Arama

Henry Fielding

Güncelleme: 28 Temmuz 2011 Gösterim: 5.066 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1707-1754). Henry Fielding, Samuel Richardson'la birlikte, İngiliz romanının öncüsüdür. Somerset'de Glastonbury yakınlarında doğan Fielding, Eton Col-lege'da ve Hollanda'da Leiden Üniversitesi'n­de öğrenim gördü. Edebiyat uğraşının yanı sıra siyasal yergiler yazdı; yargıçlık yaptı.
Fielding, 1728-37 yılları arasında, zamanın başbakanı Sir Robert Walpole ve yönetimini ağır bir dille eleştiren taşlama niteliğinde bir oyun yazarak sahneye koydu. Ne var ki, hükümet bir oyunun sahnelenmesi için izin alma zorunluğu getiren bir yasa çıkarınca, Fielding bu uğraştan vazgeçmek zorunda kaldı. Geçimini sağlamak için avukatlık yap­maya başladı.
Sponsorlu Bağlantılar
1740'ta. Samuel Richardson'un, ilk modern İngiliz romanı sayılan "Pamela: or Virtue Rewarded" (Pamela ya da Ödüllendirilen Erdem) adlı yapıtı yayımlandı. Bu yapıt büyük bir başarı kazanınca, birçok yazar Pamela benzeri romanlar yazmaya başladı. 1741'de Fielding Pamela'ya yeren ve alaya alan "An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews" (Bayan Shamela Andrews İçin Bir Savunma) adlı romanını imzasız olarak yayımladı. Bunu kısa bir süre sonra, Fielding'in ilk romanı olan "Joseph Andrews" (1742) izledi. Yazar bu romanında 18. yüzyıl toplumunu son derece ağır ve acımasız bir dille eleştirdi.
Fielding 1748'de, Londra'daki Bow Street Hukuk Mahkemesi'ne yargıç olarak atandı. Rüşvet yoluyla varlık sahibi olan daha önceki yargıçların tersine, çok dürüst çalışan Fielding hiçbir zaman zengin olamadı. Londra'da hır­sızları yakalamak amacıyla özel bir polis ekibi kurdu. Halkla polis örgütü arasında yakınlık ve işbirliği sağlamak üzere The Covent Garden Journal adlı bir gazete çıkardı.
Fielding 1749'da en önemli yapıtı sayılan "Tom Jones"u yayımladı. Romanda olaylar bir aşk öyküsü çevresinde gelişir ve mutlu bir sonla biter. Sevgililerin, gülünç, kötü ya da acınası karakterlerin yer aldığı bu roman, 18. yüzyıl İngiltere'sindeki kent ve taşra yaşantı­sını son derece canlı ve başarılı bir biçimde yansıtır.
1754'te gut hastalığı yüzünden Portekiz'e giden Fielding, "The Journal of a Voyage to Lisbon" (Lizbon Yolculuğu) adlı yapıtında, deniz yolculuğunun dehşetini ve 18. yüzyılda tıbbın korkunç uygulamalarını dile getirdi. Fielding aynı yıl Portekiz'de öldü ve Lizbon' da gömüldü.



MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Henry Fielding nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Henry Fielding
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Henry_Fielding.png
Gösterim: 496
Boyut:  75.1 KB

Doğum: 1707, Somersetshire
Ölüm: 1754, Lizbon
İngiliz romancısı, oyun yazarı ve gazetecisi.

Soylu bir aileden gelmesine karşın, tüm yaşamı para sıkıntısı içinde geçti. Eton Koleji'nden sonra hukuk öğrenimi için Leyden'e gitti. Ancak kısa bir süre sonra Londra'ya döndü. Hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. On yıl içinde 23 kadar komedi, hicviye (taşlama) yazdı. Bunların en ünlüleri "Tom Thumb" (Parmak Tom, 1730) ile "Don Quixote in England" (Don Kişot İngiltere'de, 1734)dır. Bu oyunların bazılarında zamanının yazarlarını ve büyüklerini ince alaylarıyla yerdi. Bu arada bakan Sir Robert Walpole'ü yerdiği "Historical Register for the Year 1736" (1736 Yılı Olayları Kitabı) adlı yapıtı yüzünden İngiliz hükümeti tiyatroya sansür koydu. Oyun yazarlığından vazgeçen Fielding, hükümeti destekleyen iki gazete çıkardı. Bu sayede 1748'de Londra sulh yargıcı oldu. Sağlık durumu bozulunca, havası kendisine iyi geleceği düşüncesiyle Portekiz'e gitti.

Fielding'i oyun yazarlığı ve gazeteciliğinden çok, romanları üne kavuşturdu. "The History of the Adventures of Joseph Andrew" (Joseph Andrew'ün Serüvenlerinin Tarihi, 1742) adlı kitabında, Samuel Richardson'un "Pamela" adlı romanındaki aşırı duyarlılığı hicvetti. 1749'da başyapıtı olan "Tom Jones or the History of a Foundling" (Tom Jones ya da Bulunmuş Bir Çocuğun Hikâyesi) yayımlandı. Bazı eleştirmenlerin "dünyada yazılabilmiş ve yazılabilecek en güzel roman" saydıkları bu ölümsüz yapıtında Fielding, serseriler dünyasını gerçekçi bir şekilde yansıttı. Son yapıtı, 1751'de yazdığı "Amelia"dır. Fielding'in çağdaş romanın yaratılmasında büyük katkısı oldu. Psikolojik tahliller ve güçlü gözlemlerle dolu olan romanlarını, akıcı bir üslupla yazdı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

16 Temmuz 2011 / HerHangiBiri Sanat ww
3 Ağustos 2012 / HipHopRocK Edebiyat ww
13 Aralık 2012 / _Yağmur_ Edebiyat
21 Mart 2008 / KisukE UraharA Siyaset ww
29 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww