Arama

Elementler - Renyum

Güncelleme: 1 Ağustos 2012 Gösterim: 4.475 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
11 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Sembol: Re

Sponsorlu Bağlantılar
Atom numarası: 75
Atom ağırlığı: 186.207 g/mol
Oda koşullarında (25°C 298 K): Grimsi beyaz renkli katı
Metal
d-blok elementi
Renyum metali ilk olarak 1925 Walter Noddack, Ida Tacke, Otto Berg tarafından Almanya’ da keşfedilmiştir.
Renyum doğada az bulunan bir elementtir. Çok az miktarda molibden sülfür (MoS2) ile birlikte bulunur.
Bileşiklerinin hidrojen ile indirgenmesi ile elde edilir.

*
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Nisan 2008 20:11
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Mart 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
RENYUM i. (Ren nehrinin adından fr. rhenium). Atom numarası 75, atom ağırlığı Re = 186, 31 olan kimyasal element; 1925′te, alman W. ve i. Noddack tarafından, X ışınlarıyle tayfölçümü sayesinde platin ve niyobyum cevherlerinde bulundu.

Sponsorlu Bağlantılar
Renyum, 3 150°C’a doğru eri­yen parlak beyaz bir madendir. Yoğunluğu 21′dir; dövülebilir ve haddeden geçirilebilir, özdirenci yüksek olduğu gibi elektron yay­ma gücü de çok fazladır. Kimyasal bakım­dan manganeze benzer. 250°C’ta oksitlenir, halojenlerle birleşir, nitrik ve sülfürik asitler­den etkilenir. Oksitlen arasında en önemli­leri, renik anhidrit ReOs ile perrenik anhidrit’tir Re2O7; bunlara da renat ve perrenat adı verilen tuzlar tekabül eder.

Potasyum permanganata benzeyen potasyum perrenat KReU4 suda az eriyen renksz bir tuzdur. Renyum üretimi ve uygulamaları son yıllar­da büyük bir artış göstermiştir. Ergime noktası çok yüksek mekanik ve elektrik özellik­leri çok ilgi çekici olduğundan, ateşe daya­nıklı alaşımların yapımında çok kullanılır. Tungstenli alaşımı, yüksek sıcaklıklarda kul­lanılabilen termoelektrik pillerin yapımın­da işe yarar; saf tungstenden daha kolay telleşebilen bu alaşım, darbelere dayanıklı lamba filamanı (akkor ve elektronik lamba­lar) olarak kullanılır. Katalizör olarak da çoğu zaman platine tercih edilir. Renyum genellikle, bakır metalürjisinin alt ürünü olan molibdenit’ten elde edilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Renyum
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Periyodik cetvelin VIIB grubunda yer alan gümüş beyazı renkte metal element. Çok sert bir metaldir. Doğada az rastlanır. Molibden çıkarımında yan ürün olarak ele geçer. Mangan gibi 0 ile +7 arasındaki bütün değerlikleri alır. Daha yüksek değerlikli bileşikleri uçucu ve kararlıdır. Dolmakalem ucu yapımında ve çeşitli kimyasal tepkimelerde katalizör olarak kullanılır.
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
1 Ağustos 2012       Mesaj #4
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Renyum (Rhenium)

uses rhenium 800X800


Periyodik cetvelin 7B grubunda yer alan bir kimyasal elementtir. Doğada ender olarak bulunan bir metaldir. 1925′de bulundu. -1,2,3,4,5,6,7 değerlik alabilen bir metaldir. Özdirenci yüksek ve elektron yayma gücü çok fazladır.

Sembolü: Re
Atom Numarası: 75
Atom Ağırlığı: 186,2
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Parlak Beyaz

Renyum kimyasal bakımdan manganeze benzer. 250 derecede oksitlenir, halojenlerle birleşir, nitrit ve sülfirik asitlerden etkilenir. Oksitleri arasında en önemlileri, renik anhidrit (ReO3) ile perrenik anhidrittir (Re2O7); bunlara da renat ve perrenat adı verilen tuzlar karşılık düşer. Potasyum permanganata benzeyen potasyum perranat (KReO4) suda az eriyen renksiz bir tuzdur. Üretimi ve uygulamaları son yıllarda büyük artış gösteren renyum, ergime noktası çok yüksek, mekanik ve elektrik özellikleri çok ilgi çekici olduğundan, ateşe dayanıklı alaşımların yapımında çok kullanılır. Tungsten ve molibden alaşımlarının özelliklerini iyileştirmekte yararlanılır. Kütle spektograflarının fitilleri genellikle renyumdan yapılır. Renyum mobilden alaşımlar 10 K sıcaklıkta üstün iletkenlik gösterir. Renyum ayrıca elektrik kontaklarının yapımında da kullanılır. Re-W termoçiftleri 2200 dereceye kadar sıcaklıkları ölçmekte kullanılır. Renyum katalizörler kimyasal maddelerin hidrojenesyanonunda, hidrokrakingte ve olefinlerin parçalanmasında kullanılır. Bu katalizörler azot, kükürt ve fosfor gibi katalizör ehirlerine karşı çok dayanıklıdır.

Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

6 Kasım 2017 / kompetankedi Kimya
23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya