Arama

Soğan Neden Ağlatır?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 29 Ağustos 2017 Gösterim: 4.961 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Soğan neden ağlatır?

Sponsorlu Bağlantılar
Kesilen soğanın dokusu alinaz enzimi salgılar. Bu enzim sülfoksitleri sülfenik aside çevirir. Bu asitler kendiliğinden yeniden şekillenir ve gözyaşlarının oluşmasını sağlayan sin-propanetiyal-S-oksit meydana gelir. Bu, yaklaşık otuz saniye sürer ve kimyasal etkisini beş dakika içinde kaybeder.

Gözün ön tabakasında yer alan kornea, dışarıdan gelecek fiziksel ve kimyasal etkilere karşı gözü korur. Bu amaçla kornea üzerinde yüksek duyarlılıkta sinirler bulunur. Korneada ayrıca, gözyaşı bezlerini harekete geçirecek algılayıcılar da vardır. Serbest sinir uçları sin-propanetiyal-S-oksiti algıladıklarında, sinir sistemi harekete geçer ve gözyaşı bezinden salgılanan sıvı ile zararlı madde korneadan temizlenir. Soğanın bu etkisini ortadan kaldırmak için, soymadan önce soğanı ısıtabilir ve enzim aktivitesini bozarak gözlerimizin yaşarmasını engelleyebiliriz.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ağustos 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Soğanın Göz Sulandırma Sebebine Dair Yeni Bir Bulgu!


Yapılan araştırmalar soğanın, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir enzim salgıladığını, ilgili enzimlerin de soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürdüğünü, kısa sürede uçucu bir nitelik kazanan sülfür oksitin havada hızla yayılıp göze ulaşarak yakıcı bir aside dönüşüp göz kanallarını tıkadığını ve bu işlem sonucunda da gözlerin sulanarak yaşardığını ortaya çıkarmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yapılan yeni bir araştırma sonucunda soğan etkisiyle gözlerde oluşan sulanmanın nedeni sadece bu kimyasal bileşim değil. Elde edilen yeni bulguya göre söz konusu gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (25 Ağustos 2017)


Benzer Konular

8 Temmuz 2016 / kompetankedi Ziraat
6 Mayıs 2012 / misafir Soru-Cevap
16 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri
26 Ocak 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
3 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük