Arama

Albus Dumbledore

Güncelleme: 16 Ocak 2008 Gösterim: 9.595 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
16 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Albus Dumbledore
Dumbledore and Elder Wand
Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore (1840-1997), J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinde bir karakterdir. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu müdürü olan Dumbledore aynı zamanda dünyanın en güçlü büyücülerinden biri olarak sayılmaktadır. Kibar, biraz ilginç ve güçlü yapısıyla Merlin ve Gandalf, gibi tipik iyi büyücü özelliklerini taşımaktadır. Harry Potter'ın sorunlarını anlayışla karşılamasıyla ona diğer öğrencilerden daha 'iyi' davrandığı söylenebilir. Dumbledore, Lord Voldemort'un tek korktuğu büyücü olarak tanınmaktadır.Dumbledore'un yaşamı 150 yıl kadar sürmüştür.Altıncı kitapta (Melez Prens) ölen büyücü,herkesin korktuğu ve sükunet sahibi bir büyücüdür.
Sponsorlu Bağlantılar
Uzun ve ince olarak betimlenen Dumbledore'un uzun saç ve sakalları vardır. Ünlü büyücünün, mavi gözleri, çok uzun ve kancalı bir burnu ve uzun parmakları vardır. Yarım ay çerçeveli gözlükleri ve şaşalı cübbeleri ilk göze çarpan şeylerdir. Sol dizinin üstünde Londra metrosu haritasını gösteren bir yarası vardır. Dumbledore'un Çikolatalı Kurbağa kartına göre oda müziği ve on lobutlu bowlingden hoşlanmaktadır. Sihirli ya da sihirsiz bütün şekerli yiyeceklere karşı bir zaafı vardır. Ofisini koruyan heykelin şifresini de genellikle bu tatlı isimlerinden seçer. Bertie Bott'un Binbir Çeşit Şekerlemelerini ise, gençliğinde kusmuk tadında bir tane yediğinden beri sevmemektedir. Ancak, Bertie Bott 1930 doğumlu olduğu için, dumbledore'un "gençlik" ile neyi kastetitiği anlaşılamamıştır. En sevdiği tatlar ise, Böğürtlen ve Marmelat'tır. Dumbledore, aynı zamanda bir örgü meraklısıdır.
Yazarın böylesine bilge bir kişiye "Albus Dumbledore" ismini vermesi rasgele yapılmış bir seçim değildir. Albus, Latince "beyaz" anlamına gelir ve bilgelik ve aydınlanmayı temsil eder. Dumbledore ise "yabanarısı" (İngilizce "bumblebee") anlamına gelmekle yazar tarafından özellikle seçilmiştir çünkü İngilizce'de "bumble around", "etrafta dikkatsizce gezinmek" demektir. Yazar Dumbledore'u yaratırken onun Hogwarts koridorlarında dolaştığını hayal ettiği için bu fiille ilintili bir isim seçmiştir.
Oldukça yardımsever ve ilginç, ancak çok orjinal bir kişiliği vardır. Lord Voldemort'un çekindiği yegane büyücü olduğu söylenmektedir.

Hayatı

Dumbledore'un bir kız kardeşi ve bir erkek kardeşi vardır. Kız kardeşi Ariana, daha küçük bir çocuk iken, kontrol edemediği bir büyü yaptığı sırada, bu durumu görüp korkan mugglelar tarafından saldırıya uğramıştır. Bu saldırının sokunu atlatamayan Ariana bakıma muhtaç kalmıştır. Bunun üzerine babası muggleların peşine düşüp onlara saldırmstir. Yakalandığında neden saldırdığınğ anlatmamış ve Azkaban'a yollanmıştır. Ve orada da hayatını kaybetmiştir. Annesi ise bir gün, Ariana annesine yardım etmek isterken, gene gücünü kontrol edemeyip kaza ile annesini öldürmüştür. Dumbledore daha genç iken Grindelwald ile arkadaş olmuştur. Kendilerini güç verilmişler olarak tanımlamaktadır. Onun fikirlerinin Dumbledore'u daha genç iken nasıl etkilediğini kendisi daha sonradan Harry'e itiraf etmiştir. Dumbledore okuldan mezun olduktan sonra, kendisi ve Arkadaşı Grindelwald ile birlikte seyehat'a çikmayı planlamıştır. Fakat Aberforth, Ariana'ya bakması gerektiğini ona soylediğinde kız kardeşini de seyehatlerine almayı düşünmüştür. Bu fikri hiç sevmeyen Grindelwald sinirlenip Aberforth'a Dumbledore'un karşısında işkence etmeye başlamıştır. Sonra üçü birlikte orada düello etmeye başlar. Ve kiz kardeşi o düello sırasında hayatını kaybetmiştir. İçlerinden hangisinin Ariana'nin ölümüne sebep olan laneti yaptığını hiç öğrenememişlerdir. Dumbledore'un ölümünden sonra Rita Skeeter tarafından yazılan kitapta Dumbledore'un gençliğindeki bütün kötü yanları anlatılmıştır. Kendisinin ailesine gerekli ilgiyi gostermediği ve üzerine düşeni yapmadığı açıklanmıştır. Fakat genç iken Grindelwald'in fikirlerine kapılmasına rağmen, Ariana'nın ölümünden sonra her türlü haksızlığa karşı savaşmaya başlamıştır. Ileriki zamanlarda Grindelwald'ı kendisi yenmiştir. Muggle haklarını savunmuş ve muggle doğumlulari korumuştur. En başından berri Lord Voldemort'a karşı savaşmış ve ona karşı savaşırken bu uğurda hayatını feda etmiştir. Dumbledore'u Severus Snape, Dumbldore'un kendi isteği üzerine öldürmüştür. Bunun sebebi Lord Voldemort'un söylediğine göre Mürver Asa'yı Lord Voldemort'tan korumaya calışmasıdır. Ölümünden sonra bile daha önceden yaptığı planlar ve Severus Snape'e verdiği emirler sayesinde [Harry Potter]], Lord Voldemort'u yenilgiye uğratmıştır.
Dumbledore'un olağanüstü sihir yeteneği gençken farkedilmişti. Onun FYBS sınavına da giren Hogwarts sınav kurulu başkanı Griselda Marchbanks, okul çağındaki Dumbledore'un Tılsımlar ile Biçim Değiştirme büyüleri üzerinde "daha önce bir asayla yapıldığına hiç şahit olmadığı şeyler yaptığına" tanık olmuşutu. Bazı okuyucular da, onun 1894'ten önceki Üçbüyücü Turnuvalarında (yüz yıldır yapılmamıştı) bir başarı göstermiş olabileceğine inanıyorlar.
Dumbledore'un hangi binadan mezun olduğu kesin değildir, ancak Ateş Kadehi filminde Hermione Granger, onun Gryffindor'dan mezun olduğunu söylemiştir.
Mezuniyetinden bilinmeyen bir süre kadar sonra, okula Biçim Değiştirme ve Bina Başkanı olarak geri dönmüş, ayrıca okula öğrenci alımlarına yardım etmiştir.
Büyüceşura'nın Başbüyücüsü olmasının yanı sıra, Uluslararası Büyücü Konfederasyonu'nun önderliğini üstlenmiştir. Ancak bu görevlerini, Cornelius Fudge hükümeti sırasında, Sihir Bakanlığı Voldemort'un geri döndüğünü kabul edene kadar bırakmıştır. Yaşamı boyunca ona birçok kez teklif edilen Sihir Bakanı koltuğunu her seferinde reddetmiştir. Birinci sınıf merlin nişanına sahiptir.
Dumbledore aynı zamanda, Felsefe Taşının bilinen tek yapımcısı olan Nicholas Flamel ile çalışmış ünlü bir Simyacıdır. Ayrıca Ejderha kanının on iki farklı kullanılışını da keşfetmiştir. Gubrathia Ateşi(sönmeyen ateş) yaratabilir. Patronus'unun Anka Kuşu olduğu bilinmektedir.
Silah seçimini ateşten yana yapmakta görünmektedir: Voldemort'la düellosunda onu ateşten bir iple bağlamış(Voldemort daha sonra ateşi yılana dönüştürüp onun üstüne salmıştır); genç Tom Riddle'a sihirsel kabiliyetlerini gösterirken, Riddle'ın gardolabının alev almasını sağlamış; mağarada Inferius'ları uzak tutmak için ateş kullanmıştır. Dumbledore, patronus ile mesaj gönderme üzerine, sadece Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyelerine öğrettiği bir metod geliştirmiştir. Görünmezlik pelerinine ihtiyaç duymadan görünmez olabilir, ve görünmezlik pelerinlerinin içini görebilir. Zihnebend ve zihnefend'de yeteneklidir.
Dumbledore anılara büyük önem vermiştir; onları hem bir silah, hem de bir araştırma aracı olarak kullanmıştır. 6. kitapta, anıları Harry Potter'a Tom Riddle'ın nasıl Lord Voldemort'a dönüştüğünü, ve Hortkuluk yapmasına giden yolda neler yaşadığını göstermek için kullanmıştır.
Dumbledore mermish dilini, Denizhalkı'nıın kullandığı dili, ve diğer birçok dili konuşabilir, Çataldilini anlayabilir fakat konuşamaz.
Dumbledore, olağandışı bilgeliği ve bilgi dağarcığı ile tanınmaktadır. Bu özelliğini, 6. kitapta Harry'ye de dediği gibi, "çoğu insandan daha büyük düşünebildiği için, yaptığı hataların da daha büyük olduğunu" söyleyerek kabul eder.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Albus Dumbledore nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

29 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Zooloji
29 Mart 2009 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
7 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
9 Haziran 2015 / Jumong Zooloji