Galatasaray Lisesi (Lycée de Galatasaray)

eskiden MEKTEBİ SULTANİ, İstanbul’da 31 Ağustos 1868’de kurulan öğretim kurumu.
Sponsorlu Bağlantılar
Osmanlı döneminin Batı örneğine göre eğitim veren ilk okuludur. Bugün de Türkçe ve Fransızca öğrenimi sürdüren Galatasaray Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, merkezî sınav sistemiyle öğrenci alan, Anadolu Lisesi statüsünde bir kurumdur.
Tanzimat’la birlikte Batı kültürü edinmiş yeni bir yönetici kuşağı yetiştirilmesi düşünüldü. Bâbıâli bu amaçla 1855’te saray çevresindeki ailelerin çocukları için Paris’te Mekteb-i Osmanî adıyla, harcamaları OsmanlI Devleti’nce karşılanan bir okul açtı. Şubat 1856’da Islahat Fermam’yla Hıristiyan asıllı Osmanlı uyruklarına devlet yönetiminde görev alabilme hakkı tanındı. 30 Mart 1856’da imzalanan Paris Antlaşmasında da benzer hükümler yer aldı. Böylece Osmanlı eğitim düzeninin, Hıristiyan asıllı nüfusu da kapsayacak biçimde yeniden düzenlenmesi gereği doğdu.
Mekteb-i Osmanî’nin birkaç yıllık uygulaması bu okulun gereksinimi karşılamaktan uzak ve masraflı olduğunu ortaya koymuştu. 1867 2. Paris Dünya Sergisi dolayısıyla Fransa’ya giden Sultan Abdülaziz, dönüşünde Sadrazam Âli Paşa ile Hariciye Nâzın Saffet Paşa’nın da önerileri doğrultusunda, Fransız liseleri programına uygun eğitim verecek bir sultani açılmasını istedi. 11 Mayıs 1868’de çıkarılan fermana göre kurulacak okul, Fransız hükümetiyle varılan anlaşma uyarınca Fransız üniversitelerinde geçerli diploma verecek, okulda bazı Türkçe dersler dışında öğretim tümüyle Fransızca yapılacaktı. Sultani bütün Hıristiyan ve Müslüman nüfusa açık ve paralı olacak, yalnızca Müslüman ailelerin çocuklarına sınavla parasız yatılı okuma olanağı tanınacaktı. Aynı fermanda Beyoğlu’ndaki Galata Sarayı’nın bu okula ayrıldığı da duyuruldu. O sırada Galata Sarayı’nda öğretim yapan Askeri İdadi-i Umumi, Çengelköy’e, daha sonra Kuleli Askeri Lisesi olarak kullanılacak yapıya taşındı.
Mekteb-i Sultani 1 Eylül 1868’de 341 öğrenciyle beş sınıflı bir lise olarak öğretime başladı. Daha sonra ilk ve orta bölümler de eklenince sultani 12 sınıflı bir okul oldu. Okulda günde üç saat Türkçe, üç saat Fransızca öğretim yapılıyordu. Yalnızca Türkçe ya da Fransızca bölümünü bitirenlere “ehliyetname”, her iki bölümü birden bitirenlere, Fransız üniversitelerinde geçerli “Mekteb-i Sultani diploması” veriliyordu.
Sultani, açılır açılmaz değişik çevrelerin sert tepkisiyle karşılaştı. Papa IX. Pius, çocuklarını bu okula veren Osmanlı uyruğundaki Katolik aileleri aforoz edeceğini duyurdu. Öteki Hıristiyan cemaatler ile Musevilerin dini önderleri de aynı tepkiyi gösterdi. Müslüman ve Hıristiyan öğrencilerin aynı çatı altında öğrenim görmesine karşı çıkan şeyhülislam ve Namık Kemal önderliğindeki Yeni Osmanlılar çevresi de okula karşı çıktı. Ama okulun öğrenci sayısı bir yıl içinde 640’a yükseldi. Okulun ilk müdürü M. de Salve Fransızdı. Onu 1872’de Osmanlı uyruklu Vahan Efendi izledi. Mekteb-i Sultani’nin dokuzuncu müdürü Abdurrahman Şeref, okulun ilk Türk öğrencisiydi.
Mekteb-i Sultani 1871’de Sadrazam Âli Paşa’nm ölümünün ardından, aynı yıl Fransa’nın Prusya karşısında uğradığı yenilgiyle saygınlığını önemli ölçüde yitirmesine bağlı olarak, yeni bir eleştiri dalgasıyla karşılaştı. 1873’te Gülhane’deki Mekteb-i Tıbbiye’yle yer değiştirerek bir süre binasını da yitirdi, 1876’da yeniden eski yapıya taşındı. Sultani binası 1907’de büyük bir yangın geçirdi.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Mekteb-i Sultani’nin adı Galatasaray Lisesi olarak değiştirildi. Türkçe-Fransızca öğretim birleştirildi, “ehliyetname” uygulaması kaldırıldı, okulu bitirenlere yalnızca diploma verilmeye başladı. 1924’te okula bir ticaret bölümü eklendi. 1929’da genel tarih ve coğrafya gibi derslerin Türkçe okutulması kararlaştırıldı. Galatasaray’daki bina gereksinimi karşılayamaz olunca ilkokul ve bazı hazırlık sınıfları 1930’da Ortaköy’deki feriye saraylarından birine taşındı. Okula 1967’de ilk kez kız öğrenciler de alındı. 1968’de Galatasaray Lisesi’nin 100. kuruluş yılı törenlerine o sırada Türkiye’yi resmen ziyaret eden Fransa cumhurbaşkanı Charles de Gaulle de katıldı. 1969’da ilkokul bölümü tümüyle kaldırıldı. Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’daki maarif kolejlerinin Anadolu Lisesi adını alması (1975) ve bu liselerin yaygınlaşması üzerine Galatasaray Lisesi de hazırlık sınıfına merkezî sınavla öğrenci alan bir Anadolu lisesine dönüştürüldü.
kaynak: Ana Britanica
İletişim
Web: www.gsl.gsu.edu.tr
E-posta: info@gsl.gsu.edu.tr
Adres: Galatasaray Lisesi, Kuloglu Mahallesi İstiklâl Cad. No: 159, 34430 Beyoğlu - ISTANBUL
Telefon: 0 (212) 249 11 00
Faks: 0 (212) 252 17 52
Son düzenleyen Safi; 29 Ağustos 2016 00:52
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!