Arama

Jorge Luis Borges

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 25 Temmuz 2009 Gösterim: 8.904 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Jorge Luis Borges

Sponsorlu Bağlantılar
(24 Ağustos 1899, Buenos Aires/Arjantin - 14 Haziran 1986, Cenevre/İsviçre), 24 Ağustos 1899 tarihinde Buenos Aires'te doğdu. Arjantin tarihinde önemli yeri olan İngiliz asıllı bir aileden geliyordu. Görme yeteneği azalan babası tedavi olmak için I. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde (1914) ailesiyle Cenevre’ye göçtü. 1919’da buradan ayrılarak Mayorka ve İspanya’da birer yıl kaldı. 1921’de Buenos Aires’e döndükten sonra doğduğu şehri bir anlamda yeniden keşfetti. 1923’te ilk kitabını çıkardı. 1938’de kütüphane memurluğuna başladı. Ficciones ve Alef adlı kitabında toplanan ünlü hikâyelerini bu dünemde yazdı. Kütüphanedeki işi hafif olan yazar, iş günlerinin kalanını klasikleri okuyarak ve modern edebiyatın uluslar arası örneklerini İspanyolca’ya çevirerek geçirmiştir. Virginia Woolf’un ve William Faulkner’ın kitapları İspanyolca’ya ilk kez bu dönemde Borges tarafından kazandırılmıştır. Bu dönemde, H. Bustos Domecq takma adıyla dedektif hikayeleri de yazdı. 1946’da Juan Peron’un iktidara gelişiyle, kütüphanedeki işinden atıldı. 1955’de Peron devrilince Arjantin Ulusal Kütüphanesi Müdürlüğü’ne getirildi. Aynı sıralarda Buenos Aires Üniversitesi’nde İngiliz ve Amerikan edebiyatı profesörlüğüne başladı. Genellikle muhafazakar politik görüşleri savundu. Ailesinden gelen hastalık nedeniyle görme bozukluğu çeken Borges bu yıllarda görme yeteneğini tamamen kaybetti. 1961’de Samuel Beckett’le birlikte Uluslararası Yayımcılar Ödülü’nü (Formentor Ödülü) kazandı. Bu ödül ona gecikmiş bir uluslararası ün kazandırdı. 1970'li yıllarda ABD'de çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Son yılları yolculuklarla geçti. 14 Haziran 1986’da Cenevre’de karaciğer kanserinden öldü.

Eserleri

Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alef
Atlas
Brodie Raporu
Dantevari Denemeler Shakespeare'in Belleği
Evaristo Carriego
Ficciones Hayaller ve Hikâyeler
Kum Kitabı
Ölüm ve Pusula
Öteki Soruşturmalar
Sonsuz Gül
Yedi Gece
Yolları Çatallanan Bahçe

Biyografi Konusu: Jorge Luis Borges nereli hayatı kimdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
jorgeluisborgesaf1

Sponsorlu Bağlantılar
BORGES, Jorge Luis (1899-1986). Arjan­tinli şair, öykü ve deneme yazarı Jorge Luis Borges, İngiliz kökenli seçkin bir ailenin çocuğu olarak Buenos Aires'te doğdu. Baba­sının bir İngiliz okulunda öğretmen olmasının ve aile ortamının etkisiyle küçük yaşta İngiliz­ce öğrendi ve çeviriler yaptı. Çocukluğundan beri kitap okumaya aşırı meraklı olan Borges, özellikle düşsel yapıtlara düşkündü. Bu düş­künlük yaratma ve yazma biçimini derinden etkilemiştir.

1914'te I. Dünya Savaşı başladığı sırada Borges ailesi ile birlikte Cenevre'deydi. 1919'a kadar Cenevre'de kaldı, öğrenimini tamamladı; Fransızca ve Almanca öğrendi. 1919'da gittiği İspanya'dan 1921'de Arjan­tin'e döndü. Bu arada İspanyol edebiyatında Sembolist Akım olarak bilinen "Ultraist" hareketine katıldı . 1923'te yayımladığı ilk şiir kitabı Fervor de Buenos Aires'le, ("Buenos Aires Tutkusu") tangola­rı, çocukluk döneminin afacanlıklarını, kav­gaları ve özgünlüğüyle kenar mahalle yaşamı­nı konu aldı. 1929'a kadar yazdığı öbür şiirlerinde de konular aynıdır. 1930'dan sonra Borges edebiyat alanında yeni bir denemeye girişti. Şiir, eleştiri, dene­me ve öykü türlerinin karışımından oluşan kısa yazılar yazmaya başladı. Bu özgün çalış­manın ilk ürünü Historia universal de la infamia'dıı (1935; "Rezilliğin Evrensel Ta­rihi").

1938 Borges için acılı bir yıl oldu. Babası­nın ölümü ve başındaki bir yaranın iltihaplan­ması sonucu geçirdiği ağır hastalık­tan sonra bir süre konuşma yetisini yitirmesi bu yıla rastlar. Aynı yıl Buenos Aires'teki Ulusal Kitaplık'ta çalışmaya başladı. 1946'da kitaplıktaki görevinden alındı. 1955'e kadar yayıncılık yaptı. 1955'te kitaplıktaki görevine yeniden atanan Borges, aynı yıl, soyaçekim-den kaynaklanan bir hastalıkla görme yetisini yitirdi. Daha sonra kendisini tümüyle ede­biyat uğraşına veren yazar, okuma ve yazmayı annesi ile arkadaşlarının yardımıyla sürdürebildi.

1961'de Uluslararası Yayıncılık Ödülü'nü Samuel Beckett ile paylaşana kadar Borges tanınmış bir yazar değildi. Bu ödülden sonra ünü önce Avrupa'ya, sonra tüm dünyaya yayıldı. Yapıtları birçok dile çevrildi.

El hacedor (1960; "Düş Kaplanları"), El libro de los seres imaginarios (1967; "Düşsel Varlıklar Kitabı") ve öteki yapıtlarının birço­ğunun adlarından da anlaşılacağı gibi, Borges yapıtlarını düşsel bir dünya ve düşünce oyun­ları üzerine kurar. Okuyucusunun bilgili, kültürlü ve hazırlıklı olmasını ister. Onu tarihin derinliklerinde kalmış gerçeklere gö­türür, birtakım varsayımlara dayanarak yarat­tığı dolambaçlı yollarda gezdirir. Öykülerini bilinen gerçeklerle kaynaştırarak büyülü, düş­lerle dolu bir evren yaratır. Bildiği çok sayıda dilin olanaklarından da yararlanarak, eski kitaplara, adı unutulmuş şair ve yazarlara göndermeler yapar. Felsefe terimleri, edebi alıntılar, matematik ve dille ilgili bilmeceler aracılığıyla anlattığı rüyalarıyla, sihirli ayna­larda, düşsel yaratıklarla dolu gizemli bir dünya yaratır.

Yolları Çatallanan Bahçe (El jardin de senderos que se bifurcan; 1942), Ölüm ve Pusula (La muerte y la brûfula; 1951), Kum Kitabı (El libro de arena; 1955) ve şiirlerinden yapılan seçmelerden oluşturulan Tılsımlar ad­lı yapıtları Türkçe'ye çevrilen Borges 1986'da Cenevre'de ölmüştür.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Temmuz 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Anlar

Eger,yenıden başlayabilseydim yaşamaya,
İkincisinde daha çok hata yapardım.
Kusursuz olmaya çalışmaz,sırtüstü yatardım.
Neşeli olurdum, ilkinde olmadıgım kadar,
Çok az şeyi
Ciddiyetle yapardım.
Temizlik sorun bile olmazdı asla.
Daha çokriske girerdim.
Seyahat ederdim daha fazla.
Daha çok güneş doguşu izler,
Daha çok dağa tırmanır,daha çok nehirde yüzerdim.
Görmedigim bir çok yere giderdim.
Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye.
Gerçek sorunlarım oludu hayali olanların yerine.
Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım .
Yeniden başlayabilseydim eger,yalnız mutlu anlarım olurdu.
Farkında mısınız bilmem. yaşam budur zaten.
Anlar,sadece anlar.Siz de anı yaşayın.
Hiçbir yere yanında su,şemsiye ve paraşüt almadan,
Gitmeyen insanlardandım ben.
Yeniden başlayabilseydim eger ,hiçbir şey taşımazdım.
Eger yeniden başlayabilseydim,
İlkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım.
Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla.
Bilinmeyen yollar keşfeder,güneşin tadına varır,
Çocuklarla oynardım,bir şansım olsaydı eger.
Ama işte 85'indeyim ve biliyorumn...
ÖLÜYORUM....

Arjantin-1985

Jorge Luis Borges