, babaları tarafından genellikle el üstünde tutulurdu. Annesi, Edwina Williams, soylu güneyli bir aileden geliyordu ve bu hali kısmen boğucuydu. Thomas üç yaşındayken, aile Mississippi Clarksdale’e taşındı. Sekiz yaşındayken difteri teşhisi konuldu ve iki yıl boyunca neredeyse hiçbir şey yapamadı; ama sonra annesi onun zamanını ayakkabı çekeceğiyle konuşarak harcamasına izin vermemesi gerektiğine karar verdi. Onu, hayalgücünü kullanmasına teşvik etti ve on üçündeyken ona bir daktilo hediye etti.

1918’de, aile Missouri St.Louis’e yerleşti. 1927 yılında, 16 yaşındayken, Williams İyi Bir Kadın İyi Bir Eğlence Olabilir mi? başlıklı, Smart Set’te yayınlanan yazısıyla beş dolarlık üçüncülük ödülünü kazandı. Ertesi yıl, Nitocris’in İntikamı’nı Weird Tales’da yayınladı. 1930’ların başında Williams Missouri Columbia Üniversitesi’ne gitti ve burada Alpha Tau Omega Derneği’ne üye oldu. Burası, dernek arkadaşları tarafından, koyu güneyli aksanı yüzünden Tennessee adının koyulduğu yerdir. 1930’ların sonunda Williams bir yıllığına Washington Üniversitesi’ne geçti ama sonunda, 1938 yılında, Iowa Üniversitesi’nden mezun oldu. Bu zamana kadar, Williams seyirci karşısına çıkan ilk oyunu olan Cairo, Shangai, Bombay!'ı 1917 yılında Memphis, Tennessee’deki Snowden kasabasında yazdı. Bu eser ilk olarak 1935 yılında 1780 Glenviewve’de ve ayrıca Memphis’de sahnelendi.

Williams, New Orleans, Louisiana’nın Fransız bölgesinde yaşadı. Buraya ilk olarak, WPA’de yazmak için 1939 yılında Toulouse Sokağı’na taşındı ve burası şimdi, Tarihi New Orleans Derlemesi’nin bir parçası olan, 1977 yılında kaleme aldığı Vieux Carré oyununun geçtiği yerdir. Arzu Tramvayı’nı 1947 yılında 632 St. Peter Sokağı’nda otururken yazdı.

Tennessee, belki de kendine en büyük ilham kaynağı olan kızkardeşi Rose’a çok yakındı. Rose, hayatının büyük bir bölümünü şizofreni tanısı altında akıl hastanelerinde geçiren, narin, güzel bir kızdı. Birkaç başarısız terapi girişiminden sonra, paranoyak oldu. Anne babası, onu iyileştirmek amacıyla prefrontal lobotomiye izin verdi sonunda. 1937’de Washington’da yapılan ameliyat kötü geçti ve Rose hayatının geri kalanına zihinsel engelli olarak devam etti. Rose’un başarısızlıkla geçen lobotomisi Williams’ın üzerinde derin izler bıraktı ve ailesini bu ameliyata izin verdikleri için asla affetmedi. Bu onu alkolizme sürükleyen nedenlerden biri olabilir. Pek çok oyununda görülen “dengesiz kahraman” temasının, kız kardeşi Rose’dan esinlendiği söylenebilir.

Oyunlarındaki karakterler, genellikle aile üyelerinin yansımalarıdır. “Sırça Kümes” eserindeki Laura Wingfield, Rose’un bir sureti olarak anlaşılmaktadır. Bazı biyografi yazarları, “Arzu Tramvayı” oyunundaki Blanche DuBois karakterinin de yine ondan esinlendiğini söylerler. Lobotomi motifi “Geçen Yaz Birdenbire”de de kendini gösterir. “Sırça Kümes”teki Amanda Wingfield karakterinin Williams’ın annesi olduğu rahatlıkla görülmektedir. “Sırça Kümes”teki Tom Wingfield ve “Geçen Yaz Birdenbire”deki Sebastian’ın da içinde bulunduğu karakterlerin çoğu kendisinden izler taşımaktadır. Aktris Anne Meacham, Tennessee Williams’ın yakın bir arkadaşıydı ve “Geçen Yaz Birdenbire” dahil olmak züere, onun pek çok oyununda başrolü oynadı.

Günlüklerinde, cinsel olarak aktifleşmeye ergenlik döneminde başladığını dile getirir. Onun biyografisini kalema alan Lyle Leverich, bunun aslında, yirmili yaşlarının sonlarında olduğunu öne sürer. Provincetown, Massachusetts’te geçen otobiyografik özellikler taşıyan bir erken dönem aşk hikayesi olan “The Parade or Approaching the End of the Summer”ı yirmi dokuz yaşındayken yazmaya başladı ve üzerinde hayatı boyunca çalıştı. Bu oyun, ilk defa 1 Ekim 2006 Provincetown Tennessee Williams Festivali’nde sahnelendi. Sekreteri Frank Merlo’yla olan ilişkisi 1947’den Merlo’nun kanser sonucu 1963’teki ölümüne kadar sürdü ve Williams’ın ölümsüz eserlerinin ortaya çıktığı dönemde ona bir düzen sağladı. Merlo, Williams’ın kız kardeşi gibi delireceği yönündeki korkusu başta olmak üzere, birçok bunalım eğilimlerinde onun hayatında bir denge unsuru oldu. Sevgilisinin ölümü Williams’ı on yıl kadar süren büyük bir depresyonun içine sürükledi.

Williams, Key West’te 1979 yılının Ocak ayında, eşcinsel karşıtı bir saldırının kurbanı oldu. Beş genç erkek tarafından dövüldü, fakat ciddi bir şekilde yaralanmadı. Bu olay yerel bir papazın homoseksüellik karşıtı bir gazete bildirisi yayınlamasından sonra oluşan eşcinsellik karşıtı eylemlerin bir parçasıydı. Bazı edebiyat eleştirmenleri, eserlerindeki aşırılıkları ağır bir şekilde eleştiriyorlardı; ancak bir kısmı da bunu, Williams’ın eşcinselliğine karşı bir saldırı olarak yorumluyordu.

Tennessee Williams New York Elysee Oteli’ndeki odasında boğazına bir şişe kapağı kaçması sonucu yetmiş bir yaşında öldü. Erkek kardeşi Dakin de dahil olmak üzere bazıları, onun öldürüldüğünü düşünüyorlardı. Halbuki, ölümüyle ilgili tutulan polis kayıtlarına göre ölümünde ilaçlar etkili olmuştu, odasında birçok ilaç reçetesi bulundu ve vücudunda bulunan alkol ve ilacın etkisiyle boğazına kaçan şişe kapağını dışarı atacak tepkiyi veremedi.

Williams kendine en çok örnek aldığı isimlerden biri olan şair “Hart Crane” gibi denize yakın bir yere gömülmesi isteğine rağmen, St. Louis Missouri’deki Calvary mezarlığına defnedildi. Telif haklarını, Sewanee Tennessee’deki bir üniversitenin kurucusu olan büyükbabası Walter Dakin’e ithafen güney bölgesinin üniversitesi olan Sewanee’ye bıraktı. Üniversite ödeneği, günümüzde, yaratıcı yazarlık programını desteklemektedir. Kızkardeşi Rose, yaşamının çoğunu akıl hastanesinde geçirdikten sonra,öldüğünde, elli milyon doların üzerindeki mirasını yine aynı üniversiteye bağışlamıştır. 2007 Baharında Sewanee Tiyatrosu beş tane tek perdelik oyununu sahnelemiştir. Bunlar: “Mr. Paradise”, “Escape”, “The Palooka”, “The Municipal Abattoir” ve “Adam and Eve on the Ferry”dir.

Williams’ın çalkantılı hayatında elde ettiği pek çok deneyim, yapıtlarında birer isyan olarak göze çarpmaktadır. Örneğin, “Kızgın Damdaki Kedi” eşcinselliğine, zihinsel dengesizliğinin ve alkolizminin izlerini diğer eserlerinden daha çok taşımaktadır. “St. Louis Ünlüler Geçidi”ne 1989 yılında dahil edilmiştir.

Kültürel Referanslar
Williams’ın eserleri, İngiliz müzik grubu “The The (yani dı dı)” üzerinde çok etkili olmuştur. Örneğin, Infected albümlerindeki bir şarkının ismi, “Sweet Bird of Youth” ve Mind Bomb albümlerindeki “August and September” şarkısı “Geçen yaz birdenbire / Aklımı kaybetmeye başladım.” dizeleriyle başlar.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Roma’da Williams’la tanışan Gore Vidal, onu “İhtişamlı Kuş” olarak anar. Vidal, eserlerinde “O kuş her yerde.” der.

Ünlü rock müzik grubu Manic Street Preachers, 1992 tarihli “Generation Terrorists” adlı tartışmalı ilk albümlerindeki Tennessee adlı şarkılarında Williams’a gönderme yapmaktadır. Albüm kartonetinin içinde 1867 yılında “Lodge Creek Tıp Kurulu”na üye Comanche şefi Ten Bears (On ayı)’dan bir alıntı vardır.

Amerikan bağımsız rock grubu “The National” Alligator albümlerindeki City Middle şarkısının şu sözleriyle Williams’a gönderme yaparlar: "Dediğine göre, Tennessee Williams olduğumu düşünüyorum İlham bekliyorum Ama aklıma bir şey gelmiyor."

Günümüz rock gruplarından “The Strokes”un 2003 yılında çıkan Room on Fire albümlerindeki açılış şarkısıyla Williams’a gönderme yaptıkları tahmin ediliyor: "Tennessee ne yazdın? Gecenin ortasında kızı almaya geldim."

Country şarkıcısı Don Williams Bob McDill tarafından yazılan “Good Ole Boys Like Me” adlı 1980 tarihli hit şarkısında Williams’tan şu şekilde bahseder: "Hala meşe ağaçlarındaki o güney kokan rügarları hissederim Ve o Williams oğlanları benim için çok şey ifade ediyorlar. Hank ve Tennessee Sanırım hepimiz, ne olacaksak, o olacağız."
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tennessee Williams (1914 Colombus/Mississippi-1983 New York)

Amerikalı oyun yazarı. Asıl adı Thomas Lanier Williams'dır.

Babası içki düşkünü bir seyyar satıcı, annesi dindar bir kadındı. Çocukluğu, annesiyle babasının uyumsuz yaşantıları içinde geçti. Yapıtlarında, doğup büyüdüğü Güney'i ve bu yörenin gelenek göreneklerini, önyargılı insanlarını, cinsellik anlayışını işledi. Stilize edilmiş bir gerçekçilikle güçlü bir lirizmi kaynaştırarak, etkileyici bir tiyatro yarattı. Oyunlarıyla ün yapmasına karşın şiir, roman ve öyküleri de vardır.
  • "The Glass Menagerie" (Sırça Kümes, 1944),
  • "A Streetcar Named Desire" (İhtiras Tramvayı, 1947),
  • "The Rose Tattoo" (Dövme Gül, 1950),
  • "Portrait of a Madonna" (Bir Madonna'nın Portresi, 1954),
  • "Cat on a Hot Tin Roof" (Kızgın Damdaki Kedi, 1958),
  • "Suddenly Last Summer" (Geçen Yaz Birdenbire, 1959),
en önemli oyunlarıdır. Oyunlarının bazıları Elia Kazan ve Luchino Visconti gibi yönetmen tarafından filme alınmıştır.
  • "Kızgın Damdaki Kedi",
  • "Geçen Yaz Birdenbire",
  • "İhtiras Tramvayı" (1950'de 5 Oscar aldı),
  • "The Night of the İguana" (Iguana Gecesi, 1961)
bunlardan bazılarıdır. İki kez Pulitzer Ödülü'nü almıştır (1947 ve 1955).

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

12 Ağustos 2014 / PiSiK0PATR Sinema ww
10 Aralık 2011 / Jumong Spor ww