Arama

Charles Fourier

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 8.465 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Fransız düşünür, ütopik sosyalizminin Saint Simon’dan sonra gelen en önemli temsilcisi Fourier, zengin bir kumaş tüccarının oğludur. Lise öğrenimini Cizvit Okulu’nda tamamladı. 19 yaşında Lyon’a yerleşti ve ticaretle uğraşmaya başladı. Aynı yıl Jironderlerin Lyon’da düzenlediği bir ayaklanmaya katıldı. Tutuklandıysa da hapisten kaçarak ölümden kurtuldu.

Sponsorlu Bağlantılar
1794’de askere yazıldı, ancak hastalığı nedeniyle ordudan ayrıldı. Bu tarihten sonra Paris’e yerleşen Fourier, bir süre değişik ticari işletmelerde satıcılık ve kâtiplik gibi işler yaptı. 1803’te iş yaşamından uzaklaştı ve yaşamının geri kalan bölümünde, toplumsal, iktisadi ve felsefi öğretisini yaymak ve düşüncelerini yaşama geçirmek için çalıştı.

Fourier’in düşünceleri, 18. yüzyıl felsefi düşüncesinin, Tanrı’ya ermişliği amaç edinen, sihir ve büyüyle karışmış gizemci bir akım olan Teosofizm’den ve J. J. Rousseau’nun doğal iyimserciliğinden etkilenmiştir.

Bireyciliğe ve rekabete dayanan toplum yapısına karşı olan Fourier’ye göre insan, gerçekte iyidir, insanlık; yabanilik, barbarlık ve ataerkillik dönemlerinden oluşan, acılarla dolu bir yolu geçerek, uygarlık dönemine ulaşmıştır. Oysa toplumsal ve iktisadi yapıya örgütsüzlük, akıldışılık ve kaba kuvvet egemendir. Uygarlık, çözemediği ve sürekli olarak yeniden yarattığı çelişkiler içinde bir kısır döngüde ilerlemektedir.

Fourier, uygarlık döneminde yaşanan bu sorunların nedenini, kurallarına göre yaşanması gereken bir "toplumsal yasa" nın şimdiye kadar bulunamamış olmasında görür. İktisatçıların ve felsefecilerin bu yasayı bulmak yerine, çağın düzeni kimin çıkarınaysa ona hizmet ettiklerine, düzenin yaşaması için kuramlar yarattıklarına dikkat çektikten sonra kendi geliştirdiği "tutkular öğretisi" nin soruna kesin bir çözüm getirdiğini savunur.

Bu öğretiye göre insan, 12 tutkusunun etkisindedir. Bunlardan beşi duyulara ilişkindir; 4’ü grup tutkusudur (arkadaşlık, aşk, aile sevgisi ve hırs); 3'ü de dağıtıcı tutkulardır (planlama, değiştirme, birleştirme). Bu tutkuların özgürce gelişmesi sağlanırsa, tek bir üstün tutkuda (sevgi) birleşilir.

Kapitalizmin insan üzerindeki etkilerini maddeci bir yorumla eleştiren, insanlığın tarihini diyalektik yöntemle inceleyen Fourier’nin sosyalist düşünce tarihi içinde önemli bir yeri vardır.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 20:25
Biyografi Konusu: Charles Fourier nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Charles Fourier
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1772, Besançon
Ölüm: 1837, Paris
Fransız filozofu ve ekonomi bilgini.

Zengin bir kumaş tüccarının oğluydu. 1793'te iflas etti. Bir ticarethanede çalışmaya başladı. Bu sırada boş zamanlarını, zamanın ekonomik sistemini inceleyen çalışmalara harcadı. Bu çalışmaları sonucunda 1825'te yeni bir düşünce okulu kuran Fourier'ye göre; "Görev üzerine kurulmuş olup insanı ve onun heveslerini kıran sosyal düzenin yerine (merak ve ilgilere) uydurulacak yeni bir düzen getirilmelidir. Bu düzende eşitliği ve çalışmada çekiciliği sağlamak üzere, hem üretici hem tüketici ortaklık kooperatifleri olan "falanster"ler (ortak oturma ve çalışma yerleri) kurulmalıdır." Bu ortaklıklarda 12 pay kabul edilen gelir, sermaye (4 pay), yetenek (3 pay) ve çalışma (5 pay) arasında bölüştürülecektir. Her ortak, hem sermayeden hem çalışmadan hem de yönetimin nimetlerinden faydalanacaktır.

Bir çeşit ütopik sosyalizmi savunan Fourier'nin başlıca yapıtları:
  • "Théorie des Quatre Mouvements et des Destinées Générales" (Dört Hareket ve Genel Kader Kuramı, 1808),
  • "Traité de L'Association Domestique Agricole" (Tarımsal Aile Ortaklığı Üzerine İnceleme, 1822). Bu son kitabı 1841'de
  • "Théorie de l'Unité Universelle" (Evrensel Birlik Kuramı" adıyla yeniden basıldı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
20 Ağustos 2011       Mesaj #3
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Charles Fourier

Charles Fourier (1772-1837), Fransız sosyalisti. Önerdiği düzenin temelinde "phalanstere" adını verdiği küçük topluluklar bulunuyor. Buna "çalışanlar toplumu"da diyebiliriz. Büyük sanayi kentlerine düşman olan Fourier nin ideal toplumu belli sayıda kadın ve erkekten oluşacak ve özellikle tarım ve bahçecilikle uğraşılacaktır. Bu toplumu, tüm üyelerinin ortağı bulunduğu bir tür ticari ortaklık saymak olanaklı. Kârın 12 de 4 ü sermayeyi koyanlara, 12 de 5 i çalışanlara, geriye kalan 12 de 3 ü de yeteneklileri ödüllendirmeye ayrılacaktır.

Fourier, toplumu oluşturanlar arasında tam bir eşitlik kurulmasına karşı çıkıyor. Çünkü toplumsal uyumun biraz da farklılıklara bağlı bulunduğunu düşünüyor. Bu farklılıklar gelir düzeyinden kaynaklanabileceği gibi, yaşam biçiminden de kaynaklanabilecektir. Ama geliştirdiği sistem sayesinde, varlıklılar ile yoksullar arasında büyük farklılıklar ve çıkar karşıtlığı bulunmayacağına inanmaktadır.

Fourier, Fransız Devrimi nin getirdiği karışıklıkları ve düzensizlikleri yaşamış olan bir düşünür. Bu nedenle, ülküsündeki toplumun gerçekleşmesini devrimci yöntemlerden beklemiyor. Tarihin doğal akışı içinde gerekli koşulların oluşacağını ve önerdiği toplum modelinin kendiliğinden ortaya çıkacağını söylüyor.

ülkemizin solcuları arasında, engels'in ütopik ve bilimsel sosyalizm adlı eseri aracılığyla tanınan, kendisi hakkında yalnızca, bir aşağılama nitelemesi anlamında ütopyacı diye bahsedilen - o da eğer bahis konsu olursa - ancak marx'ın önemli bazı kavramlarını (uygarlığın aynı zamanda bir barbarlık kaynağı olduğu, çalışmanın hazza ve oyuna dönüştürülmesi gerektiği gibi) kendisinden aldığı lakin önemi bir türlü idrak edilmemiş fransız ütopyacı - komünist yazar. 1772 -1837 tarihleri arasında yaşayan, marki de sade kadar radikal erotik görüşleri olan, dahası ütopyasını, 'harmonia', sınırsız erotik bir özgürlük ortamı olarak tanımlayan ütopyacı.

"üç bin yıldan bu yaba yeryüzü tutkulara ilişkin anlamsız zevzekliklerle kirletiliyor.... uyumda sevginin tüm nüanslarına ulaştığımız zaman, bugün toplum tarafından hor görülen bu itici güç sayısız esin kaynağının meydana çıkmasına neden olacaktır. .... ..... (yeni bir düzenin) temelleri maddi isteklerin bastırılmayıp eksiksiz olarak karşılanmasıdır." demiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
''Boşver''
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Charles Fourier

Ad:  Charles Fourier.jpg
Gösterim: 465
Boyut:  90.0 KB

Benzer Konular

24 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
4 Haziran 2012 / Misafir Bilim ww
28 Aralık 2017 / ThinkerBeLL Matematik
16 Aralık 2015 / LaSalle Basın/Magazin ww