Arama

Friedrich Engels

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 12.676 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
(1820-1895) — Marx'ın en sevgili dostu ve ayrılmaz savaşım arkadaşı, diyalektik materyalizmin ve bilimsel sosyalizmin ortak kurucusu ve Komünist Parti Manifestosu’nun hazırlanışında Marx'ın yardımcısı; Komünistler Birliğinin ve Uluslararası İşçi Birliğinin ya da Birinci Enternasyonalin kurucularından. Marx'ın (1883'te) ölümünden sonra, uluslararası işçi hareketinin manevi önderi ve en büyük otoritesi oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Onun başlıca değeri, diyalektik materyalizmi geliştirmesinde ve açıklamasındadır. Teorik yapıtları arasında ilk yeri, felsefe konusundaki yergi yazılarına vermek gerekir. Bunlar proletarya düşüncesi üzerinde en kalıcı etkiyi yapmış olan ve giderek artan bir önem kazanan başyapıtlardır. Engels, bu yapıtlarında, toplumsal sınıfların savaşımları ile ve üretici güçlerin gelişmesi ve doğa bilimlerinin paralel ilerleyişi ile felsefenin diyalektik ilişkilerini ustalıkla ve eşi bulunmaz bir duruluk ve açıklıkla gösterir.

Böylece okuru, hep aynı yollardan geçirerek şu gerçeğe götürür: Bütün insanlığı gerçekten kurtaran bir felsefe, ancak diyalektik materyalizm felsefesi olabilir, çünkü, yalnız bu felsefe teorik düşünceyi idealizmin Scylla'sından, mekanikçi kaba materyalizmin Charybde'inden koruyabilecek ve bilginin tutarlı bir materyalist teorisinin zaferini sağlayabilecek yetenektedir.

Engels'in bu konudaki başlıca yapıtları: Anti-Dühring, Lessing tarzında hazırlanmış, taptaze bir hava, canlılık, savaşımcı bir güçle dolu bu polemik yapıtı, materyalist dünya anlayışının olağanüstü verimli bir savunmasıdır; Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu, felsefenin Hegel'den Marx'a kadar gelişmesi üzerine parlak bir deneme yazısıdır.

Daha az tanınan, ama Anti-Dühring ile birlikte Marksistlerin, felsefesinin yeni idealist sistemlerine karşı savaşımlarında temel bir silahı olabilecek bütün niteliklere sahip olan bir yapıtı da Doğanın Diyalektiği'dir. Fransa'da birkaç yıl önce yayınlanmış, 1873'ten 1892'ye kadar yazılmış makalelerden ve parçalardan derlenmiştir; —bazı noktalarda son bilimsel bulgularla aşılmış olsa bile— diyalektik materyalizm ve onun doğru yorumu için, savaşım veren herkes için, çağdaş doğa bilimlerinin sonuçlarını uyumlu bir biçimde Marksizmin bünyesine katma zorunluluğunu kafasına koymuş olan herkes için tükenmez bir kaynaktır.

Öteki teorik ve yöntem bilimsel önemli yapıtları arasında şunları sayalım: İngiltere'de Emekçi Sınıfların Durumu (1845); Komünist Parti Manifestosu —Manc'la birlikte—; Almanya'da Burjuva Demokratik Devrim (1850-1852) —içerdiği bölümler: "Köylüler Savaşı", "Almanya'da Devrim ve Karşı-Devrim" ve "Reich Anayasası İçin Kampanya"-—; Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm (1880); Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni (1884); Konut Sorunu (1872); ilkel Hıristiyanlık Tarihine Katkı; "Kapital" Üzerine İncelemeler; Erfurt Programının Eleştirisi (1891).

Bunlardan başka, Edebiyat ve Sanat Üzerine, Din Üzerine, "Kapital" Üzerine, Felsefe İncelemeleri, Marx ve Engels'in bu konulardaki seçilmiş metinlerini içerir. Engels'in yazışmaları arasında, K. Marx-F. Engels Yazışmasını (9 cilt) ve Friedrich Engels-Paul ve Laura Lafargue Yazışması'nı (3 cilt) analım.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 20:33
Biyografi Konusu: Friedrich Engels nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Friedrich Engels (d. 28 Kasım 1820, Wuppertal - ö. 5 Ağustos 1895, Londra), 19. yüzyılAlman politik filozof. Birlikte çalıştığı Karl Marx’la beraber, Komünist Manifesto’yu (1848) yazarak komünist kuramı geliştirdi. Marx’ın ölümünün ardından Kapital’in son iki cildini, Marx'ın yazılarını düzenleyerek tamamladı.

Sponsorlu Bağlantılar
180px Engels

Hayatı

Engels, Barmen-Elberfeld’de (şimdiki Wuppertal) doğdu. Bir Alman tekstilcinin en büyük oğluydu. Genç bir adamken, babası onu Manchester’daki pamuk fabrikasının yönetimine yardımcı olması için İngiltere’ye gönderdi. Tanık olduğu yaygın yoksullukla sarsıldı, 1845 yılında yayımlanan bir yazı kaleme aldı: 1844 Yılında İşçi Sınıfının Koşulları.

Aynı yıl, editörlüğünü Paris’teki Karl Marx’ın yaptığı Franco-German Annals adlı dergiye yardım etmeye başladı. Marx’la kişisel olarak tanışmalarının ardından ikisi de kapitalizm üzerine aynı bakış açısına sahip olduklarını fark ettiler ve birlikte çalışmaya karar verdiler. Marx'ın 1845 Ocağında Fransa’dan sürülmesinden sonra, diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha fazla ifade özgürlüğü vaad eden Belçika’ya gitmeye karar verdiler.

1845 Temmuzunda Engels, Marx’ı İngiltere’ye götürdü. Burada Engels, İrlandalı emekçi bir kadın olan Mary Burns’le tanıştı ve Burns ölünceye dek onunla birlikte yaşadı. Daha sonra kız kardeşi Lizzie’yle yaşamaya devam etti. Bu kadınlar onu, içlerinde George Harney’in de olduğu Çartist hareketin liderleriyle tanıştırdılar. 1846 Ocağında Engels ve Marx Brüksel’e döndüler. Burada Komünist Yazışma Komitesi’ni kurdular. Tasarıları Avrupa’nın çeşitli bölgelerindeki sosyalist liderleri birleştirmekti. Marx’ın fikirlerinden etkilenerek, İngiltere’deki sosyalistler Londra’da bir toplantı düzenlediler ve Komünist Birlik adı verilen yeni bir organizasyon oluşturdular. Engels buraya bir delege olarak katıldı ve eylem stratejisinin geliştirilmesinde büyük etkisi oldu.

1847 yılında Engels ve Marx birlikte bir broşür yazmaya başladılar. Temelini Engels’in Komünizmin İlkeleri adlı kitabının oluşturduğu bu 12.000 kelimelik broşür altı haftada bitirildi; amacı komünizmi kitleler için anlaşılabilir kılmaktı. Komünist Manifesto adı verilen bu broşür 1848 Şubatında yayımlandı. Martta Engels ve Marx Belçika’dan kovuldular. Köln’e taşındılar ve radikal bir gazete olan Yeni Ren Gazetesini çıkarmaya başladılar.

Engels, 1848 devriminin aktif bir katılımcısıydı. Elberfeld’deki ayaklanmada aktif olarak bulundu, Prusyalılara karşı düzenlenen Baden Seferi’nde Baden-Palatinate ayaklanmasındaki serbest güçlerin komutanı olan August Willich’in yaveri olarak savaştı.

1849 yılında Engels ve Marx ülkeyi terk etmeye zorlandılar ve Londra’ya gittiler. Prusyalı otoriteler İngiliz hükümetine bu iki adamı sürgün etmesi için baskı yaptıysa da Başbakan Lord John Russell bunu reddetti. Ancak yalnızca Engels tarafından kendilerine sağlanan parayla Marx ailesi büyük bir yoksulluk içinde yaşadı.

1870’te Londra’ya taşınmadan evvel, Engel Marx’a yeterli geliri sağlayabilmek için babasının Manchester’daki fabrikasında çalışmaya gitti. Marx’ın 1883’teki ölümünün ardından, Engels yaşamını Marx’ın yazılarını çevirmeye ve düzenlemeye adadı. Bununla birlikte, tek eşli evliliğin erkeklerin kadınlar üzerinde baskı kurmak için ortaya attığı tek taraflı bir yalan olduğunu söyleyerek feminist kurama önemli katkılarda bulundu. Bu bağlamda komünist kuramı aileyle ilişkilendirerek, erkeklerin kadınlar üzerindeki hakimiyetinin tıpkı kapitalist toplumlarda burjuvazinin işçi sınıfı üzerindeki hakimiyetine benzediğini iddia etti. Engels, 1895 yılında Londra’da öldü. Hiç çocuğu yoktu.

Çalışmaları
  • Anti-Dühring
  • Doğanın Diyalektiği
  • Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu
  • Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
  • Almanya’da Devrim ve Karşı Devrim
  • Alman İdeolojisi (Marx’la Birlikte)
  • Kutsal Aile (Marx’la Birlikte)
  • Köylüler Savaşı

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1820-1895). Alman dü­şünür Friedrich Engels, Kari Marx ile birlik­te bilimsel sosyalist hareketin yaratıcılarındandır.
Engels, bugün Almanya Federal Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan Wuppertal'in Barmen kentinde doğdu. Babası zengin bir pamuklu dokuma fabrikatörüydü. Elberfeld Lisesi'nde okurken babasının isteği üzeri­ne okulu bıraktı. Ticareti öğrenmesi için Bremen'de bir şirkette çalışmaya gönderildi. Daha sonra Prusya ordusunda askerlik yaptı. Bu amaçla gittiği Berlin'de maddeci felsefeyle ilgilendi. Ardından babasının Manchester'de-ki dokuma fabrikasında çalışmak üzere İngil­tere'ye gitti. Burada işçilerin yaşama ve çalış­ma koşullarını yakından inceleyen Engels, 1845'te İngiltere'de Emekçi Sınıfların Durumu (Die Lage der arbeitenden Klasse in England) kitabını yazdı.


Engels, Kari Marx ile 1844'te Paris'te tanıştı. Toplum sorunları ve bunların sosya­lizm ışığı altında nasıl çözülebileceği konusun­da aynı düşünceleri paylaştılar ve dostlukları ömür boyu sürdü. İlk ortak ürünleri Alman İdeolojisi (Die deutsche Ideologie; 1845) oldu. 1848'de, işçi sınıfının devrim yaparak siyasal gücü nasıl ele geçirebileceğine ilişkin düşün­celerini özetledikleri ortak yapıtları Komünist Manifesto'yu (Manifest der kommunistischen Partei) yayımladılar. Bu kitap özellikle Lenin ve öteki Rus devrimcilerini çok etkiledi
1848 Avrupa'nın devrimlerle sarsıldığı bir yıl oldu. Birçok ülkede halk krallık yönetim­lerine karşı ayaklandı. Halklar kralların yetki­lerinin kısıtlanmasını, Fransız Devrimi'nin geliştirdiği demokrasi düşüncesinin yaşama geçirilmesini istiyorlardı. Bunun için de se­çimler yapılmalı, meclis açılmalı ve yurttaşlar ile devletin hak ve ödevlerinin açıkça belirlen­diği anayasalar hazırlanmalıydı. Engels, bazı Alman kentlerinde çıkan ayaklanmalara doğ­rudan katıldı; bu deneyimlerinden daha sonra yazdığı makale ve yazılarında yararlan­dı. Devrimlerin krallık güçlerince bastırıldığı 1849'un ardından, Engels Manchester'e döne­rek gene babasının fabrikasında çalışmaya başladı. Bir süre sonra da fabrikaya ortak oldu.

Bu dönemde Londra'ya yerleşen ve çalışma­larını ekonomi üzerine yoğunlaştıran Marx'ı maddi açıdan destekledi. Engels 1869'da his­selerini satarak şirketten ayrıldı. Hisselerin satışı kendisini ve Marx'ı yaşamlarının sonuna kadar geçindirecek parayı sağlamıştı.
I. Enternasyonal'in kuruluşunda etkin bir biçimde çalıştı ve yürütme organında görev aldı. I. Enternasyonal, 1864'te Londra'da kurulan ve 1876'da Amerika'da Philadelphia Kongresi'nde dağıldığı resmen açıklanan Uluslararası Emekçiler Birliği'nin kısa adıdır. Enternasyonal'in kuruluş amacı, dünyanın çeşitli ülkelerindeki işçi hareketlerini birleş­tirmekti. Daha sonra II. Dünya Savaşı'na kadarki dönemde üç Enternasyonal daha kuruldu.

Engels'in en önemli yapıtlarından biri de bilimsel sosyalizmin ilkelerini kitlelere ulaştı­ran Anti-Dühring, Bay Eugen Dühring Bilimi Altüst Ediyor (Herrn Eugen Dührings Um-walzung der Wissenschaft; 1878) adlı kitaptır. Marx'ın 1883'te ölümünden sonra, Kapital'in (Das Kapital) II. ve III. ciltlerini Marx'ın not­larından yararlanarak düzenledi. Bunları 1885 ve 1894'te yayımladı).

Bu dönemde ayrıca, Ailenin, Özel Mülkiye­tin ve Devletin Kökeni (Der Ursprung der Fa-milie, des Privateigenthums und des Staats; 1884) adlı yapıtını da kaleme almıştır. Bu kitapta tarihöncesi çağlardan başlarak sa­nayi toplumuna kadar olan dönemde aile, mülkiyet ilişkileri ve devletin nasıl geliştiğini incelemiştir.

Msxlabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Ağustos 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Friedrich Engels

(1820 Barmen-1895 Londra), Alman devrimcisi ve sosyalizm kuramcısı. Bir dokuma fabrikatörünün oğludur. Mücadele arkadaşı Karl Marx ile birlikte diyalektik maddecilik ve bilimsel sosyalizmin ortak kurucusudur. Babasının yerine geçmek üzere yetiştirildi. Berlin Üniversitesi'ne devam ettiği sıralar "Genç Hegelciler" topluluğuyla ilişki kurdu. 1842'de yayımlanan "Schellign ve Devrim" adlı kitabında Schelling'in idealist felsefesini eleştirdi. Köln'de "Rheinische Zeitung"da yazarlık yapan Karl Marx ile tanıştıktan sonra (1844) babasının işleri için İngiltere'ye Manchester'e gitti. Burada ilk kez İngiliz işçilerinin çalışma koşullarını inceleyerek, ünlü yapıtı "Die Lage der Arbeitenden Klassen in England"ı (İngiltere'de Emekçi Sınıfların Durumu, 1845) yayımladı. Marksizm'in gelişmesinde önemli bir adım olan bu yapıtta, İngiltere'yi bir sanayi ülkesine dönüştüren ve proletaryayı meydana çıkaran "Sanayi Devrimi"nin niteliğini gözler önüne serdi. Karl Marx ile geliştirdiği dostluk bütün yaşamı boyunca sürdü. Birlikte, idealizm ile mekanik maddeciliğin eleştirildiği "Die Heilige Familie" (Kutsal Aile, 1845), tarihî maddeciliğin temellerinin yer aldığı "Die Deutsche İdeologie" (Alman İdeolojisi, 1845-1846), "Manifest der Kommunistischen Partei" (Komünist Partisi Manifestosu, 1848) ile daha birçok yapıt kaleme aldılar. Brüksel'deki Komünist Federasyonu Merkez Komitesi sekreterliğini yaptıktan sonra 1848'de Marx ve diğer arkadaşlarıyla birlikte devrim hareketine katılmak üzere Almanya'ya geldiler. Köln'de Marx ile birlikte "Neue Rheinische Zeitung" gazetesini çıkardı ve doğduğu kent olan Barmen'de işçi ayaklanmasına önayak oldu, sonra Pfalz'daki devrimci ordunun eylemlerine katıldı. Yeniden İngiltere'ye dönerek babasının işleriyle uğraştı. Birinci Enternasyonal'in kuruluşuna katıldı (1864). 1870'te Londra'ya yerleşti. Karl Marx ile olan sıkı ilişkisi burada da sürdü. Bu arada Almanya'daki sosyalist hareketleri yöneten Alman sosyalistlerine, her zaman ve her koşul altında yardımcı oldu. 1875'ten sonra bütün çalışmalarını Marx'ın düşüncelerini yayma ve gerçekleştirme yoluna adadı. Almanya'da sosyal demokrat hareketin takibata uğramasıyla sık sık Londra'ya gelen sosyalistlerle görüşmeler yaptı (1878-1890).

Yaşamının son dönemlerinde şu yapıtları yazdı:
"Anti-Dühring" diye bilinen "Bay Eugen Dühring'in Bilimsel Devrimi" (1878), içinde Marx'ın yazmış olduğu bir bölümün de yer aldığı ve doğa yasalarının açıklanmasında diyalektik maddeci düşünceden yararlanılan "Dialektik der Natur" (Doğanın Diyalektiği, 1813-1883), diyalektik maddeciliğin öteki felsefe sistemleriyle karşılaştırılmasının yapıldığı ve maddeciliğin tarih içindeki yerini belirleyen "Ludwig Feuerbach und der Ausgang der klassischen deutschen Philosophie" (Ludwig Feuerbahc ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu, 1888). Engels, Marx'ın ölümünden sonra onun "Das Kapital" adlı yapıtının ikinci ve üçüncü ciltlerini de yayımladı.

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Daisy-BT Bilim ww
6 Haziran 2016 / kompetankedi Siyaset ww
27 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
24 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat
26 Nisan 2009 / HipHopRocK Asker ww