Arama

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)

Güncelleme: 14 Eylül 2009 Gösterim: 3.338 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Eylül 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ve TCS Türkiye'deki üniversitelerde lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. YÖS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sınavda "Temel Öğrenme Becerileri Testi" ve "Türkçe Testi" olmak üzere iki test uygulanmaktadır. Temel Öğrenme Becerileri Testi, 45 adet Genel Yetenek(IQ) , 30 adet Matematik ve 5 adet Geometi olmak üzere 80 adet sorudan oluşmaktadır. Türkçe testi ise 60 adet sorudan oluşmaktadır.

YÖS her yıl Nisan ayının 2. pazarı Gazi üniversitesinde ya da ODTÜ'de uygulanır

Başvurma koşulları

A) Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuranların; (a) Yabancı uyruklu (hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler dahil) olmaları, (b) Türk liselerinin veya Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun durumda bulunmaları, (c) Tercih etmek istedikleri yükseköğretim kurumlarınca belirlenen kayıt koşullarını taşımaları gerekir.

B) Başvuru yapanlardan; (a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, (b) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, (c) Uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular, (d) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da lise öğrenimini yabancı bir ülkede veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tamamlayanlar, (e) Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlarla, önceki yıllarda katıldıkları YÖS'te sahtekârlık yaptıkları saptananlar, (f) Kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nce yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmek için aday olamazlar. Bu adaylar, uluslararası bir sınav puanı ile de üniversitelere yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından kabul için başvuramazlar.

Sınav merkezleri

YÖS, 2009 yılında aşağıdaki merkezlerde yapılmıştır. YÖS 2009 Kılavuzu'na göre sınav merkezleri ve kodları

060 Ankara (Türkiye)/Ankara (Turkey) 912 Kabil (Afganistan)/Kabul (Afghanistan) 913 Mezar-ı Şerif (Afganistan)/Mezar-ı Serif (Afghanistan) 914 Tiran (Arnavutluk)/Tirana (Albania) 915 Bakü (Azerbaycan)/Baku (Azerbaijan) 916 Dakka (Bangladeş)/Dacca (Bangladesh) 917 Kahire (Mısır)/Cairo (Egypt) 918 Cakarta (Endonezya)/Jakarta (Indonesia) 919 Amman (Ürdün)/Amman (Jordan) 920 Almatı (Kazakistan)/Almaty (Kazakhstan)/Astana (Kazakhstan) 921 Nairobi (Kenya)/Nairobi (Kenya) 910 Bişkek (Kırgızistan)/Bishkek (Kyrgyzstan) 923 Beyrut (Lübnan)/Beirut (Lebanon) 924 Üsküp (Makedonya)/Skopje (Macedonia) 925 Kuala Lumpur (Malezya)/Kuala Lumpur (Malaysia) 926 Ulanbator (Moğolistan)/Ulanbator (Mongolia) 927 Abuja (Nijerya)/Abuja (Nigeria) 928 Islamabad (Pakistan)/Islamabad (Pakistan) 929 Pretorya (Güney Afrika Cumhuriyeti)/Pretoria (Republic South Africa) 930 Kazan (Rusya Federasyonu)/Kazan (Russian Federation) 931 Dakar (Senegal)/Dakar (Senegal) 932 Şam (Suriye)/Damascus (Syria) 933 Duşanbe (Tacikistan)/Dushanbe (Tajikistan) 934 Bangkok (Tayland)/Bangkok (Thailand) 935 Taşkent (Özbekistan)/Tashkent (Uzbekistan) 936 Berlin (Federal Almanya)/Berlin (Germany) 937 Rabat (Fas)/Rabat (Morocco)

Sınav ile ilgili sık sorulan sorular


* YÖS e katılmak için yaş sınır var mıdır? = YÖS e katılabilmek için herhangi bir yaş sınırı yoktur.
* YÖS e maksimum kaç kez girelebilir, herhangi bir sınırlama varmıdır? = YÖS e istendiği kadar katılanabilir, herhangi bir sınırlama yoktur.
* YÖS sonuçları ne kadar süre ile geçerlidir? = YÖS sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir.
* YÖS başvuruları için ne kadar ücret istenir? = YÖS e başvurularda yurtiçinde başvuranlardan 75 TL, yurtdışından başvururanlardan ise 50 Dolar istenir.
* YÖS başvuruları nasıl yapılır?= Sınava başvuruların bir bölümü internet aracılığıyla yapılır

2009 Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı

Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Temmuz 2011 / sspaspas Cevaplanmış
31 Aralık 2012 / asla_asla_deme Eğitim Bilimleri