Arama

Astrid Lindgren

Güncelleme: 28 Ekim 2008 Gösterim: 7.563 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Astrid Lindgren
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Astrid_Lindgren_1924.jpg
Gösterim: 519
Boyut:  4.4 KB
Astrid Lindgren, 1924
Astrid Anna Emilia Lindgren (d. 14 Kasım 1907 - ö. 28 Ocak 2002) İsveçli çocuk kitapları yazarıydı ve eserleri 85 dile çevirilip 100'ün üzerinde ülkede yayımlandı. En ünlü eseri de Pippi Uzunçorap serisidir.
İsveç'de Smaland'da doğan Astrid Lindgren'in kitapları genelde ailesi ve çocukluk anıları üzerinedir. En ünlü karakteri Pippi Uzunçorap ise kızı Karin tarafından yaratılmıştır.
Alıntı

Yedi yaşındaki kızı Karin hastalanıp uzun süre yatınca, onu avutmak ve meşgul etmek için masal anlatmaya başladı. Kızı iyileşti ama aylar sonra yine masal dinlemek istedi. Bunun üzerine annesi Astrid Lindgren anlattıklarını yazmaya başladı. Daha ilk yazdığı kitap bütün çocukların başucu kitabı oldu. Kitabın adı: Pippi Uzunçorap'tır.
Uzun çizgili çoraplı, örgülü kızıl saçlı, çilli Pippi Uzunçorap benekli beyaz atı ve maymunu ile yalnız yaşıyor, okula gitmiyor, çatılarda geziyor, ağaçlara tırmanıyor, büyüklerin sözünü dinlemiyor, denizlerdeki babasını arıyor, korsanlarla savaşıyordu.
Kızına kendi fantazi dünyasından anlatmıştı. Yazar olmak, çocuk kitapları yazmak gibi bir amacı yoktu. Kızı bu masalı çok sevince, çocuk dili ve çocuk gözüyle anlattığına inandı. Ancak bu başucu kitabını İsveç'in en tanınmış yayınevi "geleneklere ters düşüyor" diye yayınlamayı reddetti.

"Pippi Uzunçorap"ı 1946 yılında basan yayınevi Raben & Sjögren Lindgren'in kitabı sayesinde iflastan kurtuldu.
Bu ilk kitabın Stockholm'da başlayan yolculuğu dünyadaki bütün kıtalara uzandı. Türkiye de aralarında olmak üzere 100'den fazla ülkede milyonlarca çocuk Pippi'nin, Ronja'nın, Emil'in, Karlsson'un maceralarını okudu, onları sevdi.
Masalcı Nine'nin kitaplarını okuyan çocukların her şeyden önce kendilerine güvenleri arttı, hayal dünyaları zenginleşti. Çocuklar kitaplardaki kahramanların yaramazlıklarında, inatçılıklarında kendilerini buldular.

Büyüklerin gözüyle yazılmış, çocukları daha çok eğitmeye yönelik yazarlık anlayışını, çocuk dünyasını çocuk gözüyle anlatarak değiştiren bir devrim yapan Astrid Lindgren'in bazı kitapları: Aslan Yürekli Kardeşler, Mio Benim Miom, Ronja Haydutun Kızı, Güneş Ülkesi, Şamatalı Köy'ün Çocukları.
Astrid Lindgren yüzyıl önce 14 Kasım 1907'de İsveç'in Vimmerby kasabasında doğdu. 18 Ocak 2002 yılında ölünceye kadar 88 kitap yazdı. Kitapları 95 dilde yayınlandı. Milyonlarca çocuk kitaplarını okumuştur. O anne olarak başlamış, ama dünya çocuklarının masal anlatan Nine'si olmuştur.
Yalnız doğduğu yerde değil, bütün dünya çocukları okullarda onun yüzüncü doğum gününü kutladı.
Bol masallı günler dileğiyle...

İlter Gözkaya-Holzhey
Emekli Öğretmen, Kasım 2007

Bazı Eserleri
  • Haydutun Kızı Ronja
  • Şamatalı Köy'ün Çocukları
  • Pippi Uzunçorap Serisi
  • Mio Benim Mio'm
  • Güneş Ülkesi
  • Avare Rasmus
  • Aslan Yürekli Kardeşler

Biyografi Konusu: Astrid Lindgren nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

13 Ağustos 2015 / Jumong Taslak Konular
11 Haziran 2013 / Jumong Sinema ww
1 Mayıs 2009 / HipHopRocK Edebiyat ww
5 Temmuz 2015 / Safi Müzik ww