Arama

Siegfried Lenz

Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 3.372 Cevap: 1
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Siegfried Lenz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



Siegfried Lenz 2004 03 25

Siegfried Lenz
(d. 17 Mart 1926, Lyck, Almanya), Alman yazar.

12 roman ve bir çok kısa hikâye, makale ile radyo ve tiyatro için oyun yazmıştır. Johann Wolfgang von Goethe'nin 250.doğum yıldönümünde, Goethe ödülü ile ödüllendirilmiştir. Lenz ve karısı, Liselotte, 1952 ile 1961 yılları arasında, Paul Celan ve karısı, Gisèle Lestrange ile yüzden fazla kez mektuplaşmışlardır.

Günümüz ve savas sonrasi alman dili edebiyatinin en taninan öykücülerinden biridir.

YAŞAMI

1926 yilinda, Lyck/Preußende, bir vergi memurunun oğlu olarak dünyaya geldi. Babasının erken ölümünden sonra; annesi, kızlarını da yanına alır ve okula devam etmesi gereken Siegfried`i büyükannesine bırakarak Lyck şehrinden başka bir şehire taşınır. 1943 yılındaki acil orduya alınma sınavından sonra, deniz kuvvetlerine kabul edilir.

Berlin merkezi arşivinin belgelemesinden sonra, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin merkez kayıtlarına; orduya katılım tarihi olarak, 12 haziran 1943 olarak geçer. Lenz, bundan haberi olmamış olmasını ister ve onun bilgisi dışında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi`nin toplanma sürecine dahil edildiğini savunur.

İkinci Dünya Savaşının bitiminden kısa bir süre önce Danimarka`ya kaçar. Kaçarken, Schleswig-Holstein`da İngilizler tarafindan esir alınır. Orada İngiliz terhiz komisyonunda tercümanlığa getirilir.

Serbest bırakılmasından sonra Hamburg üniversitesinde Felsefe, Anglistik ve Edebiyat bilimleri bölümlerinde okumaya başlar. Üniversite eğitimini tamamladan bırakir ve gönüllü olarak "Die Welt" gazetesinde çalısmaya başlar ve 1950-1951 yılları arasında gazetenin redaktörlüğünü (düzenleme şefliği) yapar. Orada, gelecekteki eşi Liselotte ile tanışır. 1949`da evlenir.

1951 yilinda Siegfred Lenz, ilk romanından aldığı para ile Kenya gezisini finanse eder. Bu gezide yaşadıklarının "Mau Mau isyanı" dışındaki bölümlerini; "Lukas, uysal usak" adlı kitabında anlatır.

Siegfred Lenz, 1951 yılından beri özgür bir yazar olarak Hamburg`da yaşamaktadır ve Edebiyat forumu "Grup 47"`nin üyesidir. Günter Grass ile beraber Almanya sosyaldemokrat partisi için çalışır ve Willy Brand`in doğu politikalarını destekler.

Hatta, Almanya-Polonya antlaşmasının imzalanması için 1970`te Varşova`ya davet edilmiştir.

Siegfred Lenz, "Hamburg sanatların özgür akademisi" nin onur üyesidir.

Siegfred Lenz, Dusseldorf Heinreich-Heine üniversitesinde 2003 yılından beri misafir Profesördür.

Ateş gemisi(Feuerschiff) adlı eserinin yeniden filme alınmasında kendi de misafir olarak balıkçı rolü almıştır.

Eserleri Ödülleri ve Onur nişanları Yapıtları Romanları Anlatı ve Öyküleri Deneme, Cocuk kitapları ve Söylevleri Filmlemeleri

Biyografi Konusu: Siegfried Lenz nereli hayatı kimdir.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
6 Ağustos 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Siegfried Lenz
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1926 Lyck/Ostpreussen), Alman romancı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Hamburg'da İngiliz edebiyatı okudu. İlk romanı "Es waren Habichte in der Luft"da (Havada Atmacalar Vardı, 1951) izlenişi ve baskıcı düzenden kaçısı simgesel bir şekilde anlattı. "Duell im Schatten"de (Gölgede Düello, 1953) simgecilik daha da belirgindir. "Suçsuzlar Çağı" adlı oyununda direnmek ya da ölmek ikilemi işlenir. "Augenbinde" (Gözbağı, 1970) adlı oyunu da politik motiflerle doludur.

Öykü kitabı "So zaertlich war Suleyken"de (Suleyken O Denli Şefkatliydi ki, 1955) oldukça neşeli konular yer alır. "Deutschstunde" (Almanca Dersi, 1968) adlı romanında Alman yakın tarihi, Naziler zamanındaki yanlış eğitim konu edilir. Birçok çocuk öyküleri, radyofonik oyunlar ve denemeler yazan Lenz'in diğer yapıtları: "Stadtgespraech" (Şehirdeki Söylenti, 1963), "Das Feuerschiff" (Ateş Gemisi, 1960), "Der Mann im Strom" (Irmaktaki Adam, 1959), "Das Vorbild" (Örnek, 1973). 1985'te Thomas Mann Ödülü'nü aldı.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

14 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
18 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Fizik
29 Haziran 2011 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
22 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww