Arama

Higgs Bozonu Nedir?

Güncelleme: 7 Nisan 2018 Gösterim: 4.092 Cevap: 3
serhat_11 - avatarı
serhat_11
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2015       Mesaj #1
serhat_11 - avatarı
Kayıtlı Üye
Higgs Bozonunu, bir oda içerisindeki insanlar arasında yayılan dedikodu sonucunda tüm insanların küçük bir alanda toplanması ve diğer alanların boş bir hale gelmesi gibi anlatabiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar
Yani ;
Higgs alanı dediğimiz şey, bütün evrenin sahip olduğu tüm alanı ifade ediyor. Bu analojide de bir odayı dolduran tüm insanlar Higgs alanı olarak tarif edilebilir.
Olması Gereken Şeylerin Adını İyilik Yapmak KoymuşIar.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Aralık 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Higgs bozonu. Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble, François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır. Aralık 2011'de o zamanlar iki ana deneyin (ATLAS ve CMS) sözcüleri birbirlerinden bağımsız sonuçlara dayanarak Higgs parçacığının 125 GeV/c2 (133 proton kütlesi, 10−25 kg) değerinde bir kütleye sahip olabileceğini belirtti. Ayrıca yaptıkları açıklamada 115–130 GeV/c2 arası hariç Higgs'in bulunmayacağı diğer kütle aralıklarının önemli ölçüde elendiğini belirttiler. BHÇ'nin kesin bir sonuç için gerekli cevabı 2012'nin sonunda vereceği söylendi. 22 Haziran 2012'de CERN, yapılan deneylerin son durumu hakkında bir seminer verileceğini duyurdu. 28 Haziran 2012 civarlarında parçacığın bulunduğu yönünde açıklamaların geleceği medyada yayılmaya başladı fakat bunun "sadece güçlü bir sinyal" mi yoksa resmi bir keşif mi olacağı belirsizdi. Bütün bunlara rağmen 14.03.2013 de Tanrı Parçacığı bulundu.İnsanlar artık enerji ile kütle elde edebilecektir.
4 Temmuz 2012'de CERN, "Higgs bozonu ile tutarlı" bir parçacığın resmi keşfini açıklamaya yeterli olan "5 sigma" seviyesindeki sinyali doğruladı. Gerçekten de Higgs bozonunun teorik olarak tüm öngörülen özellikleri taşıyıp taşımadığını ve eğer taşıyorsa Standart Model'in hangi versiyonunu daha çok desteklediği ise ileride yapılacak olan araştırmaların göstereceği belirtildi. Ayrıca bu Higgs bozonu ile tutarlı olarak bulunan parçacığa şimdilik "higgson" ismi verilmiştir.
14 Mart 2013'te bilimadamları Higgs Bozonu'nun varlığından emin olduklarını, yani diğer adıyla Tanrı Parçacığı'nı bulduklarını açıkladı. 08 Ekim 2013 tarihinde Alfred Nobel adına verilen Nobel Fizik Ödülünü, Peter Higgs ve François Englert'in kazandığı açıklandı.

Kuramsal ayrıntılar

Standart Model içindeki kuvvet taşıyıcı ayar bozonları kısa erimli doğaları sebebi ile kütleli olmak zorundadırlar. Higgs spin'i 0 (sıfır) olan kompleks bir alandır. Bu iki yüksüz, iki de yüklü parçacığa karşılık gelir. Higgs potansiyeli Kendiliğinden Simetri Kırılması dolayısıyla bir vakum beklenen değerine VBD sahip olur. Aynı zamanda sözü geçen 4 parçacıktan sadece bir tanesi kalır. VBD, SU(2)_L ayar alanın 3 tane ayar parçacığına kütle verir. Bu 3 ayar parçacığı $W^{\pm}$ ve Z^0 bozonlarıdır.

Deneysel ayrıntılar
2008 yılının sonlarında çalışması planlanan CERN'deki LHC hızlandırıcısında yapılacak CMS deneyi, ATLAS, LHCb deneyi ve ALICE deneylerinde Higgs parçacığı yanı sıra Standart Model ötesinde nasıl bir fizik olduğu araştırılmaya devam etmektedir. CERN deneyinde bulunduğu sanılmaktadır.
13 Aralık 2011'de, ATLAS Deneyi ile 2011 yılı içerisinde elde edilen bulgular açıklandı. Bu bulgulara göre Higgs bozonunun kütlesi 131-453 GeV aralığında %95 ihtimalle bulunmamakla birlikte olası kütlesinin 126 GeV civarında olduğu tahmin ediliyor. CMS deneyi ekibi ise 124 GeV civarında olduğu yönünde tahmin ettiklerini belirttiler.
Higgs bozonuna ait bir işaret olduğu tahmin edilen ve proton-proton çarpışması sonucu ortaya çıkan verilerle hazırlanan temsili bir grafik. Bozon anında bozunuyor ve ortaya 2 elektron ile 2 hadron jeti (şekilde çizgiler halinde gösterilmiştir) çıkıyor.
Ad:  800px-CMS_Higgs-event.jpg
Gösterim: 405
Boyut:  304.0 KB

🌘 🚀
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Eylül 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Kuarklara Bozunan Higgs Parçacığı!


Araştırmacılar Higgs parçacığının kuarklara bozunumuyla ilgili güçlü kanıtlar elde ettiklerini açıkladı. Parçacık fiziğinin standart modeli aracılığıyla Higgs parçacığının diğer parçacıklara hangi hızla bozunduğu hesaplanabilmekte. Geçmiş yıllarda Higgs parçacığının W ve Z bozonlarına, fotonlara ve tau leptonlarına bozunumu deneylerle doğrulanıp açığa çıkarılmıştı. Fakat ilgili parçacığın kuarklara bozunumuna dair güçlü kanıtlar elde etmek ise mümkün olmamıştı.

Söz konusu kuram Higgs bozonunun % 60 olasılıkla b-kuarklarına bozunacağını söyler. Ancak bu süreci çok daha hızlı gerçekleşen çeşitli başka süreçlerden ayırabilmek oldukça zordur. Bu bağlamda Freiburg Üniversitesi araştırmacıları, Atlas dedektörünün 2015-2016 yıllarında topladığı verileri gözden geçirip, analiz ederek Higgs parçacığının kuarklara bozunumuyla ilgili yeni deliller elde etmiş. Yapılan çıkarımın yanlış olma ihtimalinin sadece % 0,018 olduğunu bildiren araştırmacılar, ileride ilgili olasılığı da tamamen ortadan kaldırabilmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Science (17 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Nisan 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Higgs Bozonunun Kütlesine Dair Yeni Teori!


Ad:  ,iDUekom1pEm6xpK4PIyS3g.jpg
Gösterim: 275
Boyut:  184.6 KB
Harvard Üniversitesi araştırmacıları Higgs bozonunun kütlesinin değişebileceğini öne sürdü. Bu durumun kuantum parçacığıyla bir karadeliği etkileşime geçirerek, evrenin yok oluşunu hazırlayabileceğini belirten araştırmacılar, yıkım sürecinin başlamış olabileceğini belirtti.

Bu bağlamda bilim adamları evrendeki tüm maddelere kütle verdiği varsayılan Higgs bozonunun, kozmosun yok oluşuna neden olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar, Higgs bozonu tarafından yayılan negatif enerji balonunun patlamasıyla, evrenin aniden yok olabileceğini öne sürüyor.

Sürekli genişleyen evrenin yavaş ölümü, daha önce bilim insanları tarafından maddenin temel yapı taşlarını açıklamak için kullanılan Parçacık Fiziği Standart Modeli’nde ortaya konulmuştu. Söz konusu modelde, kozmosun altındaki karanlık enerji adı verilen bir gücün, evrenin tamamen soğuk, özensiz bir uçuruma kaymasına kadar devam edecek olan genişlemesini hızlandırdığı ortaya atılmıştı.

Yeni araştırma evrenin sonunun yavaş yavaş değil, 10 üzeri 139 yıl içerisinde aniden gerçekleşecek bir patlamayla geleceğini ön görüyor. 1970'li yıllardan beri teorize edilen ve 2012 yılındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyinde keşfedilen Higgs bozonunun kütlesinin parçacık hızlandırıcı fiziğinde kullanılan bir enerji ölçüsü olan 125 gigaelektronvolt [GeV] olduğuna inanılıyor. Bununla birlikte, evrenin atom altı parçacıklarının etkileşimini inceleyip, açıklayan yasalara göre, maddenin kütlesi her zaman sabit kalmayabiliyor.

Harvard teorisyenlerinin yaptığı ilgili çalışmada, Higgs bozonunun kütlesinin de bir gün değişeceği açığa çıkarıldı. Evrendeki tüm maddelerin kütlesini oluşturan bu kuantum parçacığının değerleri değiştiğinde ise yaşamı mümkün kılan tüm süreçlerin bozulabileceği belirtiliyor.

İlgili durumun fiziğin bilinen tüm yasalarını yok edecek bir negatif enerji balonunu meydana getireceği ifade edilerek, bu balonun evrenin tamamını kaplayana dek sürekli genişleyeceği bildirildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (3 Nisan 2018)