Arama

Alfred de Vigny

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 20 Haziran 2011 Gösterim: 3.505 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alfred de VIGNY (1797 - 1863)

Sponsorlu Bağlantılar
1797 - 1863 yılları arasında yaşamış Fransız şair, oyun ve roman yazarı Alfred de Vigny, Romantizmin temsilcilerindendir. Yazdığı şiirleri ile, Fransa'nın en büyük şairleri arasında yer almıştır. Şiirlerinin dışında tarihi romanlar ve dramlar da yazmıştır.
27 Mart 1797'de Fransa'da, Loches'te doğdu. Denizciler ve askerler yetiştirmiş olan asil bir aileden geliyordu. Otuz yaşına kadar orduda vazife gördü, daha sonra kendini edebiyata verdi.
Hüzünlü bir evliliğin ardından Le Maine-Giraud'da bir köy evine yerleşti. 1827 yılında William Shakespeare'in Romeo ve Juliet'ini Fransızca'ya çevirdi. Şair, oyun ve roman yazarı olarak ünlendi. 1845 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi. Şiirlerinde tabiatın ve insanların umursamazlığı ve karamsar düşünceler belirgindir. 17 Eylül 1863'te Paris'te öldü.

Ad:  vignydaubigny.jpg
Gösterim: 1167
Boyut:  95.3 KB

Eski soylulardan bir asker ailesinin çocuğu olan Alfred de Vigny (asıl adı Alfred Victor'dur; Vigny kontu oldu­ğu için Alfred de Vigny diye bilinir) doğduğu sırada, eski bir subay olan babası altmış yaşındaydı ve yaralan­mıştı. Annesi ancak kırk yaşındaydı. Ailenin daha önce üç erkek çocuğu ol­muştu. Sağlığı pek sağlam olmayan Alfred de Vigny, dikkatli bir anne ta­rafından şefkatle büyütüldü. İmparatorluğun zaferlerine hay­ranlık duyduğu için ailesinin hanedancı görüşlerine karşın orduya girmek istedi. Restorasyon dönemi, onun istekleri ile ailesinin isteklerinin uzlaşmaya varmasını sağladı. 1814'te asteğmen ve 1816'da muhafız birliğin­de daha yüksek rütbeli subay oldu. İspanya seferine (1823) katıldıysa da, savaşta bulunma fırsatını elde edeme­di. İlk şiirlerini bu sırada yayımladı (1822) ve romantiklerin çevresine ka­tıldı. 1827'de, yüzbaşıyken ordudan ayrıldı.

İki yıldır İngiliz Lydia Bunbury ile ev­liydi ve 1826'da Poemes antiques et modernes (Eski ve Yeni Şiirler) ile Cinq-Mars adlı bir de roman yayım­lamıştı. 1829'da, Shakespeare'den manzum Othello uyarlamasını temsil ettirdi. Daha sonra, ün kazanmasını sağlayan Chatterton (1835) ve başyapıtlarından biri olan anlatılar derle­mesi Servitude et Grandeur militaires'i (1835) yayımlandı. Chatterton'da büyük başarı kazanan tiyatro oyuncusu Maria Dorval ile kurduğu fırtınalı ilişki, 1838'de kesin bir ayrılıkla sonuçlandı. Çok sevdiği annesinin ölümünden (1837) duyduğu acı, mutsuz aşk yaşamı ve edebiyat alanındaki umut kırıklıkları, Alfred de Vigny'nin kendi içine kapanmasına yol açtı.
Alfred de Vigny, Revue des deuxmondes'datek tük şiir yayımlıyor ve za­manının çoğunu Maine-Giraud'daki malikânesinde tek basma geçiriyordu. Birçok başarısızlıktan sonra 1845'te Fransız Akademisi'ne üye seçildi, ama kont Mole'nin saldırgan konuş­masına çok üzüldü. 1854'te Paris'e geldi, iyi bir göreve getirilmesini bo­şuna beklediği İkinci İmparatorluk' tan yana çıktı ve çoktandır hasta olan karısına büyük bir titizlikle baktıktan sonra mide kanserinden öldü. Vasiyetini uygulayan Louis Ratisbonne, 1864'te, bazıları daha önceleri Revue des deux mondes 'da yayımlanmış olan ve birçoğu başyapıt niteliği taşı­yan on bir şiirini les Destinees, poe­mes philosophiques (Alın Yazıları, Felsefi Şiirler) adıyla yayımladı. La Mort du loup (Kurdun Ölümü), la Colâre de Saıhson (Samson'un Öfkesi), le Mont des Oliviers (Zeytin Dağı), la Maison du berger (Çobanın Evi) bu başyapıtlar arasında sayılabilir. Ratisbonne, Alfred de Vigny in günü gününe saptadığı düşüncelerini, Journal d'un poete (Bir Ozanın Güncesi) adıy­la yayımladı (1867). Fernand Gregh ise, 1837'te yazılmaya başlanan ve bitirilmemiş olan bir anlatıyı (Daphne) 1912'de bastırdı.
Alfred de Vigny'nin şiirsel veriminin tümü, iki kitapta toplanmıştır: Poemes antiques et modernes ve les Destine­es. Birincisinde bazı güzel şiirler yer alır. Ama ozana asıl ün kazandıran ikincisidir. Alfred de Vigny bunlarda, insanın durumunu saptamaya yönelir ve yalnızlık içinde cesaret (la Mort du loup), tanrısallığın susuşu (le Mont des Oliviers), ruhun ölümsüzlüğüne inanış (I Esprit pur) üstüne derin dü­şüncelere dalarak, bu durumu betim­lemeye çalışır.
Alfred de Vigny, tiyatro alanında, Shakespeare uyarlamalarından (Ro­meo ile Julyet, Othello) başka, bir ko­medi (Quitte pour la peur [Korktuğunla Kal]) ve iki romantik dram (la Marechale d'Ancre [Ancre Mareşalinin Karısı, 1831] ve Chatter­ton [1835]) verdi. Bu son oyun olan Chatterton, John Bell adlı pinti ve kaba bir sanayicinin evinde yaşamak­tadır. Bell'in dindar, uysal ve şefkat­li karısı Kitty, genç ozanla ilgilenir ve ozan da ona âşık olur. Yaşamını dü­zeltmek için son bir girişimde bulu­nan, ama başarı elde edemeyen umutsuz Chatterton, kendini zehirler; onu gizlice seven Kitty Beli de, buna dayanamayıp ölür. Cinq-Mars, değindiği tarihsel konular dolayısıyla dikkati çekmişti, ama ya­zar bu yapıtta, tarih gerçeklerini keyfi bir biçimde ele alıyordu. Kahraman­ları Gilbert, Chatterton ve Andre Chenier adlı üç öyküden oluşan Stello (1832), o zaman içinde yaşadığı toplum hangisi olursa olsun anlaşılmadığım bir kez daha dile getirir. Servitude et Grandeur militaires (1835) de üç öyküden oluşur. Alfred de Vigny, bu yapıtta, anılarına ve de­neyimlerine dayanır. Daphne felsefi ve simgesel bir romandır. Journal d'un poete ise Vigny'nin hem özel ya­şamı konusunda, hem de yapıtlarının yorumlanması açısından önemli bir belge niteliğindedir.
Alfred de Vigny Simgeler yardımıyla bir düşünceyi açıkladığı felsefi şiiri ya­ratmıştı. Soylu ve hayallere kapılma­yan bir stoacılığa, Tanrı'nın susuşuna yanıt veren insanın susuşuna, acı çe­ken insanlığa duyulan sevgiye ve iyi bir gelecek umuduna bağlanmıştı. Alf­red de Vingy'de çoğu İncil'den ya da doğadan ve yaşamdan alınmış olan simgeler yer alır. Üslup, kimi zaman büyük bir arılığa ulaşır, ama simge­lerin karanlığı, bu üslubu, kimi zaman bulanık ve belirsiz duruma getirir. Bu eksikliklerine karşın, üslubunda, heyecanlandırıcı bir yan vardır ve bu üslup, romantizmin başlangıç dönemi­nin çok iyi bir örneğidir. Alfred de Vigny, ününün, Lamartine'in ve özel­likle Victor Hugo'nun ün kazanmasıy­la karardığını görmüş ve bundan acı çekmişti.
Destinees'nin ve Journald'un poete' nin ölümünden sonra yayımlanması, Alfred de Vigny'ye yeniden ilgi duyulmasma yol açtı. Victor Hugo'nun tumturaklı sözlerinden ve durmadan yazmasından bıkanlar (Leconte de Lisle, Anatole France), Alfred de Vigny'de, daha derin bir düşünür ve daha değişik bir ozan buldular.

Eserleri

  • 1820 Le Bal
  • 1822 Poèmes
  • 1824 Éloa
  • 1826 Moise Le Cor
  • 1826 Poèmes antiques et modernes
  • 1826 Cinq-Mars
  • 1831 La maréchale d'Ancre
  • 1832 Stello
  • 1833 Quitte pour la peur
  • 1835 Servitude et grandeur militaires (Askerliğin Kulluğu ve Büyüklüğü)
  • 1835 Chatterton
  • 1839 Le colore de Samson (Samson'un Hiddeti)
  • 1840 La Mort du Loup (Kurdun Ölümü)
  • 1841 Le Maison de Berger (Çoban Evi)
  • 1843 La Mont des Olivers (Zeytin Dağı)
  • 1864 Les Destinées
  • 1867 Journal d'un poète
  • 1883 - 1885 Œuvres complètes)
  • 1912 Daphné (roman)
Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Alfred de Vigny nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alfred de VIGNY

Sponsorlu Bağlantılar
(1797 Loches-1863 Paris), Fransız yazar.

Restorasyon döneminde birkaç yıl Fransız ordusunda subay olarak görev yaptı. Ancak, gerçek ilgisi edebiyat üzerineydi. Shakespeare'in oyunlarının değerini Fransızlara tanıttı ve "Le More de Venise" (1829) adıyla da "Othello"yu, "Shylock" (1829) adıyla da "Venedik Taciri"ni Fransızcaya uyarladı. 1835'te, en başarılı oyunu "Chatterton"u yazdı. Düzyazıları arasında "Cing-Mars" (1826) adlı tarihî roman, "Servitude et Grandeur Militaries" (Askerlerin Kulluğu ve Büyüklüğü, 1835) adlı küçük öykülerinden oluşan yapıtı sayılabilir. 1845'te Fransız Akademisi'ne seçilen Vigny, çeşitli dergilerde yayınladığı şiirlerini 1865'te, "Les Destinées" (Alın Yazıları) adı altında bir kitapta topladı.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

30 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
5 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
20 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Bilim ww
6 Mart 2016 / nötrino Edebiyat ww
31 Mart 2016 / perlina Bilim ww