Arama

Henri Charrière

Güncelleme: 27 Ekim 2008 Gösterim: 7.757 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Henri Charrière
Henri Charrière (d. 16 Kasım 1906, Ardèche - ö. 29 Temmuz 1973, Madrid), Fransız yazardır. "Papillon" (Kelebek) isimli kitabı ile ünlüdür.
1906'da Fransa'nın Adreche köyünde doğmuş, 1931 yılında hiç işlemediği bir suçtan müebbet kürek mahkumu olmuş ve 13 yıllık kaçış mücadelelerinden sonra özgürlüğüne kavuşmuştur. Daha sonra Venezuela vatandaşı olmuş orada da tüm mahkumluk hikayesini kendi lakabını taşıyan "Kelebek" adlı kitapta yazmıştır. Banko adlı kitabında da özgürlüğe kavuştuktan sonraki yaşamını anlatmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Henri_Charriere.jpg
Gösterim: 1731
Boyut:  72.5 KB

Henri Charriere, işlemediği bir cinayetten 1933 yılında, müebbet kürek cezasına çarptırılmış, cezasını çekmek üzere Fransız Guyanası '' Cayenne '' kürek cehennemine gönderilmiştir. Toplumun gözden çıkardığı, kendisine adeta bir süprüntü gibi davranılan yazar, uğradığı haksızlığın bilediği bir hınçla, bu cehennemde sağ kalmayı başarmıştır. Kürek cehenneminden kaçıp kurtulabilmek için, aralıksız on üç yıl sürecek, kaçma - yakalanma - yeniden kaçma mücadelesine girişmiştir. Aylarca, hücre cezasına çarptırılan yazar; sayısız girişimlerden sonra, kaçmayı başarmıştır. İçinde gizlediği bir tüp içindeki bin altı yüz franktan başka hiçbir şeyi olmayan yazar; tutuklu geçirdiği günlerde yaşadığı, korkunç deneyimleri aradan 30 yıl geçtikten sonra kaleme almıştır. Kısa sürede bütün dünya dillerine çevrilen eser, yazarı büyük bir üne kavuşturmuştur. Filme de alınan eserin başrollerinde Steve McQuenn (Kelebek rolüyle yazarı canlandırmış) ve Dustin Hofmann oynamıştır. Bugün dünyanın en çok okunan ve en sevilen yazarlarından biridir.

Eserleri

  • Kelebek
  • Banko

Biyografi Konusu: Henri Charrière nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kelebek: Henri Charriere
Henri Charriere, haksız bir cinayet suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum olan ve Fransız Guyanası'ndaki "Cayenne: Kürek cehennemi"nde uzun yıllar geçiren Fransız asıllı bir yazar. Mahkumiyet yılları sırasında başından geçenleri Kelebek (Papillon) adlı kitabında anlatan Charriere'in macerası inanılır gibi değil.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  papillon.jpg
Gösterim: 1532
Boyut:  21.3 KB
Kelebek (Papillon),
Henri Charriere

Kitap, öylesine zorlu ve inanılmaz olaylarla doludur ki, bir insanın bunları gerçekten yaşamış olması kitabın en heyecan verici yanı galiba. Hatta bir eleştirmen kitap için şu sözleri sarfetmiş:
"Eğer Henri Charriere kitabında yaşadığını iddia ettiği olayları gerçekten yaşadıysa ona helal olsun, eğer yaşamadıysa da hayal gücüne helal olsun".
Bu anektoda yürekten katılıyoruz, çünkü sözü geçen kürek cehennemi, Fransız Hükümdarı Napoleon tarafından "suçlulara ancak onlardan daha kötü insanlar nezaret edebilir" mantığıyla kurulmuştur. Düşünün artık.
Henri Charriere, yani Kelebek, Fransa'nın Sicilyası sayılan ve suçlularıyla meşhur olan Marsilya'da, ufak işler çeviren bir Marsilya sakinidir. Fakat bir gün bir düşmanı tarafından üzerine yıkılan cinayet sebebiyle göstermelik bir mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkum ediliyor. Charriere son derece güçlü gözlemi ve kalemiyle, burada savcının ve hakimin komplekslerini, bunların mesleklerine yansımasını, ayrıca yetkili ve acımasız insanların diğer insanların hayatını nasıl yok edebildiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Musevi bir subayın haksız yere sürgün edildiği Dreyfuss Olayı ile tanınan, zamanın en acımasız ve zalim hapishanesi olan ve Fransa'nın en azılı suçlularına reva görülen Fransız Guyanası 'Cayenne: Kürek Cehennemi'ne gönderilir. Fakat Kelebek, daha ilk günden itibaren buradan kaçmanın hesaplarını yapmaya başlar ve tüm planlarını buna göre ayarlar. İlk aylarından birinde iki mahkum arkadaşıyla beraber bir tekne ayarlayarak kaçarlar, fakat teknelerinin haraplığından dolayı bölgeden uzaklaşamadan cüzzamlı mahkumların yaşadığı, diğer bir hapishane adasına sığınırlar. Burası diğeri kadar korkunç değildir ve Kelebek burada cüzzamlıların yardımlarından ve davranışlarından çok etkilenir. Daha sonra büyük zorlukları yenerek kaçmayı başarırlar, fakat Kolombiya'da yakayı tekrar ele verirler ve Fransız Guyanası'na iade edilirler. Eğer kitabımız burada bitseydi, muhtemelen yazılmamış da olacaktı. Fakat Özgür Kelebeğimiz tabii ki amacından vazgeçmez ve sonunda kaçmayı başarır.
Kitap, bir insanın, istediği şey ne olursa olsun bu yolda çaba sarfettiği zaman bunu mutlaka başardığına iyi bir örnek olarak gösterilebilir, ama tabii şans unsurunu da görmezden gelemeyiz değil mi? Henri Charriere bu kitabının arkasından Banko isimli ikinci bir kitap yazdı, ama ne yazık ki aynı başarıyı tutturamadı. Bunu kendisinin yazma konusundaki başarısızlığına değil, özgürlüğün dayanılmaz hafifliğine veriyoruz.
Kitabın filme çekildiğini ve son derece başarılı ve sürükleyici bir film olduğunu da son bir bilgi olarak verelim. Her ikisi de çok başarılı bir oyunculuk sergileyen Steve Mc Quinn ve Dustin Hoffmann'ı bir araya getiren filmi Franklin J. Schaffner yönetmiş.



Benzer Konular

15 Aralık 2015 / The Eniqmatic Spor ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
17 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
2 Nisan 2010 / LaSalle Spor ww
28 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww