Arama

George Eliot

Güncelleme: 8 Ekim 2008 Gösterim: 2.692 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ELIOT, George (1819-1880). George Eliot takma adıyla yazan Mary Anne ya da Marian Evans, Victoria döneminin en ünlü İngiliz yazarlarındandır.

Sponsorlu Bağlantılar
georgeeliotaa3

Yaşamının ilk 21 yılını İngiltere'nin War-wickshire yöresinde bir çiftlikte geçirdi. Bu yıllar insanları ve çevreyi yakından tanıması­na yardımcı oldu. Annesinin ölümünden son­ra büyük bir malikânenin kâhyası olan babası­na bakmak zorunda kaldığı için okuldan ayrıldı. Din, ahlak ve siyaset konusunda katı bir tutumu olmayan, özgür düşünceli bir çevreye katılması yeni düşünceler edinmesine yol açtı. Babasının 1849'da ölümü üzerine önce İsviçre'ye gitti, daha sonra Londra'da yerleşerek Westminster Review dergisinde ça­lışmaya başladı. Aydın bir kadın olan George Eliot, o dönemin önde gelen düşünür ve yazarlarıyla dost oldu. Bunlar arasında çok yönlü bir insan olan gazeteci George Henry Levves'le olan dostluğu yaşamına ayrı bir anlam kattı. Levves onu roman yazmaya özendirdi ve ilişkileri Levves ölünceye kadar yaklaşık 25 yıl uyum ve mutluluk içinde sürdü.

Edebiyat yaşamına eleştirmen ve çevirmen olarak başlayan George Eliot'un yayımlanan ilk öyküleri Scenes of Clerical Life'dır (1852; "Din Adamının Yaşamından Sahneler"). 1859'da yayımlanan ilk romanı Adam Bede'de gözlenen, günlük yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıtma yeteneği bundan sonraki yapıtları­nın da başlıca özelliği oldu. 1860'ta Kıyıdaki Değirmen (The Mili on the Floss), bundan bir yıl sonra da tarihsel bir roman olan Romole yayımlandı. Bunları Silas Marner (1861), Fe-lix Holt the Radical ("Radikal Felix Holt") ve bir başyapıt olan Middlemarch (1871-72) izle­di. Bu roman birkaç konunun iç içe geçtiği, toprak sahiplerinden köylülere, meyhaneci­lerden işçilere kadar kişilerinin büyük bir gerçeklikle betimlendiği ve çağdaş düşüncele­rin yer aldığı güçlü bir yapıttır. George Eliot yazmaktaki amacının "tozlu sokaklardan ve tarlalardan gelen etten kemikten insanların" yaşamlarını yansıtmak olduğunu söylemiştir. Levves 1878'de öldükten sonra John Walter Cross'la evlenen George Eliot, bundan kısa bir süre sonra hastalanarak öldü. Gerçekçi bir yazar olan George Eliot çağdaş romanın en belirleyici özelliklerinden olan psikolojik çö­zümlemenin öncüsüdür.

Msxlabs & Temel Britannica

Biyografi Konusu: George Eliot nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Kasım 2015 / KisukE UraharA Spor ww
4 Mayıs 2017 / KisukE UraharA Edebiyat ww
8 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
26 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
30 Ekim 2011 / Jumong Spor ww