Arama

Atom Yapısı ve Orbitaller

Güncelleme: 18 Temmuz 2012 Gösterim: 70.385 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atom Yapisi ve Orbitaller
Atom, merkezinde (+) yüklü çekirdek ve etrafinda elektronlardan meydana gelmistir. Atomlar elektrikçe yüksüzdür ve temel tanecikleri protonlar, nötronlar ve elektronlardan olusmustur.
Sponsorlu Bağlantılar

Atom Yapısı ve Orbitaller

Bir elementin atom numarasi ( Z ), proton sayisi (p) na esittir. Yüksüz atomlarda, proton sayisi (p) elektron sayisina (e) esittir. Kütle numarasi (a ) ise proton ve nötron sayilarinin toplamina esittir.

Atom Yapısı ve Orbitaller

Atom Yapısı ve Orbitaller seklinde gösterilir.

Elektronlari çekirdek etrafinda bir bulut seklinde göstermek mümkündür. Bulutlarin yogun oldugu yerlerde elektronlarin bulunma olasiligi fazladir ve bulutlar orbital olarak adlandirilir. Orbitaller s, p, d, f harfleriyle isimlendirilir. Buna ayni zamanda açisal momentum kuantum sayisi denir ve l harfi ile gösterilir.

Bas kuantum sayisi (n) orbitalin temel enerji düzeyini, n2 ise orbital sayisini verir. Her orbitalde en fazla 2 elektron bulunur.

n =1 ise sadece s orbitali
n = 2 ise s ve p orbitali
n = 3 ise s, p, d orbitali
n = 4 ve yukarisinda ise s, p, d, ve f orbitali bulunmaktadir.

  • Orbitaller
    • S Orbitali
S orbitali küresel simetrik bir yapi gösterir . En fazla 2 elektron alir. Bas kuantum sayisi büyüdükçe s orbitalinin enerjisi artar.

image001g


p orbitalleri

Ikinci veya daha üst temel enerji düzeylerinde bulunur. Px, Py ve Pz olarak 3 orbitali vardir ve toplam 6 elektrona sahiptir.

image002zn image003u image004e

d orbitali

Üçüncü ve daha üst temel enerji düzeylerinde bulunur. 5 orbitali ve toplam 10 elektronu vardir.

f orbitali

Dördüncü ve daha üst temel enerji düzeylerinde bulunur7 orbitali ve toplam 14 elektronu vardir.

Elektron Dagilimi

image005hw

Elektronlar orbitallere doldurulurken yukaridaki sira takip edilir.
  • Önce cekirdege en yakin olan en düsük enerjili olan 1s orbitalinden baslanir (Aufbau kurali)
  • Bir orbitalde en fazla iki elektron olabilir. Bu elektronlarin spinleri (dönme yönleri) farkli olmalidir (Pauli kurali)
  • Hund kuralina göre esit enerjili orbitallerin Atom Yapısı ve Orbitaller her biri bir elektron almadikça ikinci elektronu almazlar.
Atom Yapısı ve Orbitaller

Bazi elementlerin elektron dizilisleri Aufbau kuralina uymadigi görülmektedir. Bu duruma örnek olarak Atom Yapısı ve Orbitaller verilebilir.

seklinde bir elektron dagilimi yapmasi beklenirken
Atom Yapısı ve Orbitallerseklinde bir dagilim gösterir.

Bunun sebebi n(s) ve (n-1)d orbitallerinin enerjileri birbirine çok yakindir. n(s) ve (n-1)d orbitali yari veya tam dolu oldugu zaman daha karali olacagindan dagilim bu sekilde olur.

olmasi beklenen elektron dagilimi
Atom Yapısı ve Orbitaller
seklinde olur.

Elementlerden elektron koparirken (iyonlasma) bas kuantum sayisi en büyük olan orbitalden elektron uzaklastirilir.

Atomun elektron dizilisi yapildiktan sonra bas kuantum sayisina göre tekrar siraya dizilmesi yapacagimiz islemler sirasinda bize kolaylik sagliyacaktir.

Atom Yapısı ve Orbitaller

Eger bas kuntum sayilari esit ise bu sefer en yüksek orbitalden elektron uzaklastirilir.

Atom Yapısı ve Orbitaller

Bu elektron dizilisini yaptiktan sonra bas kuantum sayisina göre tekrar siraya dizersek
en yüksek bas kuantum sayisinda (4) iki orbital oldugu için (s, p) en yüksek enerjili orbital olan p orbitalinden elektron uzaklastirilir.

Atom Yapısı ve Orbitaller


Elementlerin Periyodik Tablodaki Yerinin Bulunmasi

Elementin periyodik tablodaki yerini bulurken öncelikle elektron dizimi yapilir. Degerlik elektronlari toplami o atomun hangi grupta oldugunu, bas kuantum sayisi da hangi peryotta olduguna dair bilgi verir.

s- bloku: Bas kuantum sayisi en büyük olan yörünge s orbitali ile bitmistir. Bu 1A ve 2A gruplarini içerir.

Atom Yapısı ve Orbitaller 3.peryod 1A grubu (3s1)

p-bloku: Bas kuantum sayisi en büyük olan yörünge p orbitali ile bitmistir. Bu 3A, 4A, 5A, 6A, 7A ve 8A gruplarini içerir.

Atom Yapısı ve Orbitaller Bas kuantum sayisina göre siraya dizilir.
Atom Yapısı ve Orbitaller 4.peryod 7A grubu (4s24p5 )
Atom Yapısı ve Orbitaller 3.peryod 3A grubu (3s23p1)

d-bloku: (n-1) elektron kabugundaki (son kabuktan bir önce) d orbitalleri doludur. 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B, 1B ve 2B gruplarini kapsar.

Atom Yapısı ve Orbitaller 4. peryod 6B grubu (4s23d4 )


f-bloku: (n-2) elektron kabugundaki f orbitalleri doludur. Lantanitler ve aktinitler bu blogun elementleridir.

Elementlerin Periyodik Özellikleri

Atom Çapi


Periyodik tabloda ayni grup içerisinde yukaridan asagiya dogru gidildikçe atom yariçapi artar. Bas kuantum sayisi arttikça yörünge sayisi artar ve degerlik elektronlari çekirdek tarafindan daha az çekilir.

Soldan saga gidildikçe yeni yörünge eklenmedigi için degerlik elektronlarin çekirdek tarafindan çekim kuvveti artacagi için atom çapi azalir.

Iyonlasma Enerjisi

Gaz halindeki nötr bir atomdan elektron koparmak için atoma verilmesi gereken enerjiye iyonlasma enerjisi denir.

g530000100 6image007z

Periyodik tabloda ayni grup içerisinde yukaridan asagiya dogru gidildikçe çekirdegin elektronlari çekme kuvveti az oldugundan, son yörüngedeki elektronu koparmak için az enerjiye ihtiyaç vardir. Bu nedenle iyonlasma enerjisi azalir.

Soldan saga dogru gidildikçe degerlik elektronlarin çekirdek tarafindan çekim kuvveti artacagi için son yörüngedeki elektronu koparmak için büyük bir enerjiye ihtiyaç vardir. Bu nedenle iyonlasma enerjisi artar.

Elektron Ilgisi

Gaz halindeki nötr bir atomun bir elektron alarak negatif yüklü iyon haline geçerken açiga çikan enerjiye elektron ilgisi denir.

image008x

Periyodik tabloda ayni grup içerisinde yukaridan asagiya dogru gidildikçe elektron ilgisi azalir. Fakat ikinci periyotta bir sapma olur. Bunun sebebi ise atom yariçaplari küçük oldugu için elektronlar arasi itme fazladir ve sebepten dolayi elektron eklemek zordur. Cl periyodik tablodaki elektron ilgisi en büyük atomdur. Elektron ilgisi periyodik tabloda çok düzenli degildir.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 18 Temmuz 2012 14:34 Sebep: Sayfa Düzeni
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
10 Nisan 2007       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
ATOMUN YAPISI
Hava, su, dağlar, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, oturduğunuz koltuk, kısacası en ağırından en hafifine kadar gördüğümüz, dokunduğumuz, hissettiğimiz herşey atomlardan meydana gelmiştir. Elimizde tuttuğumuz kitabın her bir sayfası milyarlarca atomdan oluşur. Atomlar öyle küçük parçacıklardır ki, en güçlü mikroskoplarla dahi bir tanesini görmek mümkün değildir. Bir atomun çapı ancak milimetrenin milyonda biri kadardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Her atom, bir çekirdek ve çekirdeğin çok uzağındaki yörüngelerde dönüp-dolaşan elektronlardan oluşmuştur. Çekirdeğin içinde ise proton ve nötron ismi verilen başka parçacıklar vardır.
ÇEKİRDEK

Çekirdek, atomun tam merkezinde bulunmaktadır ve atomun niteliğine göre belirli sayılarda proton ve nötrondan oluşmuştur. Çekirdeğin yarıçapı, atomun yarıçapının onbinde biri kadardır.

Maddenin yapıtaşı olan atom, proton ve nötronlardan oluşan bir çekirdek ve bu çekirdeğin etrafinda durmadan dönen elektronlardan meydana gelir.
Atomun kütlesini oluşturan yoğunluk tüm atoma eşit olarak dağılmamıştır, yani atomun bütün kütlesi atomun çekirdeğinde birikmiştir.
Çekirdekteki protonların hepsi pozitif yüklüdür ve elektromanyetik kuvvet nedeniyle birbirlerini iterler. Fakat güçlü nükleer kuvvet onların itme gücünden 100 kat daha büyük olduğundan, elektromanyetik kuvvet etkisiz hale gelir. Böylece protonlar birarada tutunabilirler.
Kısacası gözle göremeyeceğimiz kadar küçük bir atomun içinde, birbiriyle etkileşim halinde iki büyük kuvvet bulunur. Bu kuvvetlerin değerleri öylesine hassastır ki, birinin biraz daha az veya biraz daha fazla olması atomdaki tüm dengeleri alt üst eder. Dolayısıyla atomun yapısı bozulur, parçalanır ve maddeyi oluşturamaz.
Çekirdeğin İçi: Proton ve Nötronlar

1932 yılına dek, çekirdeğin proton ve elektronlardan oluştuğu sanılıyordu. Çekirdeğin içinde protonla beraber elektronların değil nötronların olduğu ancak o tarihte keşfedilebildi. (Ünlü bilimadamı Chadwick 1932 yılında çekirdeğin içinde nötronun varlığını ispatladı ve bu keşfiyle Nobel ödülü kazandı.)

Evrendeki Çeşitliliğin Kaynağı

Bilimin, şu ana kadar tespit edebildiği 109 tane element vardır. Tüm evren, dünyamız canlı-cansız bütün varlıklar bu 109 elementin çeşitli biçimlerde birleşmeleriyle oluşmuştur. Buraya kadar tüm elementlerin birbirinin benzeri atomlardan oluştuğunu gördük; atomlar da birbirinin aynı parçacıklardan oluşuyordu.
Elementleri temelde birbirlerinden farklı kılan şey, atomlarının çekirdeklerindeki proton sayılarıdır. En hafif element olan hidrojen atomunda bir proton, ikinci en hafif element olan helyum atomunda iki proton, altın atomunda 79 proton, oksijen atomunda 8 proton, demir atomunda 26 proton vardır. İşte altını demirden, demiri oksijenden ayıran özellik, yalnızca atomlarının proton sayılarındaki bu farklılıktır. Soluduğumuz hava, vücudumuz, herhangi bir bitki veya bir hayvan ya da uzaydaki bir gezegen, canlı-cansız, acı-tatlı, katı-sıvı her şey... Bunların hepsi sonuçta aynı proton-nötron-elektronlardan meydana gelmiştir.



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Atom Orbitalleri

Modern kuvantum teorisinin, dalga mekaniğinin temeli olan Schrödinger denkleminin çözümüyle elde ettiği, her biri uzayda bir olasılık dağılımına karşılık düşen ve elektronların atom çekirdeğinden uzaklıklarının matematiksel ifadesi olan belirli dalga fonksiyonları.

Orbitaller, Bohr modelindeki, yarıçapları kesin olarak belli olan yörüngelerin yerini alır. Her orbital, üç kuvantum sayısıyla belirlenir. Ana kuvantum sayısı (n), 1,2,3 vb. değerler alır ve n arttıkça elektronun enerjisi artar. Elektronun n= 1,2,3, vb. değerli durumlarına sırasıyla K, L, M vb. kabukları denir. Her kabuğun alabileceği maksimum elektron sayısı 2n2 formülüyle bulunur. Her n için 0,1,2,...., (n-1) gibi değerler alabilen ve elektronun açısal momentumunun ölçüsü olan azimut kuvantum sayısı (1) ise alt ya da iç kabukları belirler. Örneğin n= 2 için, 1= 0 ve 1= 1'dir ve L kabuğundaki bu elektron, iki ayrı 1 değerini karşılayan değişik enerjili iki alt kabukta bulunabilir. 1= 0,1,2,3 değerli orbitallere sırasıyla s,p,d ve f orbitalleri denir. Manyetik kuvantum sayısı (m) ise, her 1 için -1, -(1),...., 0,.... (1-1), 1 gibi değerler alabilir. Örneğin 1=1 olan p orbitali için gerçekte m=-1,0 ve 1 olmak üzere üç orbital vardır; üçünün de n ve 1 değerleri ve enerjileri aynıdır; m sayısının önemi, atomun bir manyetik alanın etkisinde kalması hâlinde, ortaya çıkabilecek üç farklı durumu belirlemesidir. Elektronlar orbitallere rasgele dağılmamışlardır; elektronların +1/2 ve -1/2 değerlerini alabilen bir de spin kuvantum sayıları vardır ve iki elektronun tüm kuvantum sayılarının aynı olamayacağını ortaya koyan Pauli ilkesi, böylece bir orbitalde en çok iki elektronun bulunacağını belirlemiş olur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

31 Ekim 2018 / Miriel Fizik
4 Mayıs 2014 / GFB Cevaplanmış
22 Aralık 2011 / fatiht95 Cevaplanmış
10 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap