Arama

Robert A. Heinlein

Güncelleme: 28 Mayıs 2011 Gösterim: 3.206 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Robert A. Heinlein
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Heinlein 1976 Dünya Bilim Kurgu Kongresi'nde (Worldcon) imza dağıtırken
Ad:  Heinlein.jpg
Gösterim: 214
Boyut:  17.2 KB
  • Takma adı: Anson McDonald, Lyle Monroe, John Riverside, Caleb Saunders, Simon York
  • Doğumu: 7 Temmuz 1907, Butler, Missouri, ABD
  • Ölümü: 8 Mayıs 1988, Carmel, Kaliforniya, ABD
  • Mesleği: Romancı, kısa öykü yazarı, makale yazarı, senarist
  • Milliyeti: ABD
  • Dönem: 1939 - 1987
  • Tür: Bilim kurgu, Fantastik kurgu
  • İlk eseri: Hayat-Çizgisi (Life-Line, 1939)
  • Etkilendikleri: H. G. Wells, James Branch Cabell, Edgar Rice Burroughs, Rudyard Kipling, Mark Twain
  • Etkiledikleri: Allen Steele, Spider Robinson, George R. R. Martin, Larry Niven, Jerry Pournelle, John Varley
Robert Anson Heinlein (7 Temmuz 1907 – 8 Mayıs 1988), ABD'li roman ve bilim kurgu yazarıdır. Sıklıkla "bilim kurgu yazarlarının duayeni" olarak tanımlanan Heinlein, sert bilim kurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarından olmuştur. Bilim kurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün edebi kalitesinin artmasını sağlamıştır. 1940'larda, "The Saturday Evening Post" gibi genelde ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilim kurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazardır. Çağdaş kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilim kurgu eserleri veren ilk yazarlardan biridir. Heinlein, Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke uzun yıllar boyunca "bilim kurgunun büyük üçlüsü" olarak anılmıştır.
Heinlein'ın ürettiği bilim kurgu eserlerinde sıklıkla kullanılan bazı sosyal temalar mevcuttu:
Bireysel özgürlüğün ve özgüvenin önemi, bireylerin topluma karşı görevleri, örgütlenmiş dinin kültür ve hükümet üzerindeki etkisi, toplumun genel görüşlerine uymayan düşüncelerin toplum tarafından bastırılması, vb.
Ayrıca fiziksel ve duygusal aşk arasındaki ilişki, sıradışı ailevi ilişkiler ve uzay yolculuğunun kültürel uygulamalar üzerindeki etkisi gibi konuları ele almıştır. Bu konuları yerleşmiş fikirlere aykırı biçimde ele alması, eserlerinin çok farklı şekillerde algılanmasına ve hatta kimi zaman birbiriyle çelişkili olduklarının öne sürülmesine sebep olmuştur.
Örneğin 1959 tarihli "Yıldız Gemisi Askerleri" romanı militarizmin, hatta bir yere kadar faşizmin savunusu olarak değerlendirilmiştir. Oysa romanda safi militarist düşüncenin değişmezliği ve aptallığına ilişkin pek çok bölüm vardır. Öte yandan 1961 tarihli "Stranger in a Strange Land" romanı Heinlein'ın beklenmedik şekilde cinsel devrimin ve karşı-kültür hareketinin öncüsü olarak değerlendirilmesine, poliamori ya da sorumlu poligami kavramlarını popülerleştiren kişi sayılmasına yol açmıştır.
Heinlein romanlarıyla dört defa Hugo Ödülü kazanmıştır. Yayınlanmalarından elli yıl sonra üç romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş yıllar için geriye dönük verilen "Retro Hugo" ödülüne değer görülmüştür. Ayrıca Heinlein, "Science Fiction Writers of America"nın hayat boyu başarı alanında verdiği Büyük Usta Ödülü'nün de ilk sahibi olmuştur.
Ölümünden sonra eşi Virginia Heinlein yazarın mektuplarını ve notlarını bir araya getirerek bir tür otobiyografik kariyer değerlendirmesi hazırlamıştır. Bu çalışma 1989'da "Grumbles from the Grave" adıyla yayınlanmıştır.

Heinlein'ın eserlerinde kullandığı "grok", "TANSTAAFL" ve "waldo" gibi bazı terim ve kelimeler daha sonra İngilizce dilinin birer parçası haline gelmiştir.
İlk hikayesi "Hayat-Çizgisi" 1939 yılında yayınlanmıştır.

Biyografi Konusu: Robert A. Heinlein nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Robert A. Heinlein
Ad:  Robert_A_Heinlein.jpg
Gösterim: 606
Boyut:  25.2 KB
Sponsorlu Bağlantılar
1907'de doğdu. ABD Deniz Harp Akademisi'nde eğitim gördükten sonra subay olarak donanmaya katıldı. 1934'te sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu. Bir süre fizik eğitimi gördükten sonra bilimkurgu yazmaya başladı. İlk öyküsü 1939'da "Astounding SF" dergisinde yayımlandı. Heinlein'ın öykülerinin yanı sıra, çok sayıda romanı vardır. Bunların arasında ilk dönemlerinde yazdığı,
  • "Orphans of the Sky" (1941, Uzayda Kaybolanlar),
  • "Metuselah's Children" (1941, Metuselah'ın Çocukları),
  • "The Sixth Column" (1941, Altıncı Kol)
sayılabilir. Heinlein, 1940'ların sonlarından başlayarak gençler için bir dizi "uzay operası" yazmıştır. Bunların arasında en önemlileri,
  • "Red Planet" (1949, Kızıl Gezegen),
  • "Between Planets" (1951, Gezegenler Arasında),
  • "Have Space Suit Will Travel" (1958, Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım)
romanlarıdır. Heinlein'ın ırkçılığa eğilimli, sağ-cumhuriyetçi görüşleri bilimkurgu yazarları arasında eleştirilere neden olmuştur. 1951'de yazdığı "The Puppet Masters" (Merihten Saldıranlar) soğuk savaş döneminin komünizm paranoyasını en iyi temsil eden romanlardan biri olarak kabul edilir. Öte yandan 1961'de yazdığı "Stranger in a Strange Land" (Yabancı Bir Ülkede Yabancı) gibi romanlarda "sağ kanattan anarşizme yaklaştığı" da gözlenebilir. Nitekim bu romanı, 1960'lı yılların sistem karşıtı gençlik hareketleri için bir kült kitabı olma özelliği taşımıştır. 1956'da yayımlanan "İkiz Yıldız", aynı yıl Hugo ödülü almıştır ve Heinlein'ın en iyi romanlarından biri sayılır.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

22 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
12 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
3 Mart 2013 / KisukE UraharA Edebiyat ww
1 Mayıs 2009 / HipHopRocK Edebiyat ww
24 Kasım 2015 / _EKSELANS_ Sinema ww