Arama

Stéphane Mallarmé

Güncelleme: 20 Ağustos 2013 Gösterim: 4.372 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Aralık 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Stéphane Mallarmé
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
180pxmallarmebs9
Simgecilik akımının öncüsü Fransız şair Stéphane Mallarmé 18 Mart 1842'de Paris'te doğdu, 9 Eylül 1898'de Paris yakınlarındaki Valvins'de yaşamını yitirdi. Ortaöğrenimini yatılı olarak Sens Lisesi'nde yaptı. Edgar Allen Poe'yu anlamak için İngilizce öğrendi. 1863'te İngiltere' ye gitti ve İngilizce öğretimi dalında yeterlik belgesi aldı. Fransa'ya döndükten sonra Tournon Koleji'nde öğretmenliğe başladı. Bir süre Besançon ve Avignon'da yaşamını sürdürdüyse de 1871'de Paris'e döndü, 1895'te öğretmenlikten emekli oldu. 1880 yılından sonra Paris'te Roma Sokağı'ndaki evinde düzenlediği 'Salı Toplantıları' ile yaygın üne kavuştu. Yapıtlarında seçkin ve karmaşık anlatımı kullanan Mallarmé, şiirin gizem dolu olması gerektiğini savundu. Şiirlerini Art Libre'de yayımladı. Bir ara La Dernière Mode adlı dergi çıkardı. Paul Verlaine'in ölümünden sonra "şairler prensi" olarak anılan kapalı şiirin ustası Stéphane Mallarmé'yi Sartre, Fransız şairlerin en büyüğü olarak nitelemiştir.
19. yüzyıl Fransız şiirinde sembolizmin öncülerindendir. Paris'te Roma Sokağı'ndaki evinde düzenlediği salı gecesi toplantıları onun hayran çevresini genişletti. Mallarmé'ye göre kapalılık ve anlaşılmazlık şiirin özüdür.
"Eski Tanrılar", "Saçmalar", "Koşuklar", ve "Düzyazılar" gibi yapıtları vardır.
Biyografi Konusu: Stéphane Mallarmé nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MALLARME, Stéphane (1842 Paris - 1898 Valvins/Fontainebleau)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Fransız şair. Bir memur ailesinin çocuğudur. Sens Lisesi'ni bitirdi. 20 yaşında E. A. Poe'yu okuyabilmek amacıyla, İngilizcesini ilerletmek için Londra'ya gitti. Orada iki yıl kaldı, bu arada bir Alman dadısı ve sevgilisi olan Marie Gerhard ile evlendi.
Yaşamının sonuna dek türlü taşra liselerinde İngilizce öğretmenliği yaptı. 1871'de Paris'e yerleşti. Çağın dergilerinde adı sık sık görülmeye başlandı. Poe çevirileri, hele "Kuzgun" çevirisi büyük ilgi uyandırdı. 1874 Eylülü'nden sonra 1875 Ocağı'na kadar "La Dernière Mode" adlı on beş günlük bir dergi çıkardı. Mallermé 42 yaşında, Huysman'ın "A Rebours" (Tersine) adlı yapıtında kendinden büyük bir övgüyle söz edilmesi üzerine birdenbire üne kavuştu.
Hayranları ve çağının belli başlı genç edebiyatçıları, her salı gecesi onun Rue de Rome'daki evinde toplanmaya başladılar. Bunlar arasında Verlaine, Gide, Valéry, Claudel ve Paris'e geldikçe bu toplantılara katılan Oscar Wilde, Verhaeren, Stefan George da vardı. 1893'te emekli olduktan sonra Valvins'deki kır evine çekildi.
19. yüzyıl Avrupa edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biri olan Mallarmé, simgecilik (sembolizm) akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Şairliği üç değişik evreden geçmiştir. Başlangıçta Baudelaire'in etkisi altında kalmıştır. İkinci döneminde Parnasçı ögeler ağır basmış, 1885'ten sonraki şiir yapıtlarındaysa, olağan ve alışılmış olandan uzaklaşmaya çalışmıştır.

Başlıca Yapıtları

  • "Hérodiade" (1869),
  • "L'Après-midi d'un Faune" (Bir Kır Tanrısı'nın Öğleden Sonrası, 1876),
  • "Poésies" (Şiirler, 1887),
  • "Album de Vers et Prose" (Şiir ve Düzyazı Albümü, 1887)
  • "Pages" (Sayfalar, 1891).


Benzer Konular

11 Temmuz 2008 / Misafir Müzik ww
12 Aralık 2015 / Mira Spor ww
3 Nisan 2009 / Harry Kewell Spor ww
1 Haziran 2015 / Jumong Spor ww