Arama

Atomların uzayda dizilişleriyle cisimlerin ışıkla etkileşimi arasındaki ilişki

Güncelleme: 15 Haziran 2024 Gösterim: 1.442 Cevap: 0
studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2024       Mesaj #1
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Atomların uzayda dizilişleriyle cisimlerin ışıkla etkileşimi arasındaki ilişki
Cisimlerin ışıkla etkileşim olayları;
Sponsorlu Bağlantılar
Işığın kırılması, yansıması, cisimlerin renklerinin oluşumu, ışığın saydam cisimlerde ilerlemesi, polarizasyon olayı, Young deneyi, fotoelektrik olmak üzere ışığın cisimlerle dolayısıyla atomlarla etkileştiği bütün olayları kapsar. Bu etkileşimler dışında allotrop cisimlerin renklerinin farklı oluşu ve su cam gibi saydam cisimlerin ışığı kısmen yansıtmaları, atomların uzaydaki dizilişiyle ilişkilidir.
Cisimlerin ışıkla etkileşimi, ışığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu ve enerji paketlerinin atomların dış yörüngesindeki elektronlarla etkileştiği varsayımıyla izah edilebilinir. Dış yörüngedeki elektronların bulunabileveği enerji seviyeleri, atomların uzayda diziliş şekline göre(kristal veya amorf yapı) birbirlerini etkilemeleriyle ilişkilidir. Dış yörüngedeki elektronların bulunabileceği enerji seviyelerine göre enerji paketlerinin elektronlarla etkileşmesiyle aydınlık ve karanlık noktalar oluşurlar. Atomların uzayda dizilişleriyle cisimlerin ışıkla etkileşimdeki ilişkiye şu 2 örnek verilebilinir.
-Allotrop cisimlerin renklerinin farklı oluşu. Karbon atomunun allotropları olan elmas ve grafitin uzaydaki kristal yapı dizilişlerinin farklı oluşu( grafit basit hekzogonal, elmas yüzey merkezli kübik) ve dolayısıyla aydınlık ve karanlık noktaların oluşlarında farklılık nedeniyle renkleride farklıdır. Elmas renksiz grafit ise siyahtır.
-Saydam cisimlerin ışığı kısmen yansıtmaları. Su cam gibi saydam cisimleri oluşturan atomlar molekül halinde ışığı yansıtacak özellikte olmasalarda, atomların uzaydaki dizileşlerinden dolayı dış yörüngedeki elektronların bulunabileceği enerji seviyelerinin etkilenmesi nedeniyle, bu atomların bir kısmının dış yörüngelerindeki elektronlarının bulunabileceği enerji seviyelerinin değişmesiyle ışığı kısmen yansıtmaları. Örneğin suyu oluşturan hidrojen ve oksijen atomları molekül halinde renksizken suda atomların dizilişleri nedeniyle atomların bir kısmında aydınlık noktaları oluşturan enerji paketleri geldikleri ortama doğru salınarak suyun ışığı kısmen yansıtmasını gerçekleştirirler.

Benzer Konular

10 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış
9 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
26 Nisan 2012 / Misafir Cevaplanmış
10 Ocak 2012 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular
3 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap