Arama

Hisse Senedi

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 26 Kasım 2012 Gösterim: 5.380 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
26 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Hisse Senedi

Sponsorlu Bağlantılar
Esham, aksiyon, pay senedi olarak da isimlendirilen hisse senetleri sermayesi paylara bölünmüş ortaklıklar tarafından çıkarılan ve ortaklık sermayesine katılma payını temsil eden, kanuni şekil şartlarına uygun olarak düzenlenen kıymetli evraktır. Bir ortaklık belgesi olması nedeniyle hisse senedini elinde bulunduran kişi, hisse senedini çıkaran (ihraç eden) şirketin ortağıdır ve şirket yaşadığı sürece elde ettiği kar payı (temettü) şirketin faaliyetlerine bağlı olarak yıldan yıla değişir ve bu değişmeler hisse senedinin piyasa değerini etkiler. Dolayısıyla hisse senedi sahibi için hisse senedinin iki farklı getirisi olacaktır.
  1. Temettü (dividant) geliri
  2. Zaman içinde hisse senedinin değerinde meydana gelen artış
Bir hisse senedinin aşağıdaki farklı değerlerinden söz edilebilir:
  • Nominal değer (itibari-kayıtlı değer): Bir hisse senedinin nominal değeri üzerinde yazılı olan değerdir ve TTK'na göre ülkemizde nominal değer en az 500 TL olabilir ve bu değer 100 TL'lık farklarla artabilir.
  • Defter değeri: Bir işletmenin öz sermaye toplamının hisse senedi sayısına bölünmesiyle bulunan değerdir.
  • İhraç değeri: Hisse senetlerinin şirket tarafından çıkarılışı (ihraç) aşamasında satışa sunulduğu fiyattır. Türkiye'de genel olarak yeni kurulan şirketler çıkardıkları hisseleri nominal değerle satmakla birlikte, karlığı yüksek olan işletmeler sermaye arttırımında çıkardıkları hisse senetleri için nominal değerin üzerinde bir emisyon fiyatı da belirleyebilir. Ülkemizde yasal düzenlemelere göre hisse senetleri, nominal değerinin üzerinde bir ihraç fiyatıyla satılabildiği halde, nominal değerinin altında bir ihraç fiyatıyla satılamaz.
  • Piyasa değeri: Piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirlenen ve borsa mevcutsa genellikle borsa fiyatı ile eş anlamlı olarak kullanılan fiyattır.
  • Tasfiye değeri: Şirket varlıklarının satılması ve tüm borçlarının ödenmesinden sonra kalan miktarın, hisse senedi sayısına bölünmesi sonucu bulunan değerdir.
  • Gerçek değer: İşletmenin gelir yaratma potansiyeli ve yatırımcıların bu hisse senedinden bekledikleri kazanç oranına göre bir takım teknikler kullanılarak hesaplanan ve yatırımcıların o hisse senedi için ödemeye hazır oldukları değerdir.
Hisse senedi çıkarabilecek kuruluşlar, Anonim şirketler, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, Özel kanunlarla kurulmuş bulunan kuruluşlar ve Toplu konut ve kamu ortaklığı idaresidir.



tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
26 Kasım 2012       Mesaj #2
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Hisse Senedi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Hisse senedi şirketin mülkiyetini temsil eden menkul kıymettir. Bir şirketin donanımında bulunan hisse senetlerinin üzerinde yazılı olan nominal değerleri toplamı o şirketin esas yada çıkarılmış sermayesine eşittir. Hisse senedi sahipleri şirkete ortak oldukları için şirketin bütün faliyet ve finansal riksine kotlanırlar. Ayrıca hisse senetlerinin vadesi sonsuzdur.
Herhangi bir şirketin hisse senedini satın alan yatırımcı otomatik olarak aşağıdaki standart haklardan yararlanma imkanına kavuşur.
1- Kar payı hakkı
2- Şirketin yönetimine katılma ve oy hakkı
3- Rüçhan hak
4- Tasfiyeden pay alma hakkı
5- Bilgi alma hakkı
Hisse senedi çıkarma şekilleri açısından anonim şirketleri:
1- Sadece ticaret kanununa tabi A.Ş’ler
2- Tcaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun her ikisine birden tabi A.Ş’ler
3- Sermaye arttırımında sadece Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi A.Ş’ler
Hisse Senedi Çeşitleri
1- Adi ve imtiyazlı hisse senetleri
2- Nama yazılı ve hamiline ait hisse senetleri
3- Bedelli bedelsiz hisse senetleri
4- Pirimli ve pirimsiz hisse senetleri
5- Nakit karşılığı ve ayni sermaye karşılığı çıkartılan hisse senetleri
6- Oydan yoksun hisse senetleri
Hisse Seneti Değer Kavramları

1- Objektif Değer Kavramları

Nominal Değer: Hisse senedinin üzerinde yazılı olan ve muhasbe kayıtlarına geçirilen değerdir.
Defter Değer: Özsermaye değerleri denir. Hisse seneti sahibinin şirketin iktisadi varlıklarının kayıtlı, değer üzerinden ne kadar mülkiyet hakkına sahip olduğunu gösterir.

2-Subjektif Değer Kavramları

Tasfiye Değeri: Şirketin sahip olduğu iktisadi varlıkların zorunlu olarak teker teker satılması sonucu elde edilen meblağdan borcu düşürüldükten sonra kalan tutarın hisse seneti sayısına bölümü süretiyle işlem değerlendirilir.
İşleyen Teşebbüs Değeri : Bir şirketin çalışır vaziyette bir bütün olarak toptan satışı veya devredilmesi durumunda elde edilen satış gelrinden borçların düşülmesi sonucu kalan meblağın hisse sendi adedine oranlaması suretiyle hesaplanan değerdir.
Gerçek Değer: Hisse senedi yatırımcılarının yaptıkları değerleme sonucu hisse senedine affettikleri normal değerlerdir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 26 Kasım 2012 19:16 Sebep: Başta yazı boyutu olmak üzere genel mesaj düzenine özen gösteriniz.
''Boşver''

Benzer Konular

8 Mayıs 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler
21 Ekim 2015 / Susadun Ekonomi
4 Temmuz 2012 / buz perisi X-Sözlük
29 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük