Arama

William Faulkner

Güncelleme: 13 Haziran 2012 Gösterim: 5.479 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
1897-1962). ABD'li romancı ve öykü yazan William Harrison Faulkner ABD'nin güney bölgesi insanlarını anlatan roman ve öyküleriyle tanınır. Faulk­ner Mississippi eyaletinin New Albany ken­tinde dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'nda Kanada Krallık Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı; savaştan sonra ailesinin yanına, Ox-ford'a gitti ve Mississippi Üniversitesi'ne girdi. Üniversiteden aynldıktan sonra bir süre New Orleans'ta çalıştı. 1924'te The Marble Faun ("Mermer Faun") adlı şiir kitabını, 1926'da da ilk romanı Soldier's Pay'i ("As-ker'in Ücreti") yayımladı.

Sponsorlu Bağlantılar
faulknernt9

Faulkner'ın çoğu roman ve öyküleri Yoknapatavvpha ülkesi adlı hayal ürünü bir yöre­de geçer. Burası Faulkner'ın çok yakından bildiği bir yerdir. Yazar bazı roman ve öykü­lerinde yaşamın çeşitli yönlerine ilişkin duygu ve düşüncelerini aynı karakterler aracılığıyla aktarır. Bu, yapıtlara belli bir bütünlük ka­zandırır. 1929'da yayımladığı Sartoris adlı romanında, savaştan yeni dönmüş, çevresine uyum sağlayamayan bir insanı anlatır. Yokna-patavvpha ilk kez bu romanda ortaya çıkar; ayrıca daha sonraki yapıtlarında geliştireceği temaların ipuçlarına rastlanır. Ses ve Öfke'de (The Sound and the Fury; 1929) soylu bir ailenin çöküşünü anlatırken, toplumsal yapı­nın çürüyüşünü ve çöküşünü gözler önüne serer. Döşeğimde Ölürken'de (As I Lay Dying; 1930) yoksul bir ailenin bireylerinin bir cena­ze töreni serüveni bilinç akışı • tekniğiyle anlatılır.

Faulkner çok verimli bir yazardı. Kutsal Sığınak (Sanctuary; 1931), Ağustos Işığı (Light in August; 1932), Absalom, Absaloml (1936) gibi romanlarından başka, ünlü öyküsü Ayı'nın ("The Bear") yer aldığı öykü kitapla­rı vardır. Bunların tümünde güney eyaletle-rindeki yaşamın çeşitli yönleri anlatılır. Faulk­ner yapıtlarında tüm insanlığı ilgilendiren ev­rensel sorunlara da yer vermiştir. 1949'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü, I. Dünya Savaşı yıllarını konu alan A Fable ("Bir Masal") adlı uzun öyküsüyle Pulitzer Ödülü'nü kazanmış­tır. Ölümünden sonra, 1963'te son romanı The Reivers'a ("Yağmacılar") da Pulitzer Ödülü verildi.



MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: William Faulkner nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
15 Aralık 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
W.Faulkner'in kendine özgü anlatım tarzı vardır.Bir cümle içinde farklı yer,zaman,diyalog gibi olguları kullanır.Bu nedenle başka dillere çevrilmesi oldukça güçtür.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

William Faulkner

Ad:  443px-William_Faulkner_1954_(3)_(photo_by_Carl_van_Vechten).jpg
Gösterim: 363
Boyut:  47.1 KB

Doğum: 1897, New Albany
Ölüm: 1962, Oxford
Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı.

Köklü bir Güney ailesinin çocuğudur. Ailesi iç savaş yüzünden servet ve itibarını kaybetmişti. Oxford'daki okulunu 10. sınıfta bıraktı. I. Dünya Savaşı'nda gönüllü olarak İngiliz Hava Kuvvetleri'ne katıldı. Fransa'ya ve Kanada'ya gitti. Barış ilân edildikten sonra Amerika'ya döndü. Savaşta gösterdiği yararlıklar yüzünden Mississippi Üniversitesi'ne kabul edildiyse de ancak bir yıl okuyabildi. Bir yandan da badanacılıkla hayatını kazanmaya çalışıyordu. Bir ara postacılık yaptı, işine ilgi göstermediği için kovuldu. New Orleans'a gitti. Orada Sherwood Anderson'dan yardım ve ilgi gördü. 1925'te ani bir kararla Avrupa'ya gitti. Altı ay kadar süren bu yolculuktan dönüşünde ilk romanı "Soldier's Pay"i (Askerin Hakkı, 1926) yayımladı. New Orleans sosyal yaşamının bir taşlaması olan "Mosquitoes" (Sivrisinekler), 1927'de basıldı. Bu romanlar beğenildi, ama fazla para getirmedi. "Sartoris"de (1929) "Yoknapatawpha County" adını verdiği bir bölgede yaşayan bir ailenin menkıbelerini dile getirdi. Aslında bu bölge kendi yaşadığı yerdi, romanın kahramanı Sartoris de, Faulkner'in büyükbabasından başkası değildi.

Bugün en büyük Amerikan romanlarından biri sayılan ve bir ailenin çöküşünü konu alan "Sound and Fury" (Ses ve Öfke), 1929'da basıldı. Faulkner yazı yazmakla geçimini sağlayamayacağını anlayınca bir fabrikanın gece bekçiliğini üzerine aldı. Addie Bundreu adlı fakir bir çiftçinin karısının cenaze törenini anlatan "As I Lay Dying" (Döşeğimde Ölürken, 1930), eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Tüyler ürpertici maceralarla dolu olan "Sanctuary" (Kutsal Sığınak, 1931) onu büyük bir üne ve paraya kavuşturdu. Romanı Hollywood da satın aldı. Mississippi'de siyah-beyaz ilişkilerinin işlendiği "Light in August" (Ağustos Işığı) 1932'de basıldı.

Faulkner'in diğer önemli romanları da şunlardır:
  • "Absalom, Absalom!" (1936),
  • "The Wild Palms" (Yaban Palmiyeleri, 1939),
  • "The Hamlet" (1940),
  • "The Town" (Kent, 1957),
  • "The Mansion" (Konak, 1959)
  • ve bir üçlü: "İntruder in the Dust" (Tozu Yakalayış, 1948),
  • "A Fable" (Bir Masal, 1954) ve
  • "The Reivers" (Yaramazlar, 1962).
Faulkner, 1950'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü ve 1955 ve 1963'te de Pulitzer Ödülü'nü aldı.

Romanlarından başka öykü kitapları da vardır. En ünlüleri:
  • "These Thirteen" (Onüçler, 1931),
  • "Doktor Martino" (1934), "The Unvanquished" (Yenilemeyenler, 1938),
  • "Go down Moses" (İn Musa İn, 1942).
Faulkner'in romanlarının ve kısa öykülerinin konusunu, doğup büyüdüğü ABD'nin güneyi, iç savaş ve zenci-beyaz ilişkileri oluşturur. Yapıtlarında karmaşık bir anlatım tarzı kullanır. Faulkner'in yapıtları uzun süre, korku, melankoli ve "kapkara ruhların zehrini döken şeyler" olarak kabul edildi. Özellikle karşıtları tarafından ahlâksızlığı ilke edinmiş, sansasyonel konuları işleyen bir yazar olmakla suçlandı. Ancak yapıtları dikkatle incelendiğinde, yazarın kendine özgü bir biçimde "Güney" insanının trajedisini yansıtmaya çalıştığı fark edilir. Faulkner, çağdaş Amerikan edebiyatının en büyük yazarlarından biri sayılmaktadır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Haziran 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
William Faulkner
Vikipedi, özgür ansiklopedi

200px William Faulkner 1954 28329 28photo by Carl van Vechten29
William Cuthbert Faulkner (d. 25 Eylül 1897 – ö. 6 Temmuz 1962) Nobel ödüllü, ABD'li yazar.

Yaşamı
Amerikan Modernist yazarların babası sayılan Faulkner, rakip gördüğü Ernest Hemingway'den farklı olarak, uzun ve karmaşık anlatımları benimsemiştir. Uyguladığı teknikler arasında bilinç akışı tekniği ve çoğul anlatı (multiple narration) teknikleri bulunur. 1930'larda Avrupa'daki deneysel geleneği izleyen ilk Amerikan yazarıdır.

25 Eylül 1897'de Mississippi'de doğan Faulkner, buradaki Güney geleneğinden oldukça etkilendiği bir çocukluk geçirdi. Daha sonra hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Oxford'daki Lafayette kasabasına taşındılar. Eserlerinde bahsettiği "Jefferson" Oxford'u, "Yoknapatawpha kasabası" ise Lafayette'i temsil eder. Büyük-büyük babası William Clark Falkner Konfederasyon ordusunda görev yapmış, tren yolu yaptırmış ve adını Tippah kasabası yakınındaki Falkner şehrine verdirmiş Mississippi'nin önemli karakterlerinden biridir. Aile soyadları Falkner olmasına rağmen, büyük ihtimalle görevli memurun hatası sonucu Faulkner olmuştur. Liseyi terkettikten sonra bir işte tutunamayıp "wastrel" (defolu mal) olarak anılmaya başlanmıştır. 1918'de, iki ailenin Faulkner'ın ev geçindiremeyeceğine karar verip ayırdıkları nişanlısı Estella Oldham'ın zengin ve yaşlıca olan Cornell Franklin'le evlenip Çin'e yerleşmesiyle büyük bir üzüntü yaşamış ve Yale öğrencisi olan Oxford'dan arkadaşı Phil Stone'un yanına, New Haven'a gitmiştir. Burada kâtiplik yapmış, Phil Stone'un onun için hazırladığı okuma programıyla klasikleri ve çağdaş yazarları okumuş, bu sayede Melville, Cervantes, Dostoyevski ve Conrad'ın eserlerine büyük hayranlığı oluşmuştur.

Daha sonra Toronto'da yardımcı pilotluk yapıp Oxford'a geri dönen yazar bu sefer Mississippi Üniversitesi'ne girmiş, burada "Marionettes" adlı bir grup kurup aynı adı taşıyan bir oyun yazmaya çalışmış fakat başaramamış ve 1921'de okulu bırakıp New York'a gitmiştir. Burada bir kitapçıda çalışmış ve Sheerwood Anderson'ın ileride eşi olacak olan Elizabeth Prall'la tanışıp arkadaşlık kurmuştur. Aynı yılın Aralık ayında Oxford'a geri dönmüş ve bu sefer de üniversitede postane müdürü olarak çalışmaya başlamıştır. 1924'de The Marble Faun(Mermer Tanrıça) adlı şiir kitabını basmıştır.
1925'de New Orleans'a gidip arkadaşı olan Elizabeth Prall sayesinde Sherwood Anderson'ın "çırağı" olmuş ve onun yönlendirmeleriyle Birinci Dünya Savaşı sonunda entellektüellerde ve toplumda görülen sıkıntı ve büyük üzüntüyü benimseyip, yine Anderson'ın yönlendirmesiyle 1926'da Soldier's Pay'i yazmıştır.
1929'a dek olan yazılarında şeytani özellikler taşıyan karanlık kötü kadın karakterler görülürken, 1928'de Estella'nın boşanıp dönmesi ve William Faulkner'ın onunla evlenmesiyle bu kadın modeli değişmiştir. 1929'da Sartoris'i yazmıştır. Bu eserinin önemli özelliği, Faulkner'ın ünlü Yoknapatawpha kasabası sembolünü ilk kullandığı kitabı olmasıdır. Aynı yıl ünlü eseri The Sound and the Fury'yi (Ses ve Öfke) yazmış ve büyük bir başarı kazanmıştır. 1930'da ise As I Lay Dying'de (Döşeğimde Ölürken) 40 mil ötedeki Jefferson'a gömülmek istediğini söyleyen Addie Bundren'in cenazesinin ailesi tarafında buraya götürülmesi anlatılır.
Paraya sıkıştığı bir dönemde, sırf satış yapması için 1931'de yayımlanan Sanctuary'yi (Kutsal Sığınak) yazar fakat beklediği kadar büyük satışı sağlayamaz. Daha sonra devam eden maddi sıkıntıları yüzünden ara ara Hollywood'da senaryo yazarlığı yapar. 1932'de ise Light in August'u (Ağustos Işığı) yazar. Bu eserde, Lena Grave, Joe Christmas ve Peder Hightower'ın geçmişe saptantılı hikâyeleri bir çok anlatıcı kullanılarak anlatılır. 1936'da Absalom! Absalom!'u yazar.
Faulkner eserlerinde genel olarak Güney kültürünün çöküşü ve bozuluşunu, ve aile sevgisi ve gururunun yok oluşunu ele alır.
1949 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra, 1955'de Pulitzer Ödülü'nü alan Faulkner, 1962'de bir kalp krizi sonucu ölmüştür.
In science we trust.

Benzer Konular

12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww