Arama

İlya Ehrenburg

Güncelleme: 19 Temmuz 2011 Gösterim: 3.247 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
İlya Ehrenburg, 1891'de Rusya Kiev’de doğdu. 1967'6e yaşamını yitirdi. 1905 devriminin ardından, arkadaşı Buharin’le birlikte ilerde Bolşevikleri oluşturacak gruba katıldı. Devrimci olaylara karıştı ve on yedi yaşında tutuklandı. Yine on yedi yaşında Paris’i gördü. 1917 Rus Devrimi’nde bulundu. İlk önce şiirler yazdı. Sonra, 1921 yılında ilk romanı olan Julio Jurenito’yu kaleme aldı. Sovyet harp muhabiri olarak Fransa’ya ve Fransa’dan da Yurttaş Savaşı’na katılmak üzere İspanya’ya gitti. Paris’in düşüşünde bulundu, faşizm karşıtı aydınların yanında yer aldı.

Sponsorlu Bağlantılar
Paris’teki yılları aynı zamanda edebiyat anlamında en yoğun üretimde bulunduğu yıllardır. Kızıl Yıldız gazetesinin savaş muhabiri olarak ülkesine döndü. Yazdığı savaş anıları büyük ün getirdi. Bütün dünyayı dolaştı, elliden fazla eser verdi. Önemli romanları Paris Düşerken, Fırtına, Dipten Gelen Dalga Türkçe’ye çevrildi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 19 Temmuz 2011 16:15
Biyografi Konusu: İlya Ehrenburg nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
SSCB'nin ünlü şair ve romancısı İlya Ehrenburg ayrıca ünlü bir gazeteciydi. Kiev'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çarlığı devirmek isteyen devrimcilerle tanışıp araları­na karıştığında ve devrimci düşünceleri be­nimsediğinde çok genç yaşlardaydı. 1908'de lisede okuduğu yıllarda eylemlere katıldığı için tutuklandı, ama cezaevinde fazla kalmadı. Aynı yıl Paris'e gitti ve 1917 Devrimi'ne kadar Paris'te yaşadı. Ehrenburg'un Paris yaşamı oldukça renkli geçti. Aralarında Picas-so, Modigliani, Chagall ve Diego Rivera'nın bulunduğu sanatçılarla dostluk kurdu; sanatçı ve aydın çevrelerin içinde bulundu, bu çev­relerin yaşamını ayrıntılarıyla gözlemledi. 1. Dünya Savaşı yıllarında gazeteciliğe başla­yarak savaş muhabirliği yapan Ehrenburg 1917'de devrim olunca ülkesi Rusya'ya dön­dü. Rusya o yıllarda bir iç savaşın içindeydi. Ehrenburg tam olarak kimden yana olacağını belirleyememişti. Bu nedenle 1921 "de yeni­den Avrupa'ya gitti; Fransa. Belçika ve Al­manya'da yaşadı.

Sponsorlu Bağlantılar
Ehrenburg, bu kez batıyı çok yadırgamıştı. Rusya'da olan bitenlerle ilgili yanlış bilgilerle yetinen ve önyargılarla dolu batı insanına Rusya'da tarihsel bir değişme olduğunu anlat­makta çok güçlük çekiyordu. Bunun üzerine Ehrenburg, batı insanının dünyaya bakışını da eleştiren bir roman yazmaya karar verdi. Adı Julio Jurenito (1929) olan bu romandaki kahramanların her biri bir ulusun ya da toplumun değişik kesimlerinin yaşama biçimi­ni, dünyaya bakışını yansıtıyordu. Çok eğlen­celi bir dille anlatılan bu kahramanlar Julio Jurenito adlı bir serüvencinin peşine takılmış­lar, hiçbir şeyden doyum bulamadıkları için her şeyi yadsıyarak yaşamayı seçmişlerdi.


Ehrenburg bu romanını yayımladığında çok tepki aldı; ama yetenekli bir yazar olduğunu da kanıtladı. 1924'te SSCB'ye döndükten sonra, Sovyet gazetelerinin dış muhabiri olarak Avrupa'ya gönderildi. İspanya İç Savaşı sırasında savaş muhabirliği yaptı. II. Dünya Savaşı sırasında da savaş muhabiriydi. Savaştan sonra ise dünya barışının sağlanmasına çalışkan ve etkili bir yandaş olarak katkıda bulundu.


Ehrenburg, edebiyat yaşamına önce şiirle başlamıştı. Şiire olan ilgisini sonuna kadar sürdürdü. Ama asıl ününü romanlarıyla ka¬zandı. Romanları batının ve SSCB'nin yaşamını canlı bir biçimde yansıttığı için, dünyaca tanınan bir yazar oldu. Birbirini izleyen üç romanı Paris Düşerken (1942), Fırtına (1947) ve Dipten Gelen Dalga (1952) başyapıtları olarak kabul edilir. Yazar bir üçlü oluşturan bu romanlarda II. Dünya Savaşı öncesini, savaş dönemini ve sonrasını akıcı bir dille işler. Bu romanlarda o dönemin belirgin insan tipleri, faşizm, ona karşı direniş, direnen insanların aşkları, özverileri, duygu ve düşünceleri ustalıkla verilmiştir. Ehrenburg'un bu yapıtları ile birlikte daha birçok yapıtı Türkçe'ye de çevrilmiştir.



Kaynak
: MsXLabs.org & Temel Britannica

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
14 Temmuz 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlya Grigoryeviç Ehrenburg



220px Ilja Grigorjewitsch Ehrenburg 1943


Doğum: 15 Ocak 1891 Kiev - Ukrayna
Ölüm : 31 Ağustos 1967 Moskova - Sovyetler Birliği

Sovyet yazar ve gazeteci.İlya Ehrenburg 1891’de Kiev’de doğdu. Çok genç yaşta Rusya’daki devrimci harekete katıldı ve çok geçmeden tutuklandı. Serbest bırakılınca Paris’e göç etti ve ilk şiirlerini burada yayınladı. I. Dünya Savaşı sırasında savaş muhabirliği yaptı. Yurda 1917’de döndü. İç Savaş başladığında Ehrenburg Ukrayna’daydı. Daha sonra tekrar Avrupa’ya geçti ve Julio Jurenito’yu yazdı. 1924’te Sovyetler Birliği’ne döndü. Çeşitli Sovyet gazetelerinin yurtdışı yayınları sorumlusu olarak Avrupa’ya gönderildi. 1941’e kadar İzvestiya gazetesinin savaş muhabiri idi. İspanya İçsavaşı’na katıldı.Paris’te bulundu. Tekrar Sovyetler Birliği’ne döndüğünde Paris Düşerken’i yazmaya başladı. Bu eser üçlemenin ilk kitabıdır. Gazetecilik ve roman çalışmaları dışında makale, gezi yazısı, anı ve öykü de yazan Ehrenburg 1967’de öldüğünde ardında Paris Düşerken, Fırtına ve Dipten Gelen Dalga’dan oluşan üçleme dışında, çok sayıda eser bıraktı.Yazarın en büyük eseri sayılan bu üçleme 1936-1952 yılları arasında dünyanın politik durumuna ışık tutmaktadır. 3'leme yanlızca Sovyetler Birliğinde 8.5 milyon basılmış ve 2 kez Stalin ödülü almıştır.

Eserleri

  • Julio Jurenito
  • On Üç Pipo
  • Tröst
  • Jana Ney'in Aşkı
  • Paris Düşerken - Fırtına - Dipten Gelen Dalga (üçleme)
  • Buzların çözülüşü
  • Ve insan otomobili yarattı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Aralık 2008 / KisukE UraharA Sanat ww