Arama

Camii Resimleri

Güncelleme: 7 Mayıs 2016 Gösterim: 82.827 Cevap: 99
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
İbadet Yerlerimiz - Camii Resimleri

Sponsorlu Bağlantılar
Camii
Müslümanların kutsal ibadet mekanıdır. Arapça'dan gelen bir sözcüktür. Cem’ (Toplanma,toplanma, bir araya gelme) kökünden gelen 'cami' Toplayan, bir araya getiren yer, toplanma yeri demektir. Her kıtada ve ülkede değişik göz alıcı mimari tarzlar ve süslemelerle yapılır. TDK Sözlüğünde ‘İçinde cuma ve bayram namazı kılınmayan, minaresiz, küçük cami’ olarak tanımlansa da Mescit (mescid) sözcüğü de yine Arapça'daki secd(e)’den türeyip secdeye varılan yer, ibadet yeri demektir. İspanya'da yaşayan İslam Uygarlığı Endülüsler'den miras kalan ve cami demek olan ‘mezquita’ sözüğünün ‘mescid’den geldiği çok açık olup, İngilizce'de de bundan dolayı camiye ‘mosque’ denmektedir.

Türk Camilerin Mimari Tarihi
“Çok sayıda küçük kubbe içeren Osmanlı camilerinin merkezcil yerleşim düzeni ve piramit biçimli kütlesi, en azından form olarak, bir Uygur resminde tasvir edilen gök tapınağından yola çıkılarak oluşturulmuş ve 8.-10. yüzyıllarda Kökşibagan’da cami mimarisine uygulanmış gibi görünmektedir. Aya Sofya örneğinin önemli teknik özellikler ortaya koyduğuna hiç şüphe yoktur. Ancak çok kubbeli Osmanlı camilerinde estetik özellik olarak, her biri yüksek bir ayak üzerinde duran dört kubbeli Bizans kilisesinin çoğul görüntüsüne değil, Kökşibagan’da erişilen ahenge öykünme vardır. Gerçekten de merkezcil haçvari eksenli plân, Osmanlı dervişlerinin felekleri, belki de vahdet-i vücud anlayışla evrensel ahengin grafik simgesi haline gelmiş ve derviş taçlarının üst kısmında resmedilmiştir.”
“8. yüzyılda, İslamın zaferinin ardından bu Türk meliki kentini (Buhara) terk etti, kent sakinleri İslam dinine geçti ve bir mescit inşa ettiler. 8. ya da 11. yüzyıla tarihlendirilen bu mescit, hem Uygur kozmogrofik resim sanatına hem de piramit biçiminde düzenlenmiş dokuz kubbeli Oğuz hükümdar ikametgâhına benzemesi nedeniyle, inşasında daha eski gök tapınaklarından esinlenilmiş olabilir. Ne var ki, Müslümanlıkta cemaatle birlikte yapılan ibadette geniş bir alana ihtiyaç duyulması yüzünden hücreler arasındaki duvarlar kaldırıldı ve sütunlar kubbelerin ağırlığını taşıyacak biçimde yapıldı. Böylece piramit düzenindeki çok kubbeli Türk kapalı mescitlerinin ilk örneği geliştirilmiş gibi görünüyor.”

Türklerde Maddi Kültürün Oluşumu/Emel Esin





Son düzenleyen _EKSELANS_; 18 Mart 2015 15:21
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #2
arwen - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar

YENİ CAMİ
yenicami9

arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
9 Mart 2007       Mesaj #3
arwen - avatarı
Ziyaretçi
cami
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
9 Mart 2007       Mesaj #4
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
cami
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
16 Eylül 2007       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
wwwresimcitycom cami resimleri 5
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
21 Şubat 2008       Mesaj #6
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
halime adana

Ortadogunun en büyük yada ikinci büyük camisi...

middleboy76 - avatarı
middleboy76
Ziyaretçi
27 Şubat 2008       Mesaj #7
middleboy76 - avatarı
Ziyaretçi
Camii Resimleri
Son düzenleyen asla_asla_deme; 28 Şubat 2008 13:22
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Haziran 2009       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
İsabey Camii

İsa Bey Camii, [Ulçuk, İzmir[/U, [URemis Tapınağı[/Ua [URnt Jean Kilisesi[/Uasındadır. [UR5[/Ulında Aydınoğlu [UR Bey[/URrafından yaptırılmıştır. Mimar [URlı Ali[/Un eseridir.
İsa Bey Camii, [URL[/URarlık tarihinin [URLolu Beylikleri[/URemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir. 19. yüzyılda [URLansaray[/URrak da kullanılmıştır.
Simetrik olmayan bir plana inşa edilen caminin yamaçta konumlandırılan iki giriş kapısı batı ve doğu tarafındadır. Batı kapısı yazılar ve geometrik şekillerle süslüdür. Batı yönündenki duvarlar mermerle kaplı, diğer cepheler ise kesme taştandır. Cephesi, pencere kenarları ve her iki kubbesinin de kasnağı [URLuklu[/URnileriyle süslüdür. (Vikipedi)

Son düzenleyen kompetankedi; 28 Ekim 2015 17:06
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Haziran 2009       Mesaj #9
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sokollu Mehmet Paşa Camii

Sokollu Mehmet Paşa Camii İstanbul'da Unkapanı köprüsünün Galata ayağının dibinde, Azapkapı semtinde yer alan camidir. Mimar Sinan tarafından 1578'de Sokollu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Selimiye Camii stilinde yapılmış olan caminin altı mahzendir. Denize yakın camiler içinde sağlam temellidir. Giriş kapısı köprü tarafında olup caddeden gelinen bir patikadan dönülerek girilir.
Camilerde alışılmışın aksine tek minaresi solda yer almaktadır. Bunun nedeni denize fazla yakın olmasıdır. Avlusu yoktur. Son cemaat yerine iki yönden merdivenlerle çıkılır. Dikdörtgen planlı caminin mihrabı çıkıktır. Ana kubbe, sekiz kemere dayanır. Yan sofaları revaklı kat oluşturmaktadır. (Vikipedi)





Son düzenleyen _EKSELANS_; 18 Mart 2015 15:20
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Haziran 2009       Mesaj #10
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şehzade Camii

Şehzade Camii (Şehzade Mehmet Camii ya da Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir), İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde Mimar Sinan tarafından yapılmış olan cami. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Saruhan valisi iken 1543'de 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı.
18,42 metrelik kubbesi 4 büyük yarım kubbeye yaslanır. Şadırvan avlusu 12 sütunda 16 kubbelidir. İkişer şerefeli çift minaresi vardır. İmaret ve medrese, tabhane, türbeler cami bahçesinde ve arka sokaktadır.

250px DSC04644 Istanbul   Sehzade camii   Foto G Dall27Orto 29 5 2006

Şehzade Camii 1890 iç kısım görünümü

Şehzade türbesinin içi rengarenk çinilerle doludur. Ortadaki sandukada Şehzade Mehmed, sağında Şehzade Cihangir yatar, solunda Hümaşah Sultan. Şehzade türbesinin sol tarafında Rüstem Paşa'nın türbesi bulunur. Diğer şehzade türbeleri Vefa tarafındadır. Dış avluda İbrahim Paşa ile Destari Mustafa Paşa'nın türbeleri vardır. (Vikipedi
Son düzenleyen _EKSELANS_; 18 Mart 2015 15:18

Benzer Konular

29 Ekim 2009 / Daisy-BT Mimarlık
17 Temmuz 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık
16 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
3 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
5 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık