Arama

Kalidasa

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 1.899 Cevap: 1
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
4 Nisan 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Kalidasa

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalidasa (Devanagarice : कालिदास) Hintli Sanskrit şairi ve dramatistiydi. Ünvanı KavikulaguruTürkçe karşılığı "Ataşair" ya da "Başşair" gibi) faziletini vurgulamaktadır. Ateşli bir Shiva destekçisi olan Kalidasa Hinduizm mitolojisi ve felsefesiKali'nin hizmetçisi" demektir. (Tüm şairlerin hocası, tam üzerine oyunlar ve şiirler yazmıştır. İsminin manası "
Kalidasa'nın yaşadığı yıllar hala tartışma konusudur. Bu tarihler M.Ö. 1. yüzyıl ila M.S. 5. yüzyıl arasında değişmektedir.
Malavikagnimitra isimli oyununda Agnimitra'nın ikinci kralı Sunga bulunmaktadır. Bu kral M.Ö. 170'lerde yaşamıştır. Bu vesile ile Kalidasa O'ndan sonra olmalıdır. M.S. 634'de bulunan AiholePraşasti ise bestekarın özelliklerini Kalidasa ile karşılaştırır. Bu durumda da Kalidasa bu tarihten önce yaşamış olmalıdır.
Buna ek olarak, bir çok Hintli gelenek şairin Vikramaditya döneminde yaşadığını vurgular. Bu kral ise M.S. 4'üncü yüzyıllarda yaşamıştır. Bu dönem ayrıca Gupta'nın altın dönemini temsil ediyordu. Gözden geçirmek gerekir ki, Kalidasa Sungalar dışında hiç bir kraldan veyahutta liderden bahsetmemiştir. Pururavalar ve Urvaşiler üzerine oyunlarını da Vikramuurvaşiiya olarak tanımlamıştır; bu vesile ile oyunlarının kime değin olduğunu temsili yol ile göstermiştir. Kumarasambhavam isimli oyunu ise Kumaragupta üzerinedir. Kumara; Kartikeya'nın başka bir ismidir, bu da Shiva'nın oğlu savaş tanrısıdır. Bunun yanısıra Kalidasa Raghuvamsha'da Hunlardan bahsetmekttedir, ve Skandagupta'nın Hunlar karşısında savaş kazandığını belirtir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Kalidasa nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalidasa
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(İ.S. 4. yüzyıl sonu, ?-İ.S. 5. yüzyıl başı, ?), Hintli şair. Sanskritçe yazdı. Şiirlerinin yanında dramları da vardır. Gupta İmparatorluğu döneminde yaşamış olmasının dışında yaşamı hakkında çok az şey bilinmektedir. Hint şiirinin en büyük temsilcisi sayılan Kalidasa'nın şiirleri kadın ve çocuk ruhu karşısında duygulu, doğa sevgisiyle yüklü ve liriktir. Üç oyunu, iki destanı ve şiirleri vardır. Destanları "Kumarasambhava" ve "Raghuvamsa"; oyunları "Malavikagnimitra", "Vikramorvasi" ve yapıtlarının en tanınmışı olan "Sakuntala"dır. Oyun ve destanlarının konularını krallar, periler, tanrılar, ruhlar, sıradan insanlar ve bütün bunların aşkları, yaşamaları ile doğa oluşturur.

In science we trust.