Arama

Analoji

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 7 Haziran 2012 Gösterim: 2.212 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Analoji
Sponsorlu Bağlantılar

Felsefede benzer olmayan nesnelerin görünüşleri, özellikleri ve birbirleriyle ilişkileri arasında benzerlik kurularak belli bir sonuca varma.

Analoji, edebiyat ürünlerinde de önemli bir yer tutar. Sanat, son çözümlemede zihinsel etkinliğe dayanan bireysel bir yaratış olduğu için analoji yoluyla düşünebilme yetisi, yaratıcı hayalgücüne yön verir. Bu nedenle söz ve anlam sanatlarının çoğu analojiye dayanır. Sanatçı genel anlamda yaşadığı dünyanın bir benzerini yapmakla kalmaz, araç olarak kullandığı dilin çağrışım olanaklarından yararlanarak nesnelerarası ilişkileri belirgin kılar. Dilbilimde ise anlam ve biçim açısından bir sözcüğün başka bir sözcüğe benzetilerek türetilmesine, başka bir deyişle anlam ve biçim açısından var olan bir sözcük örneksenerek yeni bir sözcük yaratılmasına analoji denir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Haziran 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Analoji
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Analoji, iki farklı şey arasındaki benzerlik(ler)ten hareket edilerek birisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ileri sürmektir. Astronomi, antropoloji, psikoloji gibi daha çok benzetmeler yoluyla sonuca gitmek zorunda kalınan bilgi dallarında kullanılan bir problem çözme/sonuca ulaşma yöntemidir. Ulaşılan sonuçlar, gözlem ve deneyle kanıtlanmadıkça ihtimaliyet düzeyinde kalır.

Analojide (benzetme) bilişkinin muhakeme edilmesi gerektiren analoji türüdür. Basit bir diller açıklamak gerekirse
a:b = c:d
ifadesinde belirtilen
kuş:tüy = köpek: ?
ilişkinin kurulmasını gerektirir.
Yapısal teoride benzerliğin kurulması, benzerliğin anlaşılmasını sağlayan kurallarla ilgilidir. Temsil edilen bilginin sözdizimi kuralları bu kurallara bağlıdır. Soyutlanmış yüklemler yerine, üst düzey ilişkilerin kullanılarak yapıldığı plânlamalar tercih edilir.
Pragmatik teori ise analojiyi, amacı doğrultusunda ele alınır. Pragmatik teoride ana etken bir kaynaktan hedefe doğru planırken bilginin amacıdır. Faklı planlamalar gerektirebilir. Bu nedenle kaynak analogtan hedef analoga transfer edilen şeyin ne olduğu çeşitli faktörlerle belirlenir.
Bu yöntemle öğretim 6 aşamada gerçekleşir:

  • Hedef kavramını tanıtılması
  • Benzer kavramın incelenmesi
  • Hedef ve benzer kavram ile ilgili açıklayıcı tanımlamanın yapılması
  • Benzerliğin ayrıntısının çıkarılması
  • Benzerliğin uymayan yönünün belirtilmesi
  • Sonucun çıkarılması

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!