Arama

Armagnac / Armanyak (Brendi) Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 8 Kasım 2015 Gösterim: 2.320 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Kasım 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMAGNAC a. Fransa'nın eski Armagnac bölgesinde (Gers, Landes, Lot et-Garonne) yapılan adı tescilli konyak.
—ANSİKL. Armagnac, kazanları üst üste konmuş geleneksel imbiklerde damıtılır, rektifikasyon yapılmaz. Gerek üretim, gerek meşe fıçılardaki eskitme, özel bir tüzüğe göre sıkı bir biçimde denetlenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Kasım 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  brendi.jpg
Gösterim: 432
Boyut:  7.7 KB

Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir.

Tarih
Armanyak, Fransa'da distile edilen en eski brendi türüdür. 15. ve 17. yüzyıllar arasında armanyak, Fransa'nın Saint-Sever, Mont-de-Marsan, ve Aire-sur-l'Adour bölgelerindeki marketlerde yerini aldı. Kısa bir süre sonra ise Hollandalı tüccarlar sayesinde armanyak ticareti daha geniş bir alana yayıldı.

Coğrafya
Armagnac bölgesi, Adour ve Garonne Nehri arasında yer alır. Resmi armanyak üretim alanı Gers, Landes ve Lot-et-Garonne illerinde yer alan üç yörede gerçekleşmektedir:
  • Bas-Armagnac
  • Armagnac-Ténarèze
  • Haut-Armagnac
Ad:  bir.png
Gösterim: 217
Boyut:  15.1 KBGersAd:  iki.png
Gösterim: 225
Boyut:  15.1 KBLandesAd:  üç.png
Gösterim: 205
Boyut:  15.1 KBLot-et-Garonne

Üretim
Armanyak sadece bir kez damıtılır ve bu işlem sonucu %52 oranda alkol oluşur. Ardından meşe fıçılarda yaşlandırma süreci başlar. Bu süreç sonucunda tat yumuşayıp daha kompleks bir hale gelir. Uzun yıllar fıçıda bekletilen içkideki alkol ve su miktarının bir kısmı buharlaşıp yok olur. Buna meleklerin payı denir.
Armanyak tıpkı konyakta olduğu yıllandırma sürecine bağlı olarak çeşitli sınıflara ayrılır. Farklı yaşlarda harmanlanarak yapılan armanyaklarda şişedeki yaş, harmanda kullanılan en genç bileşeni belirtir.

Yaşa göre yapılan sınıflandırmalar şunlardır:
  • VS (Üç yıldız): En az 2 yaşında.
  • VSOP: En az 5 yaşında.
  • XO: En az 6 yaşında.
  • Hors d'âge: En az 10 yaşında.
Üzümler
Armanyak üretiminde kullanılan 10 çeşit üzüm vardır:
  • Baco blanc
  • Blanc dame
  • Colombard
  • Folle-blanche
  • Graisse
  • Juraçon blanc
  • Mauzac
  • Mauzac rose
  • Meslier Saint-François
  • Trebbiano
Ad:  120px-Colombard_raisin.jpg
Gösterim: 270
Boyut:  8.3 KBColombardAd:  247px-Folle_blanche_raisin.jpg
Gösterim: 244
Boyut:  14.2 KBFolle-blancheAd:  Jurançon_blanc.jpg
Gösterim: 256
Boyut:  16.4 KBJurançon blanc
Ad:  Grappe_de_mauzac_blanc_02.jpg
Gösterim: 241
Boyut:  14.5 KBMauzacAd:  Mauzac_Rose.jpg
Gösterim: 292
Boyut:  8.2 KBMauzac roseAd:  240px-Ugniblanc.JPG
Gösterim: 309
Boyut:  17.7 KBTrebbiano



🌘 🚀

Benzer Konular

8 Kasım 2015 / Jumong Taslak Konular
9 Kasım 2015 / Jumong Siyaset ww