Arama

Mark Twain

Güncelleme: 5 Eylül 2015 Gösterim: 19.167 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ocak 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mark Twain
Ad:  Mark_Twain_young.JPG
Gösterim: 589
Boyut:  14.9 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Samuel Langhorne Clemens (30 Kasım 1835 – 21 Nisan 1910), daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikan mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.
sergisinde kalabalık onu bir an görmek için uğraşmıştır. gibi birçok ünlü arkadaşı vardı. Arkadaşı Finansal ve iş hayatı ile ilgili konularda başarısız olsa da, mizahı ve nükteleri keskindi. Mark Twain halk arasında popüler birisiydi. Kariyerinin zirvesinde döneminin en önemli Amerikan ünlüsü olduğu düşünülür. 1907'de JamestownWilliam Dean Howells, Booker T. Washington, Nikola Tesla, Helen Keller ve Henry Huttleston RogersWilliam Faulkner Twain'i "ilk gerçek Amerikan yazarıdır, ve biz hepimiz onun sadece varisleriyiz" diyerek onurlandırmıştır. Twain 1910 yılında öldü ve Elmira, New York'a gömüldü.
En ünlü romanları Tom Sawyer'ın Maceraları ve Huckleberry Finn'in Maceraları adlı romanlarıdır.
Ad:  506px-MarkTwain.LOC.jpg
Gösterim: 271
Boyut:  27.4 KB

Asıl adı Samuel Langhorne Clemens'tir, 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Kuzey-Güney savaşı nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığı bu meslek en sevdiği iş oldu. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. "Mark Twain" (İngilizcede "ikiyi işaretle") geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County (Calaveras İlçesinin Ünlü Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. Güneybatıya özgü mizah anlayışını taşıyan bu öyküyle adını ülke çapında duyurdu. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü.

Başlıca yapıtları
  • Tom Sawyer'ın Maceraları (1876)
  • Huckleberry Finn'in Maceraları (1884)
  • Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905)
  • Çalınan Taç (1881)
  • Yurtdışında Bir Serseri (1880)
  • Mississippi'de Yaşam (1883)

Biyografi Konusu: Mark Twain nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tom Sawyerin Maceralarının yazarı Mark Twain’in bugün 176. doğum günüymüş.

Sponsorlu Bağlantılar
Mark Twain Kimdir Ünlü Amerikalı Yazar Biyografisi Resimleri Eserleri « Biyografiler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Ocak 2013       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mark Twain (1835 Florida-1910 Redding),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Amerikalı mizah, öykü ve roman yazarı. Asıl adı Samuel Langhorne Clemens'tir. Çocukluğu Mississippi Irmağı'nın kıyısındaki Hannibal köyünde geçti. On iki yaşında babasını yitirince okuldan ayrıldı. Bir basımevine girip dizgici çıraklığı yapmaya başladı. On sekiz yaşında evinden ayrılarak serüven aramaya çıktı. 1859'dan Amerikan İç Savaşı'na dek Mississippi gemilerinde kılavuzluk yaptı.

Nevada Dağları'nda altın aradı, ama başarılı olamadı. Mizah yazıları yazarak gazeteciliğe başladı. "The Celebrated Jumping Frog of Calaveras Country" (Calaveras'ın Ünlü Sıçrayan Kurbağası, 1867) adlı öyküsüyle bir anda üne kavuştu. Kendini tümüyle edebiyata verdi. Yapıtlarında, gemicilerin suyun derinliğini ölçerken kullandıkları "Mark Twain" (iki kulaç) deyişini takma ad olarak kullandı.

Avrupa ve Orta Doğu'yu gezdi, bu arada İstanbul'a da uğradı. Bu gezilerinden yola çıkarak yazdığı "The İnnocents Abroad" (Dış Ülkelerdeki Masumlar, 1867) adlı yapıt, yayımlandığı yılın en çok satan kitabı oldu. Karısının ve en büyük kızının ölümleri üzerine, yaşamının son yıllarını yalnızlık ve karamsarlık içinde geçirdi. Amerikan edebiyatında gerçekçilik akımı içinde yer alan bir yazardır. Öykü ve romanlarında gününün gerçeklerine eğildi, öncelikle basit insanları, köy ve kasaba yaşantısını ele aldı.

Başlıca yapıtları: "Life on the Mississippi" (Mississippi Üzerinde Yaşam, 1883), "The Adventures of Tom Sawyer" (Tom Sawyer'in Maceraları, 1876) ve "The Adventures of Huckleberry Finn"dir (Huckleberry Finn'in Serüvenleri, 1884). Birinci yapıt iki bölümden oluşan bir anı kitabıdır. İlk bölümde yazar, gençliğini, gemilerdeki çalışmasını anlatır.

İkinci bölümde ise çocukluğunun geçtiği yerlerin ve ırmağın sanayileşme altındaki değişimini işler. İlk basıldığı günden bu yana dünya çocuk edebiyatının en çok sevilen romanları arasına giren "Tom Sawyer'in Serüvenleri", Tom ile arkadaşı Huck'un serüvenli günlerini, çevreleriyle ve kötü kişilerle çatışmalarını temel alır. "Huckleberry Finn'in Serüvenleri", onun başyapıtı ve dünya edebiyatının klasiklerinden biridir.

Ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway, tüm Amerikan edebiyatının bu romana dayandığını söylemiştir. Roman, doğal ve özgür bir yaşam peşinde koşan Huckleberry Finn adlı bir çocukla, yersiz yurtsuz bir köle çocuğu olan Jim'in dostluğunu ve Mississippi'deki serüvenlerini sergiler.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  tV619d9BtsA.jpg
Gösterim: 233
Boyut:  57.8 KB

TWAİN
(Samuel Langhorne Clemens. Mark — denir), amerikalı yazar (Florida, Missouri, 1835 - Redding, Connecticut, 1910). Bir basımevine çırak girdi, Mississippi nehri üzerinde çalışan gemilerde kılavuz yardımcılığı, askerlik, madencilik, maden arayıcılığı ve gazetecilik yaptı, Mark Tvvain takma adıyla yazmaya başladı. Bret Harte’ın yüreklendirmesiyle ilk başarılı öyküsü The jumping Frog of Calaveras County'yi (1867) yazdı, bunu Avrupa’ya yaptığı gezilerin anıları (innocents abroad, 1869) ve altın arayıcısı deneyimleri (Rouğhing it, 1872) izledi. Bu arada ev lendi ve Yeni Ingiltere bölgesinde Hartford’a yerleşti. Böylece, yapıtında ve yaşamında görülen kibar çevre ve kuralcı yaşam özlemini ortaya koymuş oldu (C. D. Wamer ile birlikte yazdığı The GildedAge, 1873). Üç başyapıtında, Tom Sawyer'in maceralan (The Adventures of Tom Savvyer) [1876], Huddeberry" Fınn'in serüvenleri (The Adventures of Huckleberry Finn) [1884] ve Mississippi'de hayat'ta (Life on the Missisippi) [1883] anlık ve kötülük ta malannı işleyerek aşırı uygarlığın zararlarına dikkati çekti; yetişkinlerin dünyasının karşısına çocuklann dünyasını,kent yaşamının karşısına ise, kişilerin törelerin kıskacından kurtulabildiği, ve karşılaşmalanın, gerçek anlaşmalann sağlanabildiği yer olan Sınır bölgesi kavramını çıkardı. Yapıtı sıradan amerikan idealizminin, hem de iyimserliği ve yaşamın sunabileceği nimetleri yok edebilecek her şeye karşı duyulan korkunun izlerini taşır. Töretanımazlığı töre yapan bu Batı'ya açılan kıta miti, Mark Tvvain'i amerikan konuşma dilini yazıya ilk ve özgün aktancısı yapan bir dil ustalığıyla beslenir. Yapıtının geri kalan bölümü, çoğu kez, bu anlayışla yaratılmış edebiyat mitinin karamsar yüzüdür (A Connecticut Yankee in King Arthur's Court, 1889; Personal Recoüections of Joan ofArc, 1895; What is a man, 1906; The Mysterious Stranger, 1916).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

13 Haziran 2009 / careless_WhispeR Müzik ww
12 Ağustos 2010 / kyle Sinema ww
3 Ağustos 2010 / Alvarez Ocean Sinema ww
31 Ocak 2007 / MaKaLeLe Oyunlar