Arama

Fotometre ve Fotometri

Güncelleme: 12 Ekim 2012 Gösterim: 5.174 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fotometre ve Fotometri
Sponsorlu Bağlantılar

Işık ölçen araç (fotometre) ve ışık şiddeti ile aydınlanma miktarının ölçülmesi (fotometri).

Işıkölçer ve ışıkölçüm adlarıyla da anılırlar. Fotometride ya insan gözünün değişik ışık şiddetlerini karşılaştırabilme özelliğinden yararlanılır ya da fotometri ölçümleri fotosel, ısılpil gibi fiziksel aygıtlarla yapılır. Ayrıca ışınımı enerji ya da güç birimleri cinsinden elde eden radyometreler kullanılır. Işık şiddetini ölçen fotometrelerde şiddeti ölçülecek lamba, standart bir lambayla karşılaştırılır.

En yaygın yöntem, her iki lambanın aynı şiddette bir aydınlanma yapıncaya değin bir ekrana olan uzaklıklarını ayarlamaya dayanır. Bu durumda her iki lambanın ışık şiddetleri, ekrandan olan uzaklıklarının karesine bağlıdır. Bazen ekran yerine ortasında bir yağ lekesi bulunan ve yağ lekesi görünmez olunca her iki yüzü eşit miktarda aydınlanmış olan bir kâğıt kullanılır (Bunsen fotometresi). Bazı ışık kaynaklarının şiddeti özel yapımlı fotometrelerle ölçülür. Ayrıca ışık kaynağının yöne bağlı özelliklerini gösteren fotometreler ve küresel fotometreler de vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Ekim 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Fotometri (İngilizce: photometry) elektromanyetik spektrum'un sadece görünür bölgesi için radyant enerji ölçümü ile ilgili alanın adıdır. Bunu yaparken radyometride olduğu gibi ölçü aletlerini değil fakat gözü yani beyindeki algıyı referans alır.

Sponsorlu Bağlantılar
Fotometri hakkında genel görüşler

Radyan enerji(elektromağnetik)yayan bir kaynağın durumu,bu kaynak tarafından,zaman birimi zarfında bütün doğrultularda yayılan enerji(güç)ile temsil edilir.
Aynı özellikte gelen radyasyonlara dikey olarak konmuş bir dS elemanı üzerine gelen toplam radyan enerji tarafından hasıl edilebilecek az veya çok şiddetli tesirleri belirtmek için, göz önüne alınan P noktasında radyasyonun sahip olduğu şiddeti (enerjetik), yani P den geçen ve ışınlara normal olan 〖cm〗^2 lik yüzey üzerine beher saniyede vasıl olan enerjiyi, bilmek yeterlidir. Termik kapasitesi bilinen ve termik bakımdan izole olan bir siyah cisim yardımıyla bir ışık radyasyonunun soğurulması ile birlikte vuku bulan ısınma, bu şekilde tarif edilen şiddetin bir mutlak ölçümü olarak kullanılabilir; ya da siyah cisim, bir termoelektrik pilin isle örtüşü olan lehim yerinden, veya elektrik dirençli bir termometrenin siyahlatılmış levhasından (bolometre)ibaretse,çok hassas elektrik aletlerinin kullanılması sayesinde,takriben 〖cm〗^2 ve saniye başına 〖10〗^(-7)erg'e tekabül eden elektromağnetik radyasyon şiddetlerini takdir edebilmemiz mümkün olur.

Bir dalganın şiddetinin bu mutlak belirleme metodu,görünmeyen radyasyonlarıda içine almak üzere,bütün radyasyonlar için aynı ölçüde hassas olduğundan,yanlızca görünür tayfın radyasyonları ile ilgilenmesi ve onları hesaba katması gerekir ve yeterli olan,fotometri pratiğini ilgilendiren sorunları çözmek için pek iyi değildir. Bu gibi durumlarda, iki ışık demetinin veya bunları yayan kaynakların şiddetlerinin karşılaştırılmasını,bir ekran yardımıyla bu demetler tarafından hasıl edilen aydınlanmalara göre gerçekleştirmek ve bu karşılaştırma neticesinde,uygun etalonlar yardımı ile tarif edilen uygun birimlerle ifade etmek daha elverişlidir.

Fotometride göz önünde bulunan gerçek nicelikler, ışık şiddeti (kaynağın), aydınlanma şiddeti ve ışık akısıdır.

Bir kaynağın L ışık şiddeti, aynı durumlar altında,zıt şiddette kaynaklar tarafından hasıl edilebilen, ışıkla ilgili nedenlerin sebebi olarak gösterir.
Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

12 Ocak 2009 / KisukE UraharA X-Sözlük
17 Aralık 2009 / LaSalle X-Sözlük