Arama

Alphonse de Lamartine

Güncelleme: 28 Temmuz 2012 Gösterim: 7.097 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alphonse de Lamartine (1790-1869)
lamartine
Sponsorlu Bağlantılar
Lamartine, 21 Ekim 1790 tarihinde Macon'da doğdu. Doğumundan bir yıl evvel gerçekleşmiş olan Fransız İhtilalinden dört yıl sonra, Milly yakınlarında bulunan bir çiftliğe taşınan ailesiyle birlikte mütevazı bir hayat yaşadı. Bir süre eğitim gördükten sonra gençlik yıllarında İtalya'ya gitti. Hıristiyanlık dininde karşılaştığı tezatlıklar dininden soğumasına, uzaklaşmasına ve felsefi bir akıma kapılmasına sebep oldu. Görünüşte kaliteli olma ve kalp temizliğini esas alan transandantalizm felsefesine bağlandı.
Lamartine, ilk şiir derlemesiyle ün kazanmasına ve genç romantik kuşak tarafından üstat ilan edilmesine rağmen, tercihini başka bir alanda kullandı. Diplomatik kariyer yapmak gayesiyle politikaya atıldı. Bunda savurgan bir hayat yaşaması ve daha çok para kazanma isteği de etkili oldu. 1820 yılındaki evliliğinden kısa bir süre sonra Napoli'deki elçilik katipliğine atandı. Burada bulunduğu sırada, "Şairce Düşünceler" adlı eserini yayınladı. Bu eser aynı zamanda onun ilk büyük eseridir. Akabinde, "Sokrat'ın Ölümü" ve "Şairce Dini Ahenkler" isimli eserleri başta olmak üzere başka eserler de yayınladı.
Lamartine, kral tahtına Louis Philippe'in geçmesinden sonra diplomatik görevlerinden istifa etti. Napoli'den ailesiyle birlikte ayrılarak Doğu seyahatine çıktı. Sırasıyla Marsilya üzerinden Malta, Yunanistan'ın başkenti Nauplion ve Atina'ya uğradıktan sonra Beyrut'a gitti, Suriye ve Lübnan'ı dolaştı, Filistin'i gezdi. Bu gezi sırasında milletvekili seçildiğini öğrenince tekrar İstanbul üzerinden Fransa'ya dönmeye karar verdi. 20 Mayıs 1833 tarihinde İstanbul'a geldi. Bu sırada tahtta bulunan Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından iyi karşılandı. Kendisine Aydın'dan bir çiftlik hediye edildi.
Lamartine, İstanbul'un bir çok yerini gezdi. Beyoğlu'nda kaldığı süre zarfında sık sık binaların çatısına çıkarak İstanbul'u seyretti. Padişah sarayını gezme ve görme imkanını da buldu. Bir süre Fransız elçiliğinin Tarabya'daki yazlığında kaldı. 23 Temmuz 1833 tarihinde karayoluyla İstanbul'dan ayrıldı. Edirne, Sofya, Niş, Belgrat ve oradan da Viyana'ya geçti. Yapmış olduğu seyahat ile ilgili hatıralarını 4 cilt halinde 1835 yılında bastırdı.
Lamartine, 1848 devriminden sonra Cumhuriyetin ilk geçici hükümetini kurdu. Liberal fikirlerinden ötürü büyük sermaye grubuyla anlaşamayınca tedrici olarak siyasi hayatın dışına itildi. Bu arada ekonomik sıkıntıya düştü. Bu gelişmeler üzerine tekrar doğuya yöneldi. Marsilya'dan yola çıktıktan sonra 1 Temmuz 1850 yılında İstanbul'a vardı. Bu gelişince Mustafa Reşit ve Âli Paşaların yardımıyla padişahla görüşebileceğini öğrendi. Görüşmeye giderken henüz inşaatı devam eden Dolmabahçe sarayını gördü. Ihlamur Kasrında Sultan Abdülmecid ile görüştü. Akabinde Sultan ile birlikte Harbiye Kışlasındaki Harbiye öğrencilerinin imtihanlarına katıldı.
Lamartine'in, bu ikinci gelişindeki maksatlarından bir tanesi İzmir'de bir çiftlik işletmekti. Yaklaşık on beş gün İstanbul'da kaldıktan sonra İzmir'e gitti. Ancak, çiftlik işletme işinde başarılı olamayınca tekrar memleketine dönmeye karar verdi. Herhangi bir gelir kaynağı olmadığından, seyahatinden sonra kaleme aldığı, yolculuğunun konu edildiği eserini yayınlayarak (1852) geçimini sağlamaya çalıştı. Daha sonra 1854 yılında yayımlanan Histoire de la Turquie (Osmanlı Tarihi) adlı eseri kaleme aldı.
1851 yılındaki darbeden sonra hayatının geri kalanını yoksulluk içinde geçirdi ve 1869 tarihinde öldü.

Bilinen Bazı Yapıtları
  • Confidences (Sırdaşlıklar)
  • Nouvelies Meditations Poetiques (Yeni Şairce Düşünceler)
  • La Mort De Socrate (Sokrat'ın Ölümü)
  • Le Dernier Chant Du Pelerinage D'harold (Harold'un Haccının Son Şarkısı)
  • Les Harmonies Poetiques Et Religieuses (Şairce ve Dini Ahenkler)
  • La Chute D'un Ange (Bir Meleğin Düşüşü)
  • Recueillements Poetiques (Şairce İçe Kapanışlar)
  • L'historie Des Girondins (Jinondenler Tarihi)
  • Les Nouvelles Confidences (Yeni Sırdaşlıklar)
  • Genevieve, Histoire D'une Servante (Genevieve, Bir Hizmetçi Kızın Hikayesi)
  • Le Tailleur De Pierres de Saint-point (Saint Point'daki Taş Heykeltraşı)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Alphonse de Lamartine nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
28 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Alphonse de Lamartine
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Sponsorlu Bağlantılar

(1790 Mâcon - 1869 Passy)
Fransız şair, yazar ve devlet adamı. Toprak sahibi olan babasının Milly'deki şatosunda mutlu bir çocukluk geçirdi. Cizvit papazlarının yönettiği bir okulda okudu (1803-1807). Askerî bir okula girdiyse de, sağlık durumu yüzünden subay olmaktan vazgeçti. Diplomat olarak Napoli ve Floransa'da bulundu. Orta Doğu'yu gezdi (1832). Kısa bir süre dışişleri bakanlığı yaptı. III. Napoléon'un hükümet darbesinden sonra (1851) siyasal yaşamdan çekildi. Büyük bir borç altına girdi ve para kazanmak amacıyla yazmak zorunda kaldı. En sonunda, gücü tükenmiş durumdayken kendisine hükümet tarafından aylık bağlandı.

Fransız coşumculuk (romantizm) akımının ileri gelen temsilcilerindendir. İlk yapıtı olan "Méditations Poétiques" (Şiirsel Meditasyonlar, 1820) Fransız coşumcu şiirinin başlangıcı sayılır. Şiirinin doruk noktasını oluşturan bu yapıtından sonra yayımladığı "Nouvelles Méditations Poétiques" (Yeni Şiirsel Meditasyonlar, 1823) pek yankı uyandırmamıştır. "Les Harmonies Poétiques et Religieuses" (Şiirsel ve Dinsel Uyumlar, 1830) ve "Reveillement Poétiques" (Şiirsel İçekapanışlar, 1839) gibi yapıtlarında, felsefî, mistik ve toplumsal ütopyacı şiirlerini toplamıştır. Tasarladığı büyük bir insanlık destanının parçaları olan "Jocelyn" (1836) ve "La Chute d'un Ange" (Bir Meleğin Düşüşü, 1838) tek tük güzel lirik bölümler içeren yapıtlardır. Bu yapıtlarından sonra hiçbir ürün vermedi. Kadın, doğa ve din, şiirinin ana temalarını oluşturur. Ekmeğini kazanmak amacıyla yazdığı son dönem yapıtları, ne bilimsel ne de sanatsal açıdan büyük değer taşımamaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

8 Haziran 2011 / virtuecat Edebiyat ww
11 Ekim 2015 / nötrino Dünyadan
24 Haziran 2008 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
1 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww
13 Haziran 2012 / buz perisi Bilim ww