Arama

Protagoras

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 16.251 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
(M.Ö. 485 - 410) Yunanlı filozof ve sofist. Abdera'da doğan Protagoras yaşamının büyük bir bölümünü Atina'da geçirdi. Düşünceleriyle döneminin ahlak ve siyaset anlayışını önemli ölçüde etkiledi. Sofizmin sözcülüğünü yaptığı 40 yılı aşkın süre boyunca insanlara günlük yaşamlarında "erdem"li olmayı öğrettiğini söyledi. Ünlü, "insan her şeyin ölçüsüdür" (anthropos metron panton) önermesiyle algıların (hatta bazılarına göre yargıların da) göreliliğini dile getirdi. Protogoras bu yargı ile, herkes için geçerli bir bilginin olamayacağını belirtmek ister.

Sponsorlu Bağlantılar
Hakikatin ve değer yargılarının toplumlara, hatta tek tek insanlara göre değiştiğini dile getirir. Herkes için geçerli bir bilgi olmadığına göre hakikati değil, "kişiye yararlı olanı" aramalıdır der. Protagoras'a göre tüm bilgilerimiz duyumdan gelir ve duyum insandan insana değişir. "Her bir şey bana nasıl görünürse benim için böyledir, sana nasıl görünürse yine senin için de öyle.. Üşüyen insan için rüzgar soğuk, üşümeyen insan için soğuk değildir" diyerek insanı tüm şeylerin ölçüsü yapar. Bu tarz düşünceleriyle Protagoras relativizmin, dolaylı olarak septisizmin ve pragmatizmin öncüsü sayılır.

Sofist olarak büyük bir ün ve servet kazanan Protagoras, İtalya'daki Atina kolonisi Thurii'nin yaslarını hazırlamakla görevlendirildi. Geleneksel ahlak ilkelerini benimsemesine karşın, Peri Theon (Tanrılar Üzerine) adlı yapıtında tanrılara inanma konusunda agnostik tutumunu ortaya koydu. Bu yüzden dinsizlikle (asebeia) suçlandı; kitapları halkın önünde yakıldı. Yaklaşık M.Ö. 415'de sürgün edildiği Atina'ya bir daha dönmedi. Platon erdem konusunu ele aldığı diyaloguna onun adını vermiştir.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 21:29
Biyografi Konusu: Protagoras nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Protagoras (İ.Ö. 485'e doğru Abdera/Yunanistan-410'a doğru, ?)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yunan sofist. Sokrates ve Perikles ile tanıştığı, İtalya'ya gittiği, büyük bir servet elde ettiği ve gezginci öğretmen olarak çalıştığı söylenir. Atina'da yayınladığı bir kitap, sofizm içerikli olduğu gerekçesiyle yakıldı; kendisi de dinsizlikle suçlandı. Atina'dan uzaklaşmak zorunda kaldı. Sicilya'ya giderken bir deniz kazasında yaşamını yitirdi. "Varlık Üstüne", "Peri Theon" (Tanrılar Üstüne) adlı yapıtları olduğu söylenmektedir. Ancak, bunlardan günümüze bazı parçalar kalmıştır. Ona göre bilginin kaynağı duyumlardır. Fakat duyumlar, insandan insana değiştiği için herkes için geçerli olan bir hakikatten söz edilemez. Bu bakımdan hakikat insandan insana değişir. Bu nedenle insan, her şeyin biricik ölçüsüdür. Bu görüşüyle Protagoras, kuşkuculuğun, öznel idealizmin ve göreciliğin ilk temsilcilerinden birisidir. Platon'un "Protagoras" adlı diyalogunda da bu görüşler ele alınıp eleştirilmektedir.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Protagoras

Ad:  Protagoras.jpg
Gösterim: 1936
Boyut:  30.1 KB