Arama

Plutarkhos

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 4.589 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Plutarkhos (İS 46 - 120)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Yunanlı yazar Plutarkhos, yazmış olduğu çok sayıda deneme ve yaşam öyküsüyle 15. yüzyıldan bu yana hem batıda, hem doğuda pek çok düşünürü ve yazan etkilemiştir. Felsefe dersleri veren, bir felsefe okulunu yöneten ve kent yönetiminde çeşitli görevler üstlenen Plutarkhos'un geniş bir çevresi vardı ve sık sık gezilere çıkardı. Birçok kez Roma'ya gitti.
Plutarkhos'un yazar olarak ünü, önde gelen 50 kadar Yunanlı ve Romalı'nın yaşam öykülerini içeren "Paralel Hayatlar" (Bioi paralleloi) adlı yapıtından kaynaklanır. Bunlardan, meslekleri ya da kişilikleri benzeyen 40 kişiyi ikişer ikişer ele alınmış ve karşılaştırmalı olarak anlatılmıştır. Örneğin, Plutarkhos Yunanlı bir generalin yaşam öyküsünü, ona çok benzediğini düşündüğü Romalı bir generalin yaşam öyküsüyle karşılaştırmış ya da biri Yunanlı, öbürü Romalı olan iki devlet adamı kişilikleri, başarıları, doğum ve ölümlerine ilişkin bilgilerle "Paralel Hayatlar"da yer almıştır. Amacı örnek davranış kalıpları oluşturmak olan Plutarkhos, bu yapıtıyla Yunanlılar ve Romalılar arasında karşılıklı saygıyı artırmak düşüncesindeydi.
Plutarkhos aynı zamanda bir Roma yurttaşıydı. İleri yaşlarında doğum yeri olan Yunanistan'ın kuzeyindeki Khaironea'ya çekildi.
Nükteli bir dil kullanan yazar, kaleme aldığı yaşam öykülerinin arasına yer yer gülünç öyküler serpiştirmiş ve ünlülerin tuhaf alışkanlıklarına değinmekten de geri kalmamıştır. Çoğu zaman Güneş ve Ay tutulmalarının oluşumunu, bazı geleneklerin nasıl başladığını ya da bir sözcüğün nasıl anlam kazandığını da açıklamıştır. Plutarkhos'un önemli bir başka yapıtı da 60'tan fazla denemeden oluşan "Ethika"dır (Latince'de Moralid). Çoğu söylev ya da diyalog niteliğindeki bu denemelerde din, siyaset, felsefe, edebiyat ve ahlak konularını çeşitli yönleriyle ele almıştır. Bu denemeler, "Paralel Hayatlar"la birlikte, özellikle 16. yüzyılda çok etkili olmuştur. Fransız yazar Montaigne ünlü "Denemeler"ini (Essais; 1580-88) Plutarkhos'un "Ethika"sını okuduktan sonra yazmıştır. İngiliz oyun yazarı William Shakespeare ise "Paralel Hayatlar"ın Thomas North'un yaptığı çevirisini nerdeyse ezbere biliyordu ve Roma tarihinden esinlendiği bazı oyunlarında bazı bölümleri olduğu gibi kullanmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Plutarkhos nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Nisan 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Plutarkhos
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar




300px Plutarch


Felsefe eseri:
Plutrakhos'un felsefe eseri olarak kabul edilen Moralia (Yunancası "Ethikà") 60a yakın sayıda değişik denemeyi içinde toplamaktadır. Genel olarak deneme konuları felsefe ile bağlantılı olmakla beraber içinde sadece felsefe konusunda değil tarih, din, edebiyat, fen, retorik konularını da içeren denemeler bulunmaktadır. Örneğin "Herodot'un Kötülüğü" adlı denemesi antik Yunan aleyhtarligi ve içinde bulunan hatalar nedeniyle çok tenkit edilmiştir. Dinsel tarihle ilgili "Yunan ve Roma tarihi sorunları (Quasestiones Graecae Romanae) adlı denemesi sadece antik Yunan ve Roma dinlerinin tarihin vermekle kalmayıp kamu hayatına siyasi katkı yapmak kişilere verdiği siyasal nasihatları da içermektedir. Büyük İskender'in hayatı ile ilgili denemesi Felek (Fortune) tanrısı hakkında retorik konuları ve şansın antik Yunan ve Roma tarihleri üzerindeki etkilerini de incelemektedir.

Felsefe bakımından Orta Platonculuğun, önemli düşünürü, ahlakçı ve tarihçisi kabul edilir. Tarihle ilgili çalışmaları yanında, Plato'un eserleri üzerine şerh ya da yorumlar yazmış olan filozofun düşüncesi, özü itibariyle eklektik bir nitelik taşır. Buna göre, yalnızca Platon'dan değil, fakat Peripatetiklerden, Stoalılardan ve özellikle de Yeni-Pitagorasçılardan etkilenmiş olan Plutarhos, Orta ve Yeni Akademilerin kuşkuculuğunun bir sonucu olarak, kuramsal spekülasyonun imkânı ya da yararı söz konusu olduğunda kuşkucu bir tavır almış, ve Aşkın olanla sezgiye dayanan bir doğrudan temas üzerinde ısrarlı olarak Yeni-Platoncu felsefeye çıkan yolda önemli bir adım oluşturmuştur.

*Tarihsel eserleri:

*Roma imparatorları yaşamları:
Plutarkhos'un zamanımızda elimizde bulunan yazmalarının bazılarında Parallel Yaşamlar yazmasına ek olarak; bazan Moralia adliıeserine ek olarak, Roma İmparatorlarından Galba ve Otho'nun yaşam hikâyeleri bulunmakta ve bazı yazmalarda ise bunlarla beraber Damascasius adlı Romalı tarihçinin yazmış olduğu İmparator Tiberius ve Neron yaşamlarını anlatan parçalar bulunmaktadır.

Bunların Plutarkhos'un ana eseri olan Parallel Yaşamlar'in bir kısmı olmadığı; bu eseri yazmadan önce hazırlanmış olduğu ve İmparator Augustus'dan İmparator Vitellius'a kadar Roma İmparatorları Yaşamları eserinin kaybolmamış olan parçaları olduğu kabul edilmektedir. Buna göre bu kayıp eser ya Nerva'nin imparatorluk yıllarında ya da Flaviyen henadanının hüküm sürdüğü dönemlerde Plutarkhos'un yazıp yayınladığı ilk tarihsel eserdir.

*Parallel Yaşamlar:
Plutarkhos'un en ünlü tarih eseri Parallel Yaşamlar adlı ünlü antik Yunan ve Romalı kişilerin yasşam öykülerini çifter çifter birbirlerine paralel olarak incelemektedir. Plutarkhos incelediği her antik Yunan ve Romalı çifti arasında etik ile ilgili olarak erdemsellik ve kötülük ilişkileri bulmakta ve bu sekilde karsilastirmali yasam oykuleri ile okuyucuya bir etik ve ahlak dersi vermeyi hedef almaktadir.
Elimize gecen Parallel yasamlar eserinde 23 cift kisinin yasamlari ve 4 tane de cift olmadan tek kisi olarak incelenen yaşam bulunmaktadir: Bunlar Solon, Themistocles, Aristides, Pericles, Alcibiades, Nicias, Demosthenes, Philopoemen, Timoleon, Sirakuza'li Dion, Buyuk Iskender, Eprisu'lu Pyrrhus, Romulus, Numa Pompilius, Coriolanus, Aemilius Paullus, Tiberius Gracchus, Gaius Gracchus, Gaius Marius, Sulla, Sertorius, Lucullus, Pompey, Jül Sezar, Cicero, Mark Antony ve Marcus Junius Brutus.

Bu eserin içerdiği bazı kişilerin yasam öykülerinin kaybolduğu bilinmektedir. Bunlar arasinda Herakles, Makendonya'lı II. Filip ve Scipio Africanus. Elimizde bulunan yağamların çoğunun yazmalardan yazmaya geçirilirken kısaltıldığı bilinmektedir. Diğer taraftan çoğuna da yazmadan yazmaya geçirilirken diğer yazarlar tarafından katklar ve degişiklikler yapılmışdır.
Plutarkhos eserinden tarihe verdigi onemi sadece inceledigi bir kisinin iyi ve kotu karakterinin diger kisilerin hayatlarina ve kaderlerine olan etkilerine baglamaya calismistir. Bazi cok onemli yeni devir acan olaylara sadece dokunmakla yetinmis ama eserinin buyuk bir kisminda inceldigi kisi hakkinda kisa ilgi cekici fikralara ve hic onemsiz tesadufi ivir zifir olaylara buyuk yer vermistir. Bu tutumunu aciklamasi, bu onemsiz gorunen olaylarin o kisinin cok unlu olan ve iyi bilinen hareketlerinden cok daha acikca inceledigi kisinin karekterini aciga vurdugu onerisidir. Ortaya cikardigi kisi tasvirlerini bir ressamin hazirladigi portreyi hazirlarken en kucuk ayrintilara verdigi dikkate benzetmis ve kisinin yasam oykusunde onun fiziksel gorunusuyle ahlaki yapisi arasindaki iliskiyi ortaya cikartmaya buyuk gayret gostermistir. Bu sekilde sonradan ortaya cikan moral felsefe incelemelerinin oncusu olmustur.

“Ben tarih yazmiyorum ama yasamlar hakkinda yaziyorum. Tarihsel en sanli yapim ve hareketlerde her zaman erdemlik veya kotuluk gostergeleri bulunmayabilir. Diger taraftan, binlerce olu ortaya cikartan bir savas carpismasina karsilik olarak, bir laf veya bir ufak hareket gibi ufak davranislar cok kere bir kisinin karakteri hakkinda cok daha derin anlayis yaratip karekteri aciga cikartir."

*Eserlerinin modern çağlarda önemi:
Avrupa'da uzun suren karanlik orta caglarda ve ozellikle 1054de Hristiyan Kilisesi'nin Katolik ve Ortodoks olarak tumuyle bolunmesinden sonra Plutarkhos'un eserleri Ortodoks Kilisesinin ana dili olan Yunanca oldugu icin ancak Bizans'da hala okunmaya devam etmis ve Bati Avrupa'da unutulmaya yuz tutmustur. Plutarkhos 1559da Fransiz yazar Jacques Amyot'un Fransizca'ya tercumesi ile tekrar populer olmaya basladi. Fransiz yazari Montaigne dusuncelerine en onemli tesirin (genc Senecca eserleri yaninda) Amyot'un Plutrakhos'un eserinin cevirmis oldugunu ifade etmistir. 1579da bu Fransizca tercumenin Ingilizce'ye tercumesi Thomas Nashe tarafindan yayinlanmistir. Bu eser Ingilizce edebiyatina o zamnadan beriu buyuk etkilerde bulunmustur. Ornegin, 16. yuzyil buyuk Ingiliz tiyatro yazari William Shakespeare yazdigi buyuk trajedilerden Julius Caesar, Coriolanus ve Antonius ve Kleopatra adlilarin uyarlama kaynagi dogrudan dogruya Plutarkhos'un Parallel Yasamlar eseridir. Amerikan yazari Ralph Waldo Emerson Plutrakhos'un gecmisin en buyuk yasam oykusu yazari oldugunu ve her cagda yeni okuyucular tarafindan tekrar kesfedilecegini bildirmistir. 17. ve 18. yuzyillarda Alman edebiyat haytinda cok buyuk etkileri olmustur. Almanya'da 18. yuzyilin sonllarinda gelisen Sturm und Drang akimi, ozellikle Franz Schiller, Plutarkhos'dan cok etkilenmislerdir.

Türkçe'ye MEB Yunan Klasikleri dizisinde Nilüfer (Bayar) Gürsoy ve Ayşe (Önsay) Sarıgöllü tarafından Yasamlar adi ile cevirilmis; Georg Rohde girisiyle ve "Dunya Klasikleri Dizisi: 56" olarak yayinlanmistir. Sonra bu ceviri degistirilerek tekrar "Aydınlanma Kitaplığı" çerçevesi altinda basilmis ve İnternette bir kismi konulmustur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Plutarkhos (46'ya doğru Hironya-125'e doğru Hironya)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yunan yazar ve tarihçi. Atina'da dil, felsefe ve matematik öğrenimi gördü. İtalya, Mısır, Anadolu ve Yunanistan'da dolaştı. Sonra doğduğu kente döndü. Milletvekili seçildi ve Delfi Tapınağı'na Apollon keşişi oldu. Çeşitli konulardaki yapıtları iki ana başlık altında toplanmıştır: "Bioi Paralelloi" (Koşut Yaşamlar) ve "Ethika" (Ahlâk). Platon'un yapıtlarındaki gibi karşılıklı konuşmalar biçiminde kaleme alınmış olan "Ethika"da ahlâk, din, eğitim, siyaset, edebiyat ve tarih konuları işlenmiştir. Plutarkhos, ruhun ölümsüzlüğüne inanır; ahlâk anlayışında acıma, sağduyu, alçakgönüllülük en önemli yeri tutar ve bunlar başta gelen erdemlerdir. Kişilikleri anlatmakta ve betimlemekte ustadır; tarihî gerçek kadar, ruhsal ve toplumsal durumlara da önem verir. Seçmeci bir düşünür olarak önemli bir yeri olan Plutarkhos, Rönesans döneminde tekrar ele alındı. Erasmus, Machiavelli, Montesquieu gibi düşünürleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira