Arama

Leonid Andreyev

Güncelleme: 7 Mayıs 2011 Gösterim: 2.042 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Leonid Nikolayeviç Andreyev
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Leonid_andreev_terijokiy.jpg
Gösterim: 265
Boyut:  11.3 KB
  • Doğum: 9 Ağustos 1871, Orel, Rusya
  • Ölüm: 12 Eylül 1919, Repino, Finlandiya
  • Milliyet: Rus
  • Meslek: Yazar
Leonid Nikolayeviç Andreyev (Rusça:Леонид Николаевич Андреев, d. 9 Ağustos 1871 - ö. 12 Eylül 1919), Ulusal edebiyatta, dışavurumcu hareketin önderlerinden olan Rus Oyun ve kısa hikâye yazarıdır. Çar hükümetini deviren 1905 Devrimi ile Bolşevik devrim arasındaki zaman diliminde etkindir.

Yaşamı

1871'de Rusya Orel'de doğar. 1891’de St. Petersburg Üniversitesi’ne girer, bu sırada çok yoksulluk çektiği için üniversiteyi bırakmak zorunda kalır, intihara kalkışır. 1897’te Moskova Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini bitirir, fakat sadece bir sene hukukla ilgilenir. 1898’de de mesleğini bırakır. Moskova'da yayınlanan günlük bir gazetede dikkate değer bir haber yapmaksızın mütavazi bir şekilde polis - mahkeme muhabiri olarak çalışmaya başlar. Fakir bir öğrenci hakkında isimli ilk kısa hikâyesi "Siste"yi 1902’de yazar, kendi öğrencilik yıllarını temel alan bir konusu vardır. Moscow Courier'de yayınlanan hikâyelerini Gorki keşfetmeden önce edebi kariyeri başlamamıştır.
Eserlerinde 1905 Burjuva Devrimi ile 1917 Bolşevik Devrimi arasındaki zor döneminin bir yansıması görülür. Çarlık yönetimine karşı 1905 devrimin başarısızlığa uğraması ruhsal bunalımlar geçirmesine neden olur. I. Dünya Savaşı ‘ndan sonra, kendini tamamen Anti-Bolşevik oyunlar yazmaya verir. Eserleri bitene kadar kahramanlarının hayatını bizzat yaşar. "Anatema" eserindeki Yahudi Layzer’i yaratırken, kendisi de bir Yahudi olur, farkında olmadan Ahdi Atik diliyle konuşmuştur. Bir başka eseri "Saşka Jigulev" bitene kadar Volga bölgesinden Moskova’ya gelen bir derebeyi olmuştur.


Yazınsal Tavrı
Andreyev’in simgeci tekniklerle yüklü temelde gerçekçi çizgide, kötümserci görüşe dayanan ve insanlık durumunu daha çok metafizik düzlemde çözmeye çalışan oyunları; kimi örnekleriyle pandomim ve müzikten yararlanışı ve grotesk bir anlatım kullanışıyla, deneysel tiyatro özellikleri de gösterir. Ama yazar olarak temel çizgisi doğaüstü, metafizik konulara rahatça yaklaşabilmesidir. Çağdaş yazarlar grubundan bu yönüyle ayrılarak kendi karakterinde bir dram yazarı olmuştur. Kontes Wielhorska'yla evlenir. Bu evlilikten şair Daniel Andreyev doğar. Anti-bolşevik tavrından dolayı, Bolşevik entelektüellerin eleştirilerine maruz kalır. Hatta 1912’de yayımlanan Rus Fütürist Bildirisi'nde "Sayısız Leonid Andreyev'lerin yazdığı kitapların pis sümüklerine değen ellerinizi yıkayın." ifadesi geçer.
İlk oyunu 1905 devrimci ruhunu yansıtan "Kzvezdam"dır (Yıldızlara Doğru). Bunu, metafızik sorunlan alegorik ve simgesel bir anlatımla ele aldığı çağdaş deneysel oyunlar izler:

  • İnsan yaşamını özetleyen (ve önce Meyerhold, sonra Stanislavski tarafindan sahnelenmiş olan) "Ji zin Çeleveka" (İnsanın Hayatı)
  • Aç kitlelerin gözüdönmüş başkaldırısını ele alan "Tsar golod" (Çar Açlık)
  • Yaşam ve deliliğin boyutların zorlayan bir monodram, "Çornye maski" (Kara Maskeler)
  • Felsefi soyutlamalar içeren ve Faust benzeri bir temaya dayalı bir alegori olan Anatema
Andreyev, 1910’dan sonra aşırı simgeci deneyleri bırakarak, gerçekçiliğe dönmüşse de, karışık bir anlatımdan kurtulamamıştır:
  • Kendi öyküsünden aynı adla oyunlaştırdığı "Mysl" (Düşünce)
  • Yarı özyaşamsal çizgiler taşıyan ve sirk soytarılığı yapmaya başlamış eski bir aydını anlatan "Tot, kto poluçayet poşçeçniy" (Tokadı Yiyen Soytarı)
Andreyev’in oyunları Sovyet sahnelerinde hiç oynamamıştır. İlk kez 1992’de "Yekaterine İvanovna" adlı oyunu Moskova’da oynanmıştır. "Yedi Asılmışların Hikayesi"ni 1908’de yazar. Yaşamının sonlarında, tiyatronun kurtuluşunu panpsişizmde görür.

Ölümü

1919 Finlandiya Repino’da ölür. Savunduğu fikirlere karşı çıktığı halde O’nu en çok destekleyenlerden biri Gorki’dir. 2 ay sonra yapılan ölüm töreninde Gorki, Leonid Andreyev’in anılarını okur. Anılar Rus biyografya sanatının en parlak örneklerinden biridir.

Eserleri

  • Yıldızlara Doğru (1906)
  • İnsanın Hayatı (1906)
  • Çar Açlık (1906)
  • Kara Maskeler(1908)
  • Kızıl Kahkaha(1908)
  • Yedi Asılmışların Hikayesi (1908)
  • Anatema (1909)
  • Düşünce (kitap) (1913)
  • Professor Storitsin (1913)
  • Tokadı Yiyen Soytarı(1915)

Biyografi Konusu: Leonid Andreyev nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Leonid Nikolayeviç Andreyev
Sponsorlu Bağlantılar

(1871 Orel - 1919 Mustamaggi / Finlandiya)
Rus öykü ve oyun yazarı.

İlk öykülerini 1895'te yayımladı. 1901 yılında "Zili-byli" adlı öyküsüyle ün kazandı. 1901-1907 arası, Gorki'nin başını çektiği ilerici yazarlar çevresine katıldı. 1905 Devrimi'ni destekleyen aydınların arasında yer aldı, ama daha sonra tutucu görüşleri benimsedi. Uzun yıllar Almanya'da kaldı. 1917 Devrimi'ne "uygarlık için bir tehdit" diyerek karşı çıktı ve Finlandiya'ya göç etti. Bir kalp krizi sonucu öldü. Andreyev ilk yapıtlarındaki olağanüstü başarısını sürdürememiş, neredeyse Gorki'ninkine eş olan ününü 1908'den sonra yitirmeye başlamıştır. Başlangıçta eleştirel-gerçekçiliğin hümanist geleneğini sürdüren yazarın daha sonraki yapıtlarında giderek fizikötesi bir simgesellik, soyut ve mistik bir felsefe egemen olmuştur.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

12 Kasım 2016 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
28 Aralık 2016 / perlina Siyaset ww
18 Aralık 2015 / Safi Tiyatro ww
31 Mayıs 2012 / buz perisi Bilim ww