Arama

Osip Mandelstam

Güncelleme: 1 Kasım 2009 Gösterim: 2.217 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Osip Mandelstam
429px Osip Mandelstam 1934
Osip Emilyevich Mandelstam (Mandelştam olarak bilinir) (Rusça: О́сип Эми́льевич Мандельшта́м) (15 Ocak 1891 – 27 Aralık 1938) Akmeist okulun kurucularından Rus şair ve denemeci.

Sponsorlu Bağlantılar
Yaşamı ve Çalışmaları
Mandelstam, varlıklı bir yahudi ailesinin oğlu olarak Varşova'da doğdu. Deri ticaretiyle uğraşan babası bulundukları yerden göç etmek için özel bir izin aldı. Osip'in doğumundan sonra St.Petersburg'a göç ettiler. Mandelstam 1900'da, hem de Tenishevsky okuluna girdi, Rusya'nın (ve Sovyetlerin) Vladimir Nabokov ve diğer önemli figürlerini yetiştiren bir okuldu. Onun ilk şiirleri 1907 yılında okul almanağında basıldı.

Nisan 1908'de Sorbonne'a edebiyat ve felsefe öğrenimi görmek için gitmeye karar verdi. Ama ertesi yıl Heidelberg Üniversitesine girmek için ayrıldı. 1911'de metodizm üzerinde çalışmak için St. Petersburg Üniversitesine girdi.

Mandelstam'ın şiiri, ilk Rus devriminden sonra keskin bir şekilde popülistdi, simgeci tasvirlerle yakından ilgiliydi. 1911'de O ve birkaç genç Rus şairi, Şairler loncasını (Rusça: Цех Поэтов, Tsekh Poetov) oluşturdu. Nikolay Gumilyov ve Sergei Gorodetsky'in resmi liderliğinin altında oluşan bu grup Akmeistlerin özünü oluşturacaktı.

1922'de yeni evlendiği eşi Nadezha Mandelstam ile Moskova'ya yerleşti. Toplama şiirlerinin olduğı Tristia Berlin'de yayımlandı. Ondan sonra birkaç yıl boyunca, neredeyse tamamen, şiiri bıraktı. Denemeler, edebi eleştiriler,anılar, kısa düzyazılar yazmaya konsantre oldu. Gündelik işlerle uğraştı, 6 yılda 19 kitap çevirdi sonra bir gazete için muhabir olarak çalıştı.

Mandelstam'ın konformist olmayan, düzene karşı tavrı, onun yavaş yavaş kaynayan yüzeyden uzak kalamamasını sağladı.1933 sonbaharında Stalin Epigramı olarak ünlenmiş formdan dolayı zorluklar yaşadı.

Son düzenleyen KisukE UraharA; 1 Kasım 2009 11:35
Biyografi Konusu: Osip Mandelstam nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

25 Mart 2010 / _KleopatrA_ Edebiyat ww