Arama

Arı Resimleri - Sayfa 2

Güncelleme: 8 Kasım 2015 Gösterim: 188.289 Cevap: 194
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
11 Ekim 2006       Mesaj #11
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
arilar01

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen sudeniz; 1 Eylül 2007 11:49
celo - avatarı
celo
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #12
celo - avatarı
Ziyaretçi
arilar02

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen sudeniz; 1 Eylül 2007 12:01
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #13
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
ari resimleri1
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #14
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Arı (böcek)


?
Arılar
Fossil range:
220px Apis mellifera bi
Balarısı,
Apis mellifera ligusticaBilimsel SınıflandırmaDomain:
Üst alem:
Alem:Animalia
Alt alem:
Üst bölüm:
Üst şube:
Bölüm:
Şube:Arthropoda
Alt bölüm:
Alt şube:
İnfra şube:
Mikro şube:
Nanophylum:
Üst sınıf:
Sınıf:Insecta
Alt sınıf:
İnfra sınıf:
Üst takım:
Takım:Hymenoptera
Alt takım:
İnfra takım:
Üst familya:
Familya:Apoidea
Alt familya:
Üst oymak:
Oymak:
Alt oymak:
Cins:
Alt cins:
Seksiyon:
Seri:
Tür:
Alt tür:
[[|Diversity]]Binominal Adı
Trinominal Adı
Tip Türleri
FamilyalarAndrenidae
Apidae Arılar
Colletidae
Halictidae
Heterogynaidae
Megachilidae
Melittidae
Oxaeidae
Stenotritidae
[[ResimMsn Inlove]
SinonimlerArı, bir böcek türüdür. Zar kanatlılar takımının üyeleridirler. Zar kanatlıların özelliği; içinde enine ve boyuna damarcıklar bulunan ve iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının olmasıdır. Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Vücutları yumuşak yapıdaki yoğun bir kıl örtüsüyle kaplıdır.

Arının morfolojisi ve anatomik yapısı

Baş; Başta gözler, duyargalar ve beslenme organları bulunur. Baş vücudun ikinci kısmı olan göğüse ince oynak bir boyunla bağlıdır. Göğüs ve karın segment denilen halkalardan oluşmaktadır.
Arının petek şeklinde bir çift bileşik ve üç adet basit gözü vardır. Basit gözlerin her biri binlerce küçük üniteden oluşmaktadır. Bileşik göz ana arıda 3.000, işçi arıda 4.000 ve erkek arıda 8.000'den fazla basit gözün birleşmesinden meydana gelmiştir.
Başta bir çift duyarga bulunmaktadır. Bunlar koku, tat ve dokunma-hissetme duyularını sağlarlar. Duyargalar içerisinde bulunan sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgar hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilmektedirler. Arıların duyargaları o kadar hassatır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
Arıların ağız yapısı; üst dudak, üst çene, alt çene ve alt dudak olmak üzere dört kısımdan meydana gelir. Dil 6-7 mm arasındadır ve arı ırkına göre değişir.
Baş iç yapı itibariyle de önemli salgıların yapıldığı kısımdır. İşçi arıların yutak üstü salgı bezleri genç yaşta arı sütü, daha ileriki yaşlarda baldaki sakarozu parçalayan enzimler salgılarlar. Çenede bulunan bezler ana arıda ana arı feremonunu, işçi arılarda ise alarm feremonunu salgılamaktadır.
Göğüs arının hareket merkezidir. Dört adet segmentten meydana gelmiştir, bunların üzerinde üç çift bacak ve iki çift kanat bulunmaktadır. Arının orta bacakları üzerinde polen fırçası denilen sert tüyler bulunur. Bunlar çiçeklerde bulunan polenin göğüsten ve ön bacaklardan arka bacaklara aktarılmasını ve arka bacaklarda bulunan polen sepetine toplanmasını sağlar. Bu polen sepetçikleri polenin kovana taşınması görevini görmektedir. Kanatlar kitinleşmiş damarlarla desteklenmiş çok ince zar şeklindedir. İki çifttir. Uçuşta ikisi birlikte çalışır, uçuşu ve uçuşu yönlendirmeyi de sağlarlar. Arının uçuş sırasındaki hızı saatte 50 km.'ye yaklaşır.
Karın (Abdomen), ergin arıda 9 segmentten oluşur ve mide, bağırsak ve üreme organları gibi iç organlarla balmumu bezleri ve iğne bulunur. Segmentlerde bulunan sağlı-sollu bir çift mum salgı bezi (balmumu aynası) işçi arıların balmumu yapma döneminde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanmaktadırlar. Sıvı olarak aynalar üzerine salgılanan mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini alır. Arılar zincirleme birbirine tutunarak özel hareketlerle balmumu sızdırmaktadırlar. Ayaklar yardımıyla ağza götürülen balmumu pulcukları orada yumuşatılarak yoğrulmakta ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanılmaktadır. Mum örme dönemini tamamlayan işçi arılarda mum salgı bezleri dejenere olur ve birer sıra hücre tabakasına dönüşür.
İşçi arıların 7. abdominal segmentinin iç yüzeyinde ve sırt plakasının ön kenarına yakın kısmında büyük hücrelerden oluşan koku bezi (nasanof bezi) bulunmaktadır.
İşçi arılar ve ana arıda abdomenin sonunda iğne bulunmaktadır. İğne, iğne odacığından çıkan ince, sivri uçlu bir savunma organıdır. Bu iğne bir zehir kesesine bağlıdır. İşçi arıların iğnesi geriye çentiklidir; bu yüzden işçi arılar birisini sokmak üzere iğnesini batırdığında geri çekemez. Çentikler testere ağzını andıran çıkıntılar olup bu çıkıntıların sivri uçları iğnenin batış yönünün tersine yöneliktir. Bu nedenledir ki arılar kendi hayatını tehlikede görmediği sürece insanı sokmaz.
55px Tinytuco

Kaynaklar 120px Bees wingsweb
Arının kanatları


120px Bee mid air
Uçarken arı


120px Bee taking off
Çiçeklerden kalkarken arı


120px Bee on dandelion
Karahindiba üstünde bir arı


120px Bee flying to almond flower
Badem çiçeğine uçan arı


120px Bee landing on rosemary02
Biberiye çalısına konan arı


120px Bee landing on rosemary
Biberiye çalısına konan arı


120px Rosemary with bee landing02
Biberiye çalısına konan arı
Son düzenleyen BARIŞ; 19 Ekim 2006 23:03 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
celo - avatarı
celo
Ziyaretçi
21 Ekim 2006       Mesaj #15
celo - avatarı
Ziyaretçi
w ari2
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
31 Ekim 2006       Mesaj #16
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Arı Resimleri
celo - avatarı
celo
Ziyaretçi
1 Kasım 2006       Mesaj #17
celo - avatarı
Ziyaretçi
Arılar Tutuklayıp Hapsediyorlar
Kovandan bal çalmaya çalışan böcekler öldürülemezlerse tutuklanıp hapsediliyor.
Popüler bilim dergisi Nature'un internet sitesinde yayınlanan bir haber, balarılarının organize sosyal hayatlarına yeni bir boyut kazandırdı. Güney Afrika balarısını inceleyen bilim adamları arıların kovanlarını ve bal stoklarını asalaklardan korumak için akıllı bir çözümle donatıldıklarını ortaya çıkardılar.
ariAlmanya'nın Martin Luther Üniversitesi'nden Peter Neumann ve meslektaşları 57 gün boyunca Güney Afrika'da yaşayan bal arılarını incelediler. Gördükleri karşısında oldukça şaşırdılar. Arılar kovanlarına tecavüz edip, ballarını çalan kovan asalağı bir tür böceği (Aethina tumida) yakalayıp hapsediyorlardı. Uyguladıkları hapsetme politikası sayesinde asalakların kovana zarar vermesini başarılı bir şekilde önlemiş oluyorlar. Tecavüzle birlikte tam bir takım çalışması sergileyen bal arıları, asalak böceklerin önce etrafını kuşatıyor, onları kovanın bir köşesine sıkıştırdıktan sonra, etraflarını hemen donan ağaç sütüyle çeviriyorlar. Bir süre sonra hapsedilen böcekler açlıktan ölüyorlar.
Arıların hırsızları hapsetmekten başka daha etkili bir savunmaları bulunmuyor. Neumann bunun nedenini şöyle açıklıyor: "bu kovan asalağı böcekler birer tank gibiler, kalın zırhları onları arıların öldürücü iğnelerine karşı koruyor". İşte bu nedenle arılar için düşmanlarını hapsetmek tek akıllı çözüm olarak kalıyor.
Eğer asalak böceklerin sayısı fazla ise, hapiste bir mahkum ayaklanması kaçınılmaz oluyor. Ancak gardiyan arılar kısa süreli de olsa bu kontrol sayesinde vakit kazanmış oluyorlar. Kraliçe arıyı "bir an önce kovanı terk etmemiz gerek" diye uyaran gardiyanlar, arı larvalarının güvenli nakline fırsat tanımış oluyorlar.
Arıların kovanlarını, ballarını ve larvalarını korumak için böyle akıllı bir çözümü kendi başlarına geliştirmiş oldukları tabii ki iddia edilemez. Şüphesiz bal üretmeyi ve o kusursuz petekleri sonsuz akıl ve güç sahibi Allah'tan gelen ilham ile yapabilen balarıları, düşmanla mücadelede de aynı Sonsuz Bilgi Kaynağı'ndan ilham almaktadırlar. İğnelerinin etkisiz kaldığı böyle zor bir durumda soylarının tükenmesi kaçınılmaz bir sondur, ama Yüce Allah'ın ilhamı ile hareket eden arılar uyguladıkları bu akıllı çözümle bu sorunu da çözmüş oluyorlar.
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
20 Kasım 2006       Mesaj #18
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
arilar02
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2006       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bee640x480
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
25 Aralık 2006       Mesaj #20
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
ari resimleri0

Benzer Konular

12 Ocak 2010 / Misafir Tiyatro tr
7 Aralık 2009 / Rios Spor tr
21 Nisan 2011 / Jumong Tiyatro tr
16 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
23 Mayıs 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük