Arama

Gene Roddenberry

Güncelleme: 24 Ekim 2008 Gösterim: 2.151 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gene Roddenberry
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Gene_Roddenberry.jpg
Gösterim: 241
Boyut:  30.9 KB
Gene Roddenberry, Uzay Yolu'nun yaratıcısı

Eugene Wesley Roddenberry (19 Ağustos, 1921 – 24 Ekim, 1991). Amerikalı yazar ve senaristtir. En çok bilim kurgu dizisi Uzay Yolu'nun yaratıcısı olarak bilinmektedir. Uzaya gömülen ilk insanlardan biridir. Roddenberry, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Pasifik’teki harekatlarında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı “Distinguished Flying Cross” madalyasını almıştır.
Yarattığı diğer eserler arasında Dünya: Son Çatışma, Kevin Sorbo'nun başrolünü oynadığı, Roddenberry'nin hikayelerinden ortaya çıkmış bir dizi olan Andromeda sayılabilir.

Hayat Hikayesi
Eugene Wesley Roddenberry El Pasa, Texas’ta doğmuştur. Babasının adı Eugene Edward Roddenberry, annesinin adı Caroline Glen Roddenberry’dir. Çocukluğu, babasının kariyerinin Los Angeles Polis Departmanı’nda sürdürmesinden dolayı Los Angeles, Kaliforniya’da geçmiştir. Babasının izinden giderek Los Angeles Şehir Koleji’nde polislik eğitimi almış ve okulun Polis Klübü’nü yönetmiştir. Bu dönemde kendisi FBI’yla işbirliği görevi içindeydi. FBI bu dönemde klübe konuşmacılar ve klübün yayınlaması için yayınlar sağlamış; okul öğrencilerinin kayıtlar için parmak izi kayıtlarını çıkarmışlardır.
Los Angeles Şehir Koleji’nden mezun olduktan sonra Colombia Üniversitesi’ne, Miami Üniversitesi’ne ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne devam etti.
Sonraları akademik ilgisini havacılık mühendisliğine kaydırmış ve pilotluk belgesi alan Roddenberry 1941’de Amerikan Hava Kuvvetleri’ne yazılmış ve pilot olarak göreve başlamıştır. Pek çok muharebede Boeing B–17 Flying Fortress uçağıyla çarpışmış, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Pasifik’teki harekatlarında kendilerini “Bombacı Baronlar” olarak adlandıran grubun içinde yer almıştır. gösterdiği kahramanlıklardan dolayı “Distinguished Flying Cross” ve “Air Medal” madalyalarına kayık görülmüştür.
Görevi bıraktından sonra Pan American World Airways’de ticari pilot olarak işe başlamıştır. Haziran 1947’de Karaçi’den İstanbul’a uçarken Suriye çölü üzerindeki bir kazada gösterdiği performanstan dolayı Sivil Havacılık alanında takdirname kazanmıştır.
Roddenberry, Los Angeles’ta televizyon için senaryolar yazmak üzere Pan Am’dan ayrıldı. Genişleyen ailesinin hayatını sürdürmesi için daha önceden başladığı eğitimine geri dönerek 1 Şubat 1949’da Los Angeles Polis Teşkilatın’na 6089 yaka numarasıyla katıldı. LAPD’deki yedi yıllık hizmeti sonrasında Roddenberry çavuş rütbesine atandı. Yazarlık kariyerine devam edebilmek için 7 Haziran 1956’da istifa etti.
Roddenberry’nin kısa istifa mektubu şu şekildedir:
“Polis maaşının şu anki düzeyiyle ailemi geçindirmeye yetmeyeceğine karar verdim ve istifayı gerekli gördüm. Yedi yıldan uzun süredir keyifli ve adil bir çalışma ortamı bu kararımı verirken beni oldukça üzmüştür.”
(Kaynak: David Alexander.(1994) "Star Trek Creator: The Authorized Biography of Gene Roddenberry," Roc, p.141)
Ailesi
Roddenberry iki kere evlenmiş ve ikisi 27 yıl evli kaldığı ilk eşinden (Eileen Rexroat) kız (Dawn
Roddenberry ve Darleen Roddenberry) olmak üzere üç çocuk sahibidir. 1960’larda Uzay Yolu’nda önemli bir rolde oynayan Majel Barett’le flört etmeye başlamıştır. İlk eşinden ayrılmış ve 6 Ağustos 1969’da, Barett’le geleneksel Shinto seremonisiyle Japonya’da evlenmiştir. Eugene Wesley, Jr adında bir oğlan çocukları olmuştur.

İnancı
Ailesinin Southern Baptist inancına karşın Roddenberry dünyadaki tüm savaşlardan örgütlü din oluşumlarını suçlayarak hümanistliği tercih etmiştir.

Ölümü ve Cenazesi
Roddenberry 24 Ekim 1991’de, 70 yaşında kalp krizinden hayata gözlerini yummuştur. Ölümünden sonra bir ruf kutusu boyutundaki kapsüle konmuş külleri Dünya yörüngesine gönderilmiş. Beşe sene sonra da atmosferde yanıp uzaya yayılmıştır.

Televizyon ve Film Kariyeri
Uzay Yolu’ndan önce Roddenberry, Highway Patrol gibi 1950’lerin popüler televizyon dizilerine hala bir polisken, Los Angeles Polis Teşkilatı’nın esnek olmayan politikalarından dolayı Robert Wesley takma adıyla senaryolar yazmıştır.

Norway Corporation
Roddenberry’nin “Have Gun, Will Travel” için serbest yazar olarak uğraşıları ve karşılaştığı güçlükler onu kendi televizyon programını yapmaya itmiştir. İlk girişimi, “APO 923”, yayına girmemiştir. 1963’te, Norway Corporation adlı şirketle anlaştı. Bu marka altında “The Lieutenant” adında 1963 – 1964 yıllarında ABC ve MGM Television kanallarında gösterime giren, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri hakkında, baş rollerinde Gary Lockwood’un Teğmen William Rice rolünde oynadığı bir televizyon dizisi çevirmiştir. Bu arada başka bilim kurgu dizileri çevirmeyi deneyen Roddenberry, başarısız olmuştur. “The Lieutenant” dizisinde Uzay Yolu’ndan pek çok oyuncu düzenli ya da misafir olarak oynamıştır.
Ama bağımsız bir produktör olarak bile Roddenberry’in sorunları devam etmekteydi; ABC askeri birliklerdeki ırkçılıkla mücadele eden “The Lieutenant” gibi bir diziyi yayınlamayı ve hatta parasal kaynak ayırmayı reddetmişti.

Uzay Yolu
Bu düşüncelerle Roddenberry, 1964 yılında Buck Rogers ve Flash Gordon’a rakip olabilecek Uzay Yolu’nu geliştirdi. Diziler nihayet Desilu Stüdyoları’nda çekilmeye başlandı. Roddenberry bu fikri “Yıldızlara Doğru” şeklinde tanıtmıştı. 500.000 $’lık pilot bölüm NBC’den az miktarda bir destek almış ve bütçeyi aşmıştı ama birinciye benzemeyen ikinci pilot bölüme öncelik tanımışlardı. Norway Corporation produksiyonları 8 Eylül 1966’da gösterime girmiş ve üç sezon gösterime kalmıştır. Düşük izlenme oranlarından dolayı gösterimleri iptal olsa da dizinin kendine göre bir izleyici kitlesi oluşmuştu.
Stüdyodaki ilk projesi Pretty Maids All in a Raw, düşük bütçeli bir Francis Pollini romanı uyarlamasıdır ve Roger Vadim tarafından yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda, Rock Hudson, Angie Dickinson, Telly Savalas ve Roddy McDowall adlı ünlü oyuncularla Uzay Yolu’ndan James Doohan e William Campbell gibi Norway Corporation’ın sözleşmeli oyuncuları bulunmaktadır.
Uzay Yolu’nun iptali üzerine Roddenberry Norway Corporation aracılığıyla dört bilim kurgu dizi tasarlamıştır: The Questor Tapes, Genesis II, Planet Earth ve Strange New World. 1977 yapımı Spectre adlı televizyon filminin senaryo kadrosunda görev almıştır.

Uzay Yolu Sonrası
Televizyon ve film endüstrisinde iş bulamazken, Norway Corporation iflasın eşiğindeyken ailesini geçindirmekte zorlanan Roddenberry iyi bir dost olarak gördüğü Arthur C. Clarke’ın tavsiyesiyle üniversitelerde ders vermeye başlamıştır. Bu derslerde Uzay Yolu setinden ve anılarından bahsetmeyi seviyordu. Hatta derslerde siyah – beyaz, hiç yayınlanmamış pilot bölümlerin de gösterimini gerçekleştirmişti. Roddenberry, Uzay Yolu: Film filminin çevrilmesine kadar bu şekilde hayatını sürdürmüştür.

Yeni Uzay Yolu Projeleri
Uzay Yolu: Film’in sonucu olarak pek çok eleştiri alsa da izlenme sonuçları kayda değerdi. Bunun sonucu 80’lerde bir kaç film ve Uzay Yolu: Yeni Nesil ortaya çıkmıştır.
John F. Kennedy suikastine geri dönme konusunu işleyecek olan Uzay Yolu projesi kabul görmedi. Roddenberry daha sonra çekilecek dört filme danışmanlık yapmaya devam etti: Uzay Yolu II: Khan'ın İntikamı, Uzay Yolu III: Spock'un Dönüşü, Uzay Yolu IV: Eve Dönüş, Uzay Yolu V: Son Sınır. Bu konumda senaryoları gözden geçirme yetkisine sahipti.
Roddenberry, Uzay Yolu: Yeni Nesil dizisinin gerçekleşmesinde oldukça katkıları olmuştu. İlk sezonda tamamen kontrol kendi elindeydi. Sağlık nedenlerinden dolayı bu kontrolü üçüncü sezona kadar sürdürebildi. Rick Berman ve Michael Piller'ın kontrolünde dizi yedi sezonu tamamladı. Bu ikili Uzay Yolu efsanesini Uzay Yolu: Derin Uzay Dokuz, Uzay Yolu: Gezgin ve Uzay Yolu: Atılgan dizilerine taşıdı.
Orijinal Uzay Yolu dizisi temel alınarak çekilen Uzay Yolu VI: Keşfedilmemiş Ülke sinema filmi Roddenberry'nin anısına ithafen çekilmiştir. Kendisi filmin yayınlamamış bir kopyasını ölümünden birkaç gün önce izlemiştir.
Roddenberry, film ve televizyon çalışmalarının yanında ilk Uzay Yolu sinema filmi Uzay Yolu: Film'in romanını yazmıştır. Bu bağlamda, Paramount Pictures Corporation'a ait olan Pocket Books ve Simon & Schusteryayınlarından pek çok romana da öncülük etmiştir.

Biyografi Konusu: Gene Roddenberry nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

20 Ağustos 2012 / KisukE UraharA Sinema ww
17 Aralık 2012 / KisukE UraharA Sinema ww
26 Temmuz 2013 / Jumong Sinema ww
24 Temmuz 2008 / RoSSoRoSe Taslak Konular