Arama

Maymun Resimleri

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 481.530 Cevap: 249
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
9 Ekim 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Maymunlar (Primates) - Maymun Resimleri

Sponsorlu Bağlantılar
Maymunlar
, memeli hayvanların bir takımına verilen genel ad (Primates).
Ekvator'un 40° kuzey ve 40° güney enlemleri arasında raslanırlar. Avrupa'da yalnız Cebelitarık kıyılarında bulunurlar. Bunların da Afrika'dan geldikleri sanılmaktadır. İki grupta incelenirler: Asya ve Afrika'daki Eski Dünya maymunları ve Orta ve Güney Amerika'daki Yeni Dünya maymunları. Yeni Dünya maymunlarına, Güney Amerika'nın sulak ormanlarında bol rastlanır. Kuyruklarını, sarılma, kavrama, sallanma, tırmanma ve yiyecek toplamada üçüncü bir el gibi kullanırlar. Düşen yavrularını kurtarmada ve bir ağaçtan diğerine geçmede kuyruklarından maharetle istifade ederler. Bunun için bir ağacı elleriyle kavrarken diğerini de ayakları ve kuyruğuyla kavrayarak bir köprü kurarlar. Yavrular da buradan koşarak geçerler. Bazı türlerin kuyruk uzunluğu boylarından fazladır. İki beyin yarı küresinden biri kuyruğu ötekisi de diğer vücut olaylarını yönetir.



Eski Dünya maymunları hafif ve ufak bedenlidir. Beyinleri daha büyük ve karmaşık olduğundan Yeni Dünya maymunlarından üstündür. Çok az kuyrukları vardır. Kuyruklarının sarılma ve kavrama özellikleri yoktur. Fakat kuyrukları dengelerini sağlamada, duruş vaziyetlerinde ve hatta haberleşmede rol oynar. Maymunun kuyruğunu tutuş vaziyeti, onun sosyal ve hissi durumunu belirtir. Maymunların ayak, taban ve yüzlerinin dışında vücutları tüylüdür. Kaba etleri kılsız olanlar da vardır. Kılsız yerleri kırmızımsı veya mavi renktedir. Büyüklükleri çok değişiktir. Boyları 12-13 cm olan makilerle sahibinin cebine veya bir bardağa rahatça sığabilen minik marmosetten 300 kg ağırlığı olan gorile kadar farklı birçok türü vardır.
Koku alma duyuları çok zayıf olmasına rağmen, görme ve işitmeleri güçlüdür. Çoğunlukla gündüz faaldirler. Hepsi otçul memelidir. Ağaç filizleri, yaprak, çiçek, tohum ve meyveler başlıca yiyecekleridir. Bunun yanında böcek, yumurta ve leş yiyenleri de vardır. Çoğu gruplar halinde tecrübeli bir erkeğin başkanlığında yaşar. Birkaç dişi ve yavrulardan meydana gelen tek erkekli gruplar da vardır. Hamilelik devreleri türlerde farklıdır.
Doğu Brezilya'da yaşayan kuyruğu beyaz halkalı kuisiti (veya ipek maymuncuk)nin gebelik süresi 3,5 aydır. Dişiler yavrularını göğüslerinde veya sırtlarında taşır. Aşırı derecede sevgi gösterirler. Tehlike karşısında erkek sürüyü kahramanca savunur. Maymunların vücutları tırmanmaya, sıçramaya, el ve ayakları da kavramaya uygundur. El ve ayaklar beş parmaklıdır. Baş parmak diğer parmakların karşısına geldiğinden, cisimleri mengene gibi rahatça kavrarlar. Kanca tırnaklı birkaç türün dışında çoğunun el parmakları yassı tırnaklıdır. Colobes ve Atales gibi cinslerde baş parmak bulunmaz. Yiyeceklerini ağızlarına götürmek için ellerini kullanırlar. Ellerini kullanmakta çok mahirdirler. Bir kısmı küçük yiyeceklerin tohumlarını çıkarmak için baş ve işaret parmaklarını rahatça kullanırlar.
Goriller, babuinler, orangutanlar bazan silah olarak taş ve sopa atarlar. Fındık kırmak için taş kullanırlar. Bunlardan şempanzelerde alet kullanmakta oldukça başarılıdır. Kopardıkları ince dal parçalarını yapraklarından temizledikten sonra, termit yuvalarına sokup çıkarmak suretiyle, üzerlerine tırmanmış olan beyaz karıncaları yerler. Arı kovanlarına da çubuk batırarak bal çekerler. Daha büyük değneklerle karınca yuvalarını dağıtırlar. Yuvalarını işgal eden böcekleri, ağaç dallarıyla kovalarlar. Ağızlarında çiğnedikleri yapraklarla ağaç deliklerini kapatarak içecek su birikmesini beklerler.
Maymunlar oldukça meraklı hayvanlardır. Yüksekte bulunan bir yiyeceğe ulaşmak için birkaç eşyayı üst üste koymayı akıl edebilirler. Bununla beraber insanlara hizmet edebilecek derecede eğitilememektedirler. Maymunlar, küçükken, sevimli, şakrak, zeki ve itaatli olurlar. Fakat yaşları arttıkça huyları haşinleşir. Hatta bazısı insanlara saldırır. Gençken zeki olduklarından bu devrede terbiye edilebilirler. Yaşlandıkça huysuzlukları artar ve zekaları azalır. Maymunlarda zekadan çok taklit içgüdüsü gelişmiştir. Kulak memeleri bulunmaz. İnsanın vücut hücrelerinde 46 kromozom bulunmasına rağmen maymun türlerinde farklılıklar görülür. Rhesus maymununda 42, goril ve şenpanzelerde 48 kromozom vardır

Subordo (Alttakım): Simiae (Maymunlar ve İnsansı Maymunlar)
gibi yerde yaşayan birkaç türün dışında, hepsi ağaçlarda yaşar. Çok çevik ve zeki hayvanlardır. Baş yuvarlak, gözler öne dönüktür. Gözlerin bu konumu sayesinde binoküler (iki gözün görüş alanının geniş bir açıyla çakışması sonucu derinlik sahibi) görüşe sahiptirler. Kulaklar insanlarınkine benzer. Yüzde, üyelerin iç ve alt kısımlarında ve memeler çevresinde kıl bulunmaz. Mimik kasları iyi gelişmiştir. Burun uçları nemli değildir. El ve ayaklar, kavramaya elverişli durumdadır. Deride gerçek ter bezleri bulunur. Buna karşılık, koku bezleri az gelişmiştir.
Superfamilia (üst aile): Ceboidea (Yenidünya Maymunları)
Burun delikleri arasındaki mesafe geniştir. Başparmak ve işaret parmağı, halka oluşturacak şekilde bir araya gelemez. Ağaçta yaşama bir uyum olarak, çoğu türünde kuyruk uzundur.
1. Familia (Aile): Cebiidae (Sebuslar)
Başları, uzun ve koyu renkli kıllarla örtülüdür. Ön ve arka üyeler aynı uzunluktadır. Kuyruk, bütünüyle kıllarla kaplıdır. Örümcek maymunlarında, kavrama yeteneği çok gelişmiş olan kuyruk, beşinci bir üye gibi kullanılır. Ormanlık bölgelerde yaşarlar.

cebus albifrons Ateles
Cebus albifrons (beyaz alınlı sebus) - Ateles spp.(örümcek maymunu)

2. Familia (Aile): Callithricidae (Pençeli Maymunlar)
Arka üyeler, ön üyelerden daha uzundur. Uzun ve fırça şeklindeki kuyruklarının kavrama özelliği yoktur. Kulakları uzundur. Kulak, baş ve omuzlar üzerinde püskül şeklinde kıllar bulunur. Gündüz işlektirler ve omnivor beslenirler. Ağaçlardan çok ender olarak yere inerler.
Superfamilia (üst aile): Catarrhina (Eskidünya Maymunları)
Burun delikleri birbirine yakındır ve aşağıya bakar. Ağızlarında her zaman 32 diş bulunur. Gibbonlardan itibaren kuyruk bulunmaz. Kuyruk, eğer varsa, kavrayıcı özellikte değildir.
1. Familia (Aile): Cercopithecidae (Köpeksi Maymunlar)
Göğüs kemikleri dar, göğüs kafesi çıkıktır. Kuyrukları bulunur. Yüzleri çoğunlukla çıplaktır. Bazı türlerde erkekler, dişilerin dikkatini çekmek amacıyla renkli vücut bölgelerine sahiptir.

Macaca rhesus mulatta
Macaca spp. (makak) - Rhesus mulatta (Rhesus)

Papio Mandrillus
Papio spp. (babun) - Mandrillus spp.(mandril)

2. Familia (Aile): Colobidae (Burunlu Maymunlar)
Arka üyeler, kollardan daha uzundur. Kuyrukları uzun yapılıdır. Elde başparmak çoğunlukla körelmiştir. Mideleri büyük ve çok bölmelidir. Azı dişleri, enine oluklu ve çiğnemeye uygun yapıdadır.

nasalis larvatus Rhinopithecus
Nasalis larvatus
(uzun burunlu maymun) -
Rhinopithecus spp.(altın maymun)

3. Familia (Aile): Hylobatidae (Gibbonlar)
Baş küçük ve yuvarlak yapılıdır. Ön üyeler, arka üyelerden daha uzundur. Ancak bacakları, vücuda oranla diğer maymunlardan çok daha uzundur. Kuyrukları bulunmaz. Ağaçlarda çok hızlı hareket edebilirler. Bağırırlarken, göğüslerinde bir kese şişer.

Hylobates
Hylobates spp.
(gibbon)

4. Familia (Aile): Pongidae (Goriller, İnsansı maymunlar)
Vücut ve kan yapısı, beyin organizasyonu ve DNA dizilimi bakımından, insanlara en yakın gruptur. Kuyrukları bulunmaz. Kollar, bacaklardan daha uzundur. Üyeler ve özellikle de omuzlar, bütünüyle uzun kıllarla örtülüdür.

gorilla pongo pygmaeus pan troglodytes
Gorilla gorilla
(goril) -
Pongo pygmaeus (orangutan) - Pan troglodytes (şempanze)

5. Familia (Aile): Hominidae (İnsanlar)
Günümüzde tek tür ile temsil edilmektedir. Elin başparmağı, diğer tüm parmakların karşısına gelebilir. Bu nedenle, insanda eller, her türlü kavrama hareketini yapabilir.

Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:
  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.

Son düzenleyen Safi; 17 Kasım 2015 04:46 Sebep: Güncellendi.
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
9 Ekim 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
maymun

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Mira; 21 Ocak 2013 23:31 Sebep: Kırık resim bağlantısı kaldırıldı.
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
9 Ekim 2006       Mesaj #3
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Maymun Resimleri
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
9 Ekim 2006       Mesaj #4
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Maymun Resimleri
zeki hoca - avatarı
zeki hoca
Ziyaretçi
9 Ekim 2006       Mesaj #5
zeki hoca - avatarı
Ziyaretçi
monkey 05
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #6
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Maymun Resimleri
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #7
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
w maymun2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gorilla
celo - avatarı
celo
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #9
celo - avatarı
Ziyaretçi
w maymun
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #10
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Maymun Resimleri

Benzer Konular

2 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
3 Haziran 2009 / Gabriella Zooloji
7 Ocak 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Matematik
7 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük