Arama

Andre Breton

Güncelleme: 30 Kasım 2011 Gösterim: 7.487 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Andre Breton
Ad:  andre_breton.jpg
Gösterim: 2067
Boyut:  20.1 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Fransız şair, deneme yazarı, eleştirmen ve editör Andre Breton, Paul Eluard, Josef Agnon, Luis Bunuel, Salvador Dali ve Jean Cocteau'nun da içinde bulunduğu sürrealist akımın kurucusudur.
Andre Breton, 18 Şubat 1896'da Normandiya'da doğdu. Çocukluğunu Britanya sahillerinde geçiren yazar, ilk şiir denemelerini burada yazdı. Gençlik döneminde, 24 yaşında Seine nehrine atlayarak intihar eden yazar Jacques Vache ile tanışması, Breton'un edebiyat yaşamında önemli bir rol oynadı. Vache'in savaşa ve sanata bakışı sürrealist akımın oluşmasında referans alındı. Breton, Vache'in savaş sırasında yazdığı mektuplar üzerine dört deneme yazdı. Tıp ve psikiyatri eğitimi alan Breton, 1921'de Viyena'da Freud'la tanıştı. I. Dünya Savaşı'nda nöroloji koğuşunda çalışırken, Freudçu psikanalist yöntemlerini hastaların tedavisinde kullandı.
1916 yılında Dadaist gruba katılan Breton, 1919 yılında Louis Aragon ve Philippe Soupault ile birlikte ''Edebiyat'' adlı dergiyi kurdu. 1924 yılında Sürrealist Manifesto'yu yazarak Gerçeküstücü akımın kurucusu oldu. Freund'un psikanalitik kuramından etkilenerek oluşturduğu otomatizm tekniğiyle ilk kitabı Manyetik Çayırlar'ı (Les Champs Magnétiques) yazdı. Paul Éluard, René Crevel, Michel Leiris, Benjamin Peret, Antonin Artaud ve Robert Desnos gibi genç şair ve yazarlarla birlikte çıkarttığı ''Gerçeküstücü Devrim'' dergisinin editörü oldu.
Andre Breton ve meslektaşlarına göre, insan ve sanat ancak bilinçaltı serbest bırakıldığında özgür olabilirdi. Hieronymus Bosch ve James Ensor gibi ressamların eserlerinden ve Arthur Rimbaud'nun özgür sanat anlayışından yola çıkarak otomatizm tekniğini geliştirdiler. Politik arenada Marksist düşünceyi savunan Breton, 1927 yılında Fransız Komünist Partisi'ne katıldı. Ancak 1933 yılında partiden atılmasıyla birlikte geçimini bir sanat galerisi işleterek sağladı.
1929 yılında ikinci manifestosu ile birlikte 1930'lu yıllarda bir çok şiiri ve ''Çılgın Aşk'' ve ''Nadja'' isimli öyküleri de yayınlandı. 1932 yılında en yakın çalışma arkadaşı Louis Aragon ile bağını tümüyle koparan şair, sanat ve edebiyat üzerine konferanslar vermek için gittiği Meksika'da bir çok kez Troçki ile bir araya geldi. İkisi birlikte '' Özgür Sanat Devrimi İçin'' manifestosunu yayınladılar. Ancak II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve New York'da gerçeküstücü bir sergi düzenledi ve ''VVV''adlı dergiyi çıkardı. 1946 yılında Paris'e geri dönen Breton, Cezayir'deki Fransız sömürgeciliğine karşı ''121'in Manifestosu''nu yazdı. 1959 yılında İspanya'da, daha sonra aralarında anlaşmazlık çıkacağı Salvador Dalí, Joan Miró, Enrique Tábara ve Eugenio Granell gibi gerçeküstücü sanatçıların eserlerini yer aldığı ''Gerçeküstücülük Evi'' segisini düzenledi. Ölümüne dek sanatsal ve siyasi alandaki birçok etkinlikte faal bir rol üstlenen Breton üç kez evlendi. 28 Eylül 1966 yılında, yetmiş yaşındayken Paris'te öldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Andre Breton nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Kasım 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
André Breton
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Andre-Breton.jpg
Gösterim: 550
Boyut:  65.5 KB
André Breton (d. 19 Şubat 1896 – ö. 28 Eylül 1966), Fransız yazar, şair ve gerçeküstücü kuramcıdır. Gerçeküstücülüğün babası olarak tanınır. 1924 yılında yayınlanan Gerçeküstücü Manifesto'su ile psikolojik çözümlemeler içeren otonom yazı tekniğini edebiyat dünyasına tanıtmıştır.

Biyografi
Normandiya`da doğdu, tıp ve psikiyatri okudu. I. Dünya Savaşı sırasında bir nöroloji koğuşunda çalıştı. Burada antisosyal davranışlarıyla geleneksel sanat anlayışlarına karşı çıkan Alfred Jarry ve Jacques Vaché ile tanıştı. Onların düşüncelerinden etkilendi. Jacques Vaché 24 yaşında kendini Seine nehrine atarak intihar etti. Vaché`nin savaş sırasında Breton ve başkalarına yazdığı mektuplar "Savaş Mektupları" adı altında 1919`da yayınlandı. Bu kitap üzerine Breton`un yazdığı dört adet deneme bulunmaktadır.
1919 yılında Louis Aragon ve Philippe Soupault ile birlikte Edebiyat(Littérature) adlı dergiyi kurdu . Bu yıllarda Dadaist Tristan Tzara ile bağlantıya geçti. 1924 yılında Gerçeküstücü Araştırma Bürosunu`nun kurucu öncülerinden oldu.
"Manyetik Çayırlar" (Les Champs Magnétiques) kitabı ile otomatik yazı tekniğini pratiğe döktü. 1924 yılında "Gerçeküstücü Manifesto"yu yazdı ve "Gerçeküstü Devrim" dergisinin editörü oldu. Etrafında Philippe Soupault, Louis Aragon, Paul Éluard, René Crevel, Michel Leiris, Benjamin Peret, Antonin Artaud ve Robert Desnos gibi genç yazarlardan bir topluluk oluşması zaman almadı.
Arthur Rimbaud`nun özgür sanat anlayışını ve Karl Marx`ın politik düşüncelerini birleştirmek için sabırsızlanan Breton 1927`de Fransız Komünist Partisi`ne katıldı. 1933`te partiden atıldı. Bu süre içerisinde geçimini kendi sanat galerisinde sattığı tablolarla sağladı.
Breton`un öncülüğünde gerçeküstücülük tüm Avrupa`da ses getiren bir sanat anlayışı oldu ve döneminin tüm sanat dallarını etkiledi. Bu dönemin ürünü olan eserlerde insanın algısının kökenleri ve insanın etrafındaki olaylara bakış açısı sorgulandı.
1938 yılında Fransız hükümetinden aldığı kültürel komisyon ile Meksika`ya gitti. Bu Breton`a Troçki ile tanışma fırsatı sağladı ve beraber "Devrimci, Özgür Bir Sanat İçin" (Pour un art révolutionnaire indépendent) adlı manifestoyu yazdılar. Manifesto Breton ve Diego Rivera`nın isimleriyle yayınlandı ve o dönemlerde imkânsız gibi gözüken sanatta tam özgürlük çağrısı yapıldı.
Fransız hükümetinin çalışmalarından memnun olmayan Breton 1941`de Amerika Birleşik Devletleri`ne ve Karayip`e sığındı. Burada yazar Aimé Césaire ile tanıştı. Césaire'in "Memleket`e Dönüş Defteri" (Cahier d'un retour au pays natal) adlı kitabının 1947 baskısının özsözünü yazdı. Breton Paris`e 1946`de geri döndü ve Fransız sömürgeciliğine karşı 121`in Manifestosu`nu yazdı. Bu manifestoda Cezayir Kurtuluş Savaşı`nı ele aldı ve ölene kadar bu konuda çalışmalarını sürdürdü. 1961-1965 yılları arasında ikinci bir gerçeküstücü grubun öncüsü olarak çeşitli sergi ve incelemelerde bulundu. 1959 yılında İspanya`da "Gerçeküstücülüğe Saygı" adlı bir sergi düzenledi. Bu sergide Salvador Dalí, Joan Miró, Enrique Tábara ve Eugenio Granell gibi ünlü sanatçıların eserlerine yer verildi.
Kitapları arasında durum öyküleri olan "Nadja" (1928) ve "Çılgın Aşk" (L`Amour Fou, 1937) bulunmaktadır.
Breton üç kere evlendi:
İlk eşi Simone Kahn, ikinci eşi Jacqueline Lamba, üçüncü ve son eşi Elisa Claro.
André Breton 1966`da, 70 yaşındayken öldü. Mezarı Paris`tedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

28 Haziran 2016 / insomnia42 Basın/Magazin ww
25 Kasım 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
30 Kasım 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
11 Kasım 2014 / Misafir Taslak Konular