Arama

Franz Kafka

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 10.533 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
21 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Franz Kafka
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Franz Kafka (3 Temmuz 1883 - 3 Haziran 1924), 20. yüzyılın ve Alman modern edebiyatının önde gelen yazarlarındandır. Yaşamı boyunca pek tanınmayan Kafka, yakın arkadaşı Max Brod'a verdigi vasiyetinde tüm yazdıklarının imha edilmesini rica etmişti. Fakat Max Brod, Kafka'nın Viyana'da ölümünün ardından aksi yönde hareket ederek elindeki eserleri yayımlamaya başladı. Kafka, ölümünden sonra da olsa, dünyaca ünlü bir yazar haline geldi.


Eserlerinden özellikle dilimize Değişim ya da Dönüşüm adıyla çevrilen romanında işlediği konuyla 20. yüzyılın sanayi sonrası batı toplumun açmazını ve içine düştüğü yalnızlık ve yabancılaşma sürecini çok iyi gözlemlemiş ve işlemiştir.

Franz Kafka 3 Temmuz 1883`te orta sınıf bir Yahudi ailesinin ilk çocuğu olarak Prag'da dünyaya geldi. O zamanki milletler mozaiği olan Avusturya İmparatorluğuna bağlı Bohemya Krallığında yaşadı. Anadil olarak ilk etapta Almanca konuşan Kafka ailesi, Çekçeyi de konuşabiliyordu. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka`nın iki erkek kardeşi (Georg ve Heinrich) küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kızkardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyasının organize ettiği Yahudi soykırımı Holocaust'nda hayatlarını kaybettiler.

Kafka 1889`da Fleischmark'ta Deutsche Knabenschule'ye gitti. Çocukluğunda rol oynamış başlıca kişiler Fransız mürebbiye Bailly, kâhya kadın Marie Werner'dir. O sıralarda Prag`da genel olarak konuşulan dil Çekce`ydi. Ufak yaşlarda da [[Çekçce Bauer ile tanıştı. 1920`lerin başında tanıştığı Milena Jesenska, 20 yıl sonra 1944`de Alman toplama kampında hayatını kaybedecekti, onun üzerinde güçlü bir etki yarattı. 1923`te ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya konsantre olmak için Berlin`e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan şanslıydı Nazi Almanyasına direndi ve 1952`de Londra`da öldü.

1917`de Kafka verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1922`de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. Ömrünün son 6 haftasını sanatoryumda geçirdi. 3 Haziran 1924`te hayatını kaybetti.

Eserleri
1. Dönüşüm, (1915)
2. Dava, (1925)
3. Şato, (1926)
4. Kayıp, (1927)
5. Bir savaşın tasviri
6. Taşrada düğün hazırlıkları
7. Şarkıcı Josefine ya da Fare Ulusu
8. Ceza Sömürgesi
9. Çin Seddi
10. Bir Akademiye Rapor
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 3 Temmuz 2013 01:57
Biyografi Konusu: Franz Kafka nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Franz KAFKA (1883 - 1924)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

14934kafkafranz

Çekoslovak­ya'nın başkenti Prag'da doğan Franz Kafka, varlıklı bir Çek Yahudisi'nin oğluydu. Top­lumda kendine bir yer edinmenin yolunun çok para kazanmaktan geçtiğini savunan ba­bası, Kafka'nın yazarlığa olan eğilimini hoş karşılamıyordu. Otoriter, bencil, başarılı ve çevresinde ürküntü yaratan baba imgesi Kafka'yı ömrü boyunca etkiledi. Korkutucu kişi­liğiyle babası yaşamının hep merkezinde oldu.
Kısa bir süre edebiyat ve tıp öğrenimi gördükten sonra, özel yaşamı ve yazarlığı için daha çok zaman ayırabileceği düşüncesiyle, hukuk mesleğini seçti. Prag'da doktorasını verdikten sonra bir sigorta şirketinde çalışma­ya başladı. Yazmak için ancak geceleri zaman bulabiliyordu. Bir süre sonra yaşamını kazan­mak için katlandığı bu sıkıcı iş taşıyamayacağı bir yük haline geldi. Hastalığı yüzünden işinden ayrılınca, kendini bütünüyle yaratıcı çalışmalarına verme olanağı bulabildi.
Doğayı, uzun yürüyüşleri, yüzmeyi, kürek çekmeyi seven Kafka, bilimdeki gelişmelerle de yakından ilgiliydi. Klasik Alman felsefesi ve psikanaliz ilgi duyduğu konular arasınday­dı. 1914'te nişanlandıysa da, evliliğin yaşamı­nı kısıtlayacağını düşündüğü için nişanı boz­du. Daha sonraki yıllarda bir kez daha evlen­me girişiminde bulundu.
Kafka Almanca yazdığı yapıtlarında insan yaşamındaki belirsizlikleri ve kaygıları bir karabasana benzer biçimde dile getirir. Bu­nun için simgelere ve alegoriye başvurur. Öykülerinde mantıklı bir kurgu vardır. Dili kolay anlaşılır, betimleme­lerinde ayrıntıya önem verir. En ilginç ve en çok yankı uyandıran öykülerinden biri olan Değişim'de (Die Vervandlung; 1912) sıradan bir memur olan Gregor Samsa bir sabah yatağında uyandığında, dehşet içinde kosko­caman bir böceğe dönüştüğünü fark eder. Çevresindeki her şey eskisi gibidir. Değişime uğrayan yalnızca kendisidir.
Kafka'nın öykülerinin çoğunda kişiler ken­dilerini böyle beklenmedik ve içinden kolay kolay çıkılamayacak durumlarda, yalnız ve savunmasız bulurlar. Böcek simgesi belki de yaşamın ne denli sıkıcı olduğunu, insanlığa yabancılaşmayı ve kendi kendinden tiksinme­yi ifade etmek içindir. Kafka'nın kahramanla­rının çağdaş dünyada yaşarken duyduğu kay­gı, yabancılaşma ya da yitiklik okuru yadır­gatmaz; kendi de derinden derine bunları duyumsar ve roman ya da öykü kahramanıyla kendini özdeşleştirir.
1917'de vereme yakalandığını öğrenen Kafka, kısa bir süre Berlin'de yaşadıktan sonra sağlığının iyice bozulması üzerine Prag'a dön­dü. Yaşamı sırasında çok azının yayımlandığı yapıtlarının ölümünden sonra yakılmasını is­tedi. En yakın dostu Max Brod, Kafka'nın sözünü tutmayarak yapıtlarını yayımlamakla 20. yüzyıl edebiyatının zenginleşmesine katkı­da bulundu. Ayrıca Kafka'nın yaşamöyküsünü yazdı ve yapıtlarını yorumladı.
Yaşarken yayımlanan öykülerinden Das Urteil (1912; Yargı) ve Ceza Sömürgesi'ni (in der Strafkolonie; 1914) sayabiliriz. Dava (Der Prozess; 1924), Şato (Der Schloss; 1922) ve Amerika (1927) adlı üç romanı, çok sayıda mektubu ve günceleri ölümünden sonra ya­yımlandı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Dava (Der Prozess)

Kafka'nın yarım kalmış romanı.
Max Brod tarafından yayımlandı (1925).

Josef K., sıradan bir banka memurudur. Günün birinde kendisine ne olduğu kesin olarak açıklanmayan bir suç yüklenir. Aklanma umudu, davayı yürüten ikinci sınıf memurların temsil ettiği adaletin çarpıklığı karşısında suya düşer ve korkar. Fakat öte yandan bu saçma ve acayip dünyanın çekiciliğine kapılır. Suçlu mu yoksa suçsuz mu olduğunu artık kendisi de bilemez duruma gelir. Yaşamı sevmesine rağmen kiralık katile benzeyen iki memurun yıldırıcı sorgulaması sonunda saçma sapan bir adalet adına öldürülür.

Yapıt, 1962'de Orson Welles tarafından sinemaya aktarıldı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #4
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Franz Kafka (Franz Kafka Kimdir? - Franz Kafka Hakkında)
MsXLabs.org

Çek asıllı Avusturyalı yazar Kafka’nın Prag’da, 1893-1901 arasında gittiği Avusturya Lisesi, O’nun yalnızlığını ve kendi içine kapanmasını pekiştirdi.

1901’de liseyi bitirdikten sonra Prag Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’ne girdi. Ancak daha çok ilgisini çektiği için Alman edebiyatı derslerini izliyordu. 1902’de Max Brod’la tanıştı.

Max Brod, Kafka’nın yaşamı boyunca ilişki kurabildiği sayılı kişiden biri oldu. Kafka’nın ölümünden sonra yakılmasını vasiyet ettiği tüm yapıtlarını Max Bord toplayıp yayınladı.

Kafka ilk eseri olan “Bir Savaşın Tasviri” adlı öyküsünü öğrencilik yıllarında yazdı. 1906’da hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı.

1907’de İş Kazaları Sigorta Şirketi’ne memur olarak girdi. Bu şirketteki iş hafif olduğu için, yazı yazmaya zaman ayırabiliyordu. Aynı yıl “Taşrada Düğün Hazırlıkları” adlı öyküsünü yazdı.

Büro çalışmasından sıkılıyor, kendini bu çalışma düzenine yabancı görüyordu. Çevreye yabancılaşma duygusu ilk kez “Taşrada Düğün Hazırlıkları”na, beş yıl sonra da “Değişim” adlı öyküsüne yansımıştır.

1912 yılının Kafka için başka bir önemli olayı da nişanlısı Felice Bauer’le tanışmasıdır. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919’a kadar sürdürdü.

Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa Fünce’sinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelemiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır.

Bunlar, Kafka’nın ölümünden çok sonra 1967’de “Felice’ye Mektuplar” adıyla yayınlandı. Kafka’nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi hayatında da belirgin bir biçimde izlenir.

Ailesiyle ve babasıyla olan ilişkileri onun için bir korku kaynağı olmuştur.

“Hüküm” ve “Değişim” gibi öykülerindeki baba tipleri, babasına yazdığı, ama onun eline ulaşmayan “Babaya Mektup” hep babasıyla arasındaki bu ilişkiyi yansıtan ipuçlarıdır.

Genelde, gerçekliğin değişemeyeceğine, değişse de daha farklı olmayacağına inandığı için, siyasi gerçekler karşısında direniş göstermemiştir. 1924 yılında öldü.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 3 Temmuz 2013 01:58
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Franz Kafka
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

(1883 Prag-1924 Kierling Sanatoryumu/Viyana), Çek yazar. Alman Yahudisi bir ailenin çocuğudur. Değişik kaynaklardan gelen kültürlerin (Alman, Yahudi, Çek) yarattığı bir ortamda yetişti. İlk gençlik dönemi, Prag'daki siyasal hareketlerin yoğunlaştığı zamana rastladı ve bazı siyasal gençlik dernekleriyle ilişki kurdu. Alman dili ve edebiyatı okumak için Almanya'ya gitti. Babasının ısrarı üzerine hukuk okumak zorunda kaldı. Otuz yaşlarına doğru İncil'i, Yiddiş edebiyatını, Yahudilik içinde ayrı bir inanç akımı olan Asidizm ile ilgili metinleri incelemeye başladı. Bu arada İbrani diline ve Yahudi Hareketi'ne ilgi duydu. Bütün bunlar, yazarlığını etkiledi. Fakat babasıyla olan çatışması ve babasını bir "engelleyici" olarak görmesi, yaşamını ve yazarlığını etkileyen en önemli ögedir. Bu durumu, babasına yazdığı ve hiçbir zaman göndermediği uzun bir mektupta anlatmıştı (1919). Genç yaşta vereme yakalanınca (1917), avukat olarak çalıştığı sigorta şirketinden emekli edildi (1922). Yaşamının bundan sonrası, veremin getirdiği rahatsızlıklar içinde geçti. İki kez Felice Bauer ile (1914 ve 1917) ve bir kez de Julie Wohruzek ile (1919-1920) olmak üzere üç kez nişanlandı. Evlilik konusunda kesin bir karara varamamasının nedeni edebiyat uğraşına engel olabileceği düşüncesiydi. Dora Dymate ile kurduğu kısa süreli ilişki sırasında mutlu oldu (1923-1924). Fakat Kafka'nın yazarlığını etkileyen kadın, yazarın yapıtlarını Çekçeye çeviren Milena Jesenske-Pollak'tır. Milena'ya yazdığı mektuplar, sonradan yayımlanmıştır. Kafka'nın yapıtları belli bir akım içinde düşünülemez. Kendi, küçük ve sıradan memur yaşamından kaynaklanan sıkıntılı, karmaşık, umarsız bir dünyayı yansıttı. Gerçekle düş, bilinçle bilinçaltı, yapıtlarında iç içedir. Dünyanın uyumsuzluğunu, insanın özündeki umutsuzluğu anlattı. Yapıtları, sağlığında yazara ün sağlamadı. Ölümünden sonra, arkadaşı romancı Max Brod bazı kitaplarını yayımladı. Fakat Kafka'nın yapıtları, gerçeküstücülüğün tam anlamıyla yorumlanmasından ve var-oluşçuluğun ortaya çıkmasından sonra değerlendirilebilmiştir. Yalın olmasına karşılık tutumlu, ölçülü bir dille yazdı. Yapıtları Nazi Almanyası'nda yasaklanan yazarlardan biridir. Başlıca yapıtları:
  • "Die Verwandlung" (Değişim, 1916),
  • "İn der Strafkolonie" (Ceza Sömürgesi, 1919),
  • "Ein Hungerkünstler" (Açlık Şampiyonu, 1924),
  • "Der Prozess" (Dava, 1925),
  • "Das Schloss" (Şato, 1926),
  • "America" (Amerika, 1927),
  • "Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande" (Taşrada Düğün Hazırlıkları, 1953),
  • "Tagebücher" (Günlükler, 1948), "Briefe an Milena" (Milena'ya Mektuplar, 1952).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

29 Eylül 2015 / Misafir Müzik ww
16 Eylül 2011 / Daisy-BT Tiyatro ww
14 Ekim 2015 / asla_asla_deme Bilim ww