ADLAŞTIRMA a. Dilbil Bir cümleyi bir ad dizimi biçimine sokan dönüştürüm.
—ANSİKL. Adlaştırma dönüşümü, cümle tipi bir kurucudan kalkarak ad dizimi tipi bir kurucu elde etmeyi ve onu başka bir cümle (ya da kahp cümle) içine yerleştirmeyi sağlayan bir işlemdir. Örneğin duvarlar badanalandı cümlesinin adlaştır- ması duvarların badanalanması’nı verir. Bu gerekliydi cümlesine yerleştirilmesi de duvarların badanalanması gerekliydi cümlesini verir. Bu dizimin temel adının bir fiil kökenine (badanalan [rrıak] -* badanalanması) ya da bir sıfat kökenine (işler yoğundur -> işlerin yoğunluğu) sonek almasıyla elde edildiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Kalıp cümle içinde bir ad diziminin yerini tuttukları (ve ad dizimi işlevini yüklendikleri) ölçüde, daha geniş bir anlamda adfiil adlaştırmasından (HAVA ALMAK istiyorum) ve tümieyen adlaştırmasından da (yanildiğimi sanıyorum) söz edilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kalıp cümle içinde bir ad diziminin yerini tuttukları (ve ad dizimi işlevini yüklendikleri) ölçüde, daha geniş bir anlamda adfiil adlaştırmasından (HAVA ALMAK istiyorum) ve tümieyen adlaştırmasından da (yanildiğimi sanıyorum) söz edilebilir.
MsXLabs.org & Büyük L.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Adlaştırma Nedir?