Arama

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Aralık 2009 Gösterim: 31.331 Cevap: 2
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
engelli


Sponsorlu Bağlantılar
3 Aralık Engelliler Günü’nün Tarihçesi

1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir.

Türkiye’de Engellilerin Durumu

Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45. Ama engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece 1 gün için gazete, tv ve kamuoyunda gündeme getirilmemeli.


Toplumsal engellerle baş etmek engellerin kendisiyle baş etmekten daha zor. Belki yasaları, yönetmelikleri kolayca değiştiriyoruz ya insanların içlerindeki engelleri... Ama toplumun yarısı bu ülkede yaşayan engellilerin farkına vardıysa !! bu bile bizler için iyidir.

Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?


Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?


Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?


Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?


Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?


Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?


Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?


Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?



HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Engelli olmak ya da olmamak!


Sponsorlu Bağlantılar
gp 337534


Bugün 3 Aralık...Tüm bu fotoğraflara bakıp da günün ehemmiyetini anlamak mümkün aslında.Engellilere adanmış bir gün, bugün.Toplum içinde kendilerine çok rol bulamayan, kimi zaman dışlanan, hor görülen insanların günü.

Yine de tüm bu 'engellere' rağmen bunları aşıp başarı hikayeleriyle dolu insanlar da var bu hayatta.Resim yapanlar, profesyonel şarkı söyleyenler, kolları olmadığı halde yüzenler, o 64 kareyi görmeden satranç tahtasında rakibini mat edenler...
Bugün onların hikayesidir.


gp 337523


1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık "Uluslararası Engelliler Günü" olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yili Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan HaklarI Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının "tam ve diger insanlara eşit ölçüde" saglanması amaci için çalışılmasi gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyuruldu.

O zamandan beri 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü olarak bilinmektedir.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nden edinilen bilgiye göre engellilik doguştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü gelişmiş ülkelerde nüfusun %10'unu, gelişmekte olan ülkelerde ise %12'sini engellilerin oluşturduğunu kabul etmektedir. Buna göre dünyada yaklasik 500 milyon engelli bulunmaktadir. Avrupa'da fiziksel ve zihinsel engelli sayısı ise 46 milyon. Bu rakama hamilelik ve yaşlılık nedeniyle fiziksel kısıtlılık eklendiğinde rakam 130 milyonu bulmaktadir.

Ülkemizde Devlet Istatistikleri Enstitüsü tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen Türkiye Engelliler Araştırması'nın verilerine göre ülkemizdeki engelli nüfusun toplam nüfusa oranı % 12.29 (erkeklerde % 11.10, kadınlarda % 13.45) olarak saptanmıştır. Engelli nüfusun %1.25'ini ortopedik engelliler, %0.38'ini dil ve konuşma engelliler, %0.60'ını görme engelliler, %0.37'sini işitme engelliler, %0. 48'ini zihinsel engelliler oluşturmaktadır. Kişinin çalışma kapasitesi ve fonksiyonlarının engellenmesine neden olan, sürekli bakiım ve tedavi gerektiren süregen hastalıklara bağlı engellilik oranı ise toplam nüfusun yüzde 9.7'sini oluşturmaktadır. Süregen hastalıklar arasında en çok yeti yitimine yol açanlar hastalıkların başında biri ruhsal hastalıklar gelmektedir.

Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun kaçınılabilir ve önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) gibi sorunlar tümü önlenebilir süreçlerdir. Doğum sonrasında kazalar, insan eliyle bilerek ya da kaza sonucu oluşan psikososyal travmalar, doğal felaketler engelliliğe yol açmaktadır. Engelliliğin bir yazgı olmadığı, geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda korucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle önleneceği açıktır.

Engelliler özellikle toplumun kendisine yönelik olumsuz tutumlardan dolayı kendine içe kapanma, işe yaramama, yetersizlik duygusu, güvensizlik, endişe, korku, ümitsizlik gibi duygular yaşayabilir. Sonuç olarak etkinliklere katılmama, çekingenlik, yalnız kalma eğilimi gösterebilir, daha çok bireysel etkinliklere yönelebilir ve uyum sorunları yaşayabilirler. Ayrıca yaşadıkları kayıp duygusu, buna ilişkin öfke ve çaresizlik ruhsal sorunların ortaya çıkmasını kolaylaştırma ve daha da pekiştirme gücüne sahiptir.



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

  • Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?
  • Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?
  • Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?
  • Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?
  • Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?
  • Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?
  • Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?
  • Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlekli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?
  • .....

Benzer Konular

10 Aralık 2013 / HerHangiBiri Genel Mesajlar
1 Aralık 2008 / The Unique Genel Mesajlar