Arama

Joule Yasası

Güncelleme: 11 Eylül 2012 Gösterim: 4.817 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Joule Yasası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Joule yasası aslında iki farklı yasa olup, elektrik akımının yarattığı ısı ile bir ideal gazın iç enerjisinin, onun basınç, hacim ve sıcaklığına olan bağımlılığını ilişkilendirir.
Joule'un birinci kanunu (Joule etkisi olarak da bilinir), bir iletken üzerinden geçen elektrikısı arasındaki ilişkiyi veren fiziksel bir kanundur.

Adı, 1840'larda bu kavram üzerine çalışmalar yapan James Prescott Joule'a ithafen verilmiştir ve şu şekilde ifade edilir:

Akımı ile onun yarattığı
1adbc07e86246d5766c16fef2fb9ae3f Formülde Q , direnci R olan bir iletken üzerinden t sürede geçen sabit akım I tarafından yaratılan ısıdır. Akım (amper), direnç (ohm), zaman da (saniye) olduğunda Q 'nun birimi joule olacaktır.

Joule'un birinci kanunu, daha sonra Heinrich Lenz tarafından da bağımsız olarak bulunduğu için, bazen Joule-Lenz kanunu olarak da adlandırılır.
Joule'un ikinci kanunu , ideal bir gazın iç enerjisinin, onun hacmi ve basıncından bağımsız, yalnızca sıcaklığına bağımlı olduğunu ifade eder.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
15 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Joule Yasası

Sponsorlu Bağlantılar
Bir R direncinden I kadar bir sürede geçen 1 amper şiddetindeki bir elektrik akımının RI2t kadar bir ısı açığa çıkardığını ortaya koyan yasa. Akım şiddeti amper, direnç ohm, zaman da saniye cinsinden alındığında ısı, joule cinsinden çıkar. Bir gazın iç enerjisinin, hacmine bağlı olmayışı da Joule yasası olarak bilinir. Bu yasa ancak ideal gazlar için geçerlidir. Bir delikten geçerek genleşen bir gazın sıcaklığının, deliğin iki yanındaki basınç farkıyla orantılı olarak değişmesi Joule-Kelvin (Thompson) etkisi olarak bilinir ve Joule yasasından bir sapma olarak kabul edilir. Çoğu gazlar bu sırada soğuduklarından bu etkiden, gazların sıvılaştırılmasında ve buzdolaplarında, soğutma işlemlerinde yararlanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
11 Eylül 2012       Mesaj #3
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Joule Yasası;

James Prescott Joule 1818 ile 1889 yillari arasinda yasamis bir Ingiliz Fizikçidir Esasen Isi enerjisi ile Mekanik enerjinin esdeger oldugunu göstermistir ve "Joule" adi enerji birimine verilmistir Bizi ilgilendiren Joule Kanunu söyledir: "Bir iletkenden bir saniyede geçen elektrigin verdigi isi: iletkenin direnci ile, geçen akimin karesinin çarpimina esittir"
W = R x I2 dir

Esasen formül kalori olarak su sekildedir:
Kalori = 02388 x R x I x I x t saniye
Bir kalori 41868 Joule esittir
O halde Joule = R x I x I x t saniye olur
Güç birimi olan Watt, Iskoç mühendis James Watt'tan isim almistir
Watt = Joule / saniyedir
O halde; yukaridaki formül ortaya çikar W = R x I2 olur Ohm kanununda ki R = V / I esitligini burada yerine koyarsak, bir formülümüz daha olur: W = V x I.

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / Efulim Kimya
15 Ağustos 2012 / Misafir Bilim ww
11 Ağustos 2012 / asla_asla_deme Kimya
18 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Fizik
15 Ağustos 2012 / Mavi Peri X-Sözlük