Arama

Hababam Sınıfı - Rıfat Ilgaz

Güncelleme: 13 Aralık 2013 Gösterim: 27.758 Cevap: 0
DanGeRoUs - avatarı
DanGeRoUs
Ziyaretçi
13 Aralık 2013       Mesaj #1
DanGeRoUs - avatarı
Ziyaretçi
Hababam Sınıfı
MsXLabs.org & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar


Yazan: Rıfat ILGAZ

Kitap Hakkında
Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz'ın Dolmuş dergisinde yazmaya başladığı öykülerden bir bölümünü birleştirerek 1957 yılında kitaplaştırdığı eseridir.
Rıfat Ilgaz yazılarını o zamanlar Stepne takma adı ile yazmaktadır. Derginin adı Dolmuş olduğu için yolcu taşıyan binek araba anlamına geldiğinde, yedek parçalarından yedek lastik anlamına gelen stepne sözcüğünü bu nedenle kullanmıştır. Dergide olduğu gibi kitapta da yazar olarak Stepne takma adı kullanmıştır. Dergideki öykülerin ve kitabın yazarının Rıfat Ilgaz olduğu 6 Haziran 1957'de Dolmuş'ta yayımlanan Hababam Sınıfı'nın Muharriri başlıklı yazıda açıklanır. Derginin 11 Temmuz 1957'de yayınlanan 79. sayısında Hababam Sınıfı dizisinin bittiği şu şekilde duyurulur.
“Mekteplerin tatile girmesi münasebetiyle Hababam Sınıfı dağılmış bulunuyor. Rıfat Ilgaz'ın büyük alaka gören bu eserin birinci kısmı, kitap halinde yayınlanmıştır. İkinci kitap hazırlanmaktadır. Yakında 'Dolmuş Mizah Yayınları' serisinden neşredileceğini okuyucularımıza müjdeleriz.”
Hababam Sınıfı öykülerinin bir kısmı ise Tan Basımevi tarafından 1959 yılında basılır. Kitabı Turhan Selçuk'un çizimleri süslemiştir. Rıfat Ilgaz artık ünü kendini aşan kitaba sahip çıkabilmek için adını kullanmaya başlar ancak zaman zaman Stepne'nin kendisi olduğuna inandırmakta zorluk çeker. Bu kitabın ardından seri "Hababam Sınıfı Baskında" (1972), "Hababam Sınıfı Uyanıyor (Öykü)" (1972), "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı " (1975), "Hababam Sınıfı İcraatın İçinde (roman)" (1987) kitapları ile devam eder.

"Hababam Sınıfı" Rıfat Ilgaz'ın en önemli eserlerinden biridir. Günümüze kadar Türkiye'de yazılmış en iyi mizah kitaplarındandır. Bir süre sonra tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmış, İnek Şabanıyla Güdük Necmisiyle Tulum Hayrisiyle Türk Sinemasında bir efsane olmuştur. Günümüzde yeni karakterlerle de üç film çekilmiştir.

2006 Kasım ayında Çınar Yayınları tarafından Hababam Sınıfı kitabının ilk basımının 50. yıldönümü için özel baskısı 2000 adet yayımlanmıştır.

Kitabın Konusu:

Rıfat Ilgaz öğretmen olduğu için kendisinden ve görev yaptığı okullardan, öğrencilerinden etkilenerek bu eseri yazmıştır. Romanda değişik şehirlerden gelen, değişik düşünceleri olan, uslanmaz, haylaz bir sınıfın öğrencileri ve onların başlarına gelen olaylar anlatılmaktadır.

Karakterler:
  • İnek Şaban: Adından anlaşılacağı üzere çalışkan, saf, arkadaşlarının dediklerine inanan, yapılan şakayı kaldırabilenve arkadaşları tarafından sevilen birisidir.
  • Düdük Necmi: oldukça kurnaz, hatlaz, şakacı, İnek Şaban’a şaka yapmayı seven ve arkadaşları tarafından sevilen birisidir.
  • Kel Mahmut: Okulun müdür yardımcısı statüsünde; mesleğini çok seven, öğrencilerinin iyiliği için her türlü fedekarlığı yapmaya hazır bir kişidir.

Kitabın Özeti:
Uzun bir yaz tatilinden sonra yine hababam sınıfı bir araya gelir. Hepsi bir önceki sene olduğu gibi o yıl yine aynı sınıfı okuyacaklardır.
Geçen sene olduğu gibi o senede kopya çekmeyi planlamaktadırlar. Sınavlarda binbir türlü zahmetlere katlanmalarına rağmen herzaman başarılı olamamaktadırlar. Yakalandıklarında yine cezalarını Kel Mahmut vermektedir. Sadece sınavlardan dolayı Kel Mahmut’tan ceza almazlar. KelMahmut onları sigaradan, okuldan kaçarken, koğuşta uyurken hep yakalamaktadır.
Düdük Necmi, İnek Şaban’a bir kızın ağzından aşk mektubu yazar. İnek Şaban mektuba inanır, sevgilisi hakkında hayaller kurar. Bütün hababam sınıfının kendisiyle dalga geçtiğini geçte olsa anlar. Fakat onlara kızamaz. Çünkü, herkes birbirini çok sevmekte ve birbirlerinin şakalarına aldırmamaktadırlar. Yine bir tarih dersinin sınavında kopya teşkilatlarını kurarlar. İnek Şaban yine çok çalışmıştır. Külyutmaz, kimsenin kopya çekemeyeceğinde ısrar etsede onlar kopya çekmeyi başarırlar. Fakat bu performansları her sınavda başarılı olmalarını sağlamaz.

Yine sene sonu gelmiştir. Her sene olduğu gibi o senede yıl sonu eğlencesini hababam sınıfı yapacaktır. Birbirinden güzel ve şarkılarıyla bütün okulun gönlünde taht kurarlar. Fakat bu başarılarını derslarde gösteremediklerinden dolayı sınıfı geçmeyi bir sonraki seneye bırakırlar.

Şimdi hepsi ailelerine ne söyleyeceklerini düşünmektedir. Gerçi aileleri onların bu durumlarına alışmışlardır. Bir sonraki okulun açılışında görüşmek üzere ayrılırlar. Bir sonraki sene kim bilir onları neler bekleyecektir?

Ana Fikri:
Hiçbir kimse okul yıllarındaki arkadaşlıkları unutmaz. Önemli olan arkadaşlarımızı kötü yönde değil, iyi yönde etkilemektedir. Onlara yanlışlarını düzeltmekte yardım etmektir.

Yazar (Bakınız > Rıfat Ilgaz)
1911 yılında Kastamonu'nun Cide ilçesinde doğdu. Yedi kardeşin sonuncusu olan Ilgaz'ın doğum tarihi kesin olarak belli değildi. Nüfusa göre 7 Mayıs 1911 olan doğum tarihi, annesinin söylemesiyle "derin kar"dadır. Bu da, Ilgaz'ın demesiyle, 1910'un Şubat'ına rastlamaktadır. Ortaokuldayken liseye devam edip üniversite okumak istemesine ve öğretmenlerinin bu konuda onu desteklemesine rağmen babasının vefatı nedeniyle Kastamonu Muallim Mektebi'ne (öğretmen okulu) girdi. Mezun olduktan sonra Gerede ve Akçakoca'da ilkokul öğretmenliği yaptı. Bolu'daki öğretmenliği sırasında ilk eşi Nuriye Hanım'la tanışıp evlendi (1931). 1932'de kızı Gönül doğdu. Daha sonra Gümüşova'ya başöğretmen olarak atandı. 1933 yılında askere alındıktan sonra ilk eşinden boşandı. 1936'da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümüne girdi ve 1938'de mezun oldu. İkinci eşi Rikkat Hanımla enstitüde tanıştı ve 1939'da evlendi. Bu evlilikten oğlu Aydın ve kızı Yıldız doğdu. Mezuniyetinden sonra Adapazarı'na atanan Ilgaz, vereme yakalandığı için öğretmenlik yapamadan buradan ayrıldı ve İstanbul Yakacık Sanatoryumuna yattı.


Tiyatro ve Sinemada Hababam Sınıfı
Hababam Sınıfı filmlerinden önce Beyoğlu Küçük Sahne'de 1966'da Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ercan Yazgan, Ahmet Gülhan ve Suzan Uztan, Ali Yalaz, Ulvi Uraz ve Zihni Küçümen gibi zengin bir oyuncu kadrosundan oluşan Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu'nca sahneye konur. 1974'te ilk filmi çekilen Hababam Sınıfı o güne dek görülmemiş bir başarı gösterir ve altı filmi daha çekilir.

Tiyatroları

  • Hababam Sınıfı (tiyatro) - Ulvi Uraz
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (tiyatro)
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor (tiyatro)
  • Hababam Sınıfı Müzikal - 1982 Metin Serezli - Şan Tiyatrosu
Filmler
  • Hababam Sınıfı (film) 1974'teki Ertem Eğilmez'in ve serinin ilk filmidir.
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film) 1975'teki Ertem Eğilmez'in ve Serinin ikinci filmidir.
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor (film) 1976'daki Ertem Eğilmez'in ve serinin üçüncü filmidir.
  • Hababam Sınıfı Tatilde 1977'deki Ertem Eğilmez'in son Hababam Sınıfı ve serinin dördüncü filmidir.
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978'deki Kartal Tibet'in ve serinin beşinci filmidir.
  • Hababam Sınıfı Güle Güle 1981'deki Ertem Eğilmez'in ve serinin altıncı filmidir.
  • Hababam Sınıfı Merhaba 2003'deki Kartal Tibet'in yeni nesil serisinin ilk filmi
  • Hababam Sınıfı Askerde: Ferdi Eğilmez'in yönettiği, 2004 yapımı Hababam Sınıfı filmi.
  • Hababam Sınıfı Üç Buçuk: Ferdi Eğilmez'in yönettiği, 2005 yapımı Hababam Sınıfı filmi.
Başlıca Oyuncuları
  • Münir Özkul: Mahmut Hoca(Kel Mahmut): Serinin ilk beş filminde oynamiştır.
  • Adile Naşit: Hafize Ana: Serinin ilk altı filminde oynamiştır.
  • Kemal Sunal: İnek Şaban: Serinin ilk dört filminde oynamiştır.
  • Halit Akçatepe: Güdük Necmi: Serinin ilk üç filminde oynamiştır. 2000'li yıllarda çekilen serinin son filmlerinde tekrar rol almıştır.
  • Tarık Akan: Damat Ferit: Serinin ilk iki filminde oynamiştır.
  • Ayşen Gruda: Üç filmde değişik karakterlerde oynamıştır (Yarışma sunucusu, Öğrenci, Öğretmen)
  • Şener Şen: Badi Ekrem: Beden Eğitimi Öğretmeni, Ertem Eğilmez'in çektiği ilk ve son film ile yeni seriler hariç, 4 filmde rol aldı.
  • Mehmet Ali Erbil: Deli Bedri: Son üç filmde bu karakteri canlandırdı ama daha önce de bir öğrenciyi oynamıştı.
  • Cem Gürdap: Tulum Hayri: Serinin ilk altı filminde oynamıştır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

8 Ocak 2013 / kompetankedi Edebiyat tr
12 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
31 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap