Arama

Amino Asitler - Arginin

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 30 Ocak 2012 Gösterim: 6.861 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arjinin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arginin (Arg, R) bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Memeli hayvanlarda, arginin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. Organizmanın gelişim safhasına ve sağlık durumuna göre dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmaz olabilmektedir. Bebekler etkili bir şekilde arginin sentezleyemedikleri için dışarıdan almaları lüzumludur. Yetişkinler ise sentezleyebilirler.Büyüme hormonunun sentezini uyarır.
Arginin ilk olarak İsviçreli kimyacı Ernst Schule tarafından acıbakla fidesi ekstresinden izole edilmiştir.

Yapısı

Arginin bazik özellik taşıyan aminoasitlerden biridir. Uzun yanzinciri hidrofobik özellik taşımasına rağmen bu yan zincirin ucunda bir guanidyum grubu bulunmaktadır. pKa değeri 12.48 olan guanidyum grubu bazik, nötr ve hatta hafif asidik ortamlarda dahi pozitif yük taşımaktadır. Çift bağ elektronları ve nitrojenlerdeki yalnız elektron çiftleri arasındaki konjugasyon nedeniyle pozitif yük delokalize olabilmektedir. Guanidyum grubu ayrıca birden fazla hidrojen bağı da yapabilir.

Sentezinde Yer Aldığı Bileşikler

Kreatin,ornitin,putresin,nitrik oksit(NO),üre,protamin,histon

Metabolik Bozukluklar

Hiperornitemi Tip 1 Transaminaz eksikliği ve ornitin birikimi ile tanınır.Girat atrofi görülür.Bu hastaların diyetinden arginin çıkarılır.
Hiperornitemi-hiperammonyemi Ornitinin mitokondrisel taşınım bozukluğuna bağlı olarak üre sentezi bozukluğudur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arginin

Sponsorlu Bağlantılar
Arginin (Arg,R) bir alfa-aminoasittir. Molekül ağırlığı 174.2 g/mol ve molekül formülü C6H14N4O2'dir. Sistematik ismi 2-amino-5-(diaminometiliden amino) pentanoik asit’tir.

L-arginin, doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Kodları, CGU, CGC, CGA, CGG, AGA ve AGG şeklindedir.

Memelilerde, bireyin organizmasının gelişim safhasına ve sağlık durumuna bağlı olarak yarı temel aminoasit ya da koşullu aminoasit olarak sınıflandırılır. Bebekler yeterli miktarda arginin sentezleyemediklerinden, ihtiyaçları olan arginini besinsel olarak dışarıdan almaları gereklidir.

Arginin, 4 karbon alifatik düz bağ içerir. Bu bağın uzun yan zinciri hidrofobik özellik taşımasına rağmen bu yan zincirin ucunda bir guanidyum grubu bulunmaktadır. 12.48’lik bir pKa‘ya sahip olan guanidyum grup nötr, asidik ve hatta bir çok bazik ortamda bile pozitif yüklüdür. Böylece guanidyum grup, alaninin temel kimyasal özelliklerini ortaya koyar. Çift bağ ve nitrojen yalnız elektron çiftleri arasındaki konjugasyondan dolayı pozitif yükler bir çok H-bağı oluşturarak delokalize olurlar.

Besin kaynakları:

Arginin, temel amino asitler sınıfında değildir; insan vücudunda üretilebilir ve direk gıdayla alınması gerekmez. Fakat biyosentetik döngüde yeterli miktarda arginin üretilmez ve bir kısmı beslenme yoluyla tüketilir. Iyi beslenmeyen ve bazı fiziksel sorunları olan bireylere arginin içeren gıdalar tüketmeleri önerilir.

Arginin çeşitli gıdalarda bulunur. Bunlar:

  • Hayvansal kaynaklar: Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peyniraltı suyu proteini içecekleri, beyaz peynir, rikotta), sığır eti, kümes hayvanları eti (tavuk, hindi), sülün, bıldırcın, su ürünleri (pisibalığı, ıstakoz, salomon, karides, salyangoz, tuna).


  • Bitkisel kaynaklar: buğday tohumu ve unu, esmer buğday, granol, yulaf unu, kabuklu yemiş (hindistancevizi, ceviz, kaju, badem, fındık, fıstık), çekirdek (ayçiçeği, susam, balkabağı), bezelye, soyafasulyesi.
Biyosentezi:

Arginin, sitosolik enzimlerinin ardışık olarak argininosükinat senteziyle (ASS) ve argininosükinat liyazıyla (ASL) sitrülinden sentezlenir. Her arginosükinat molekülünün sentezi için ATP’den (adenosin trifosfat) AMP (adenosin monofosfat) hidrolizi gerekir. Bu yüzden bu sentezleme enerji bakımından masraflıdır.

Sitrülin, farklı kaynaklardan türetilebilir.

  • Nitrik oksit sentezi (NOS) ile argininden,

  • Prolin ya da glutamin/glutamat katabolizmasıyla ornitinden

  • DDAH ile asimetrik dimetilargininden (ADMA)


Arginin, glutamin ve prolin bağ yapma yolları çift yönlüdür. Böylece, bu amino asitlerin kullanımı ya da üretimi hücre tipine ve gelişim evrelerine bağlıdır.

Tüm vücut bazında, arginin sentezi böbrek-bağırsak ekseninde gerçekleşir. Bu bölgelerde, glutamin ve glutamattan sitrülin üreten ince bağırsak epital hücreleri böbrek proksimal tübül hücreleriyle işbirliği içindedir. Böbrek hücreleri, sitrülini döngüden çıkarıp arginine çevirir. Sonuç olarak, bağırsak ya da böbrek fonksiyonlarının zayıflaması endojen arginin sentezini azaltır, ve besinle alınması gereken miktarı artırır.

Sitrülinden arginin sentezi diğer hücrelerde de düşük değerlerde gerçekleşebilir. Sitrülin NoS kataliz tepkimelerinin yan ürünüdür ve sitrülin-NO veya arginin-sitrülin yollarını izleyerek arginine dönüşebilir. Bir çok hücrede, NO sentezini destekleyerek belli bir dereceye kadar argininin yerini tutabilir.

İşlevi:

Arginin hücre bölünmesinde, yaraların iyileşmesinde, vücuttan amonyak atılmasında, bağışıklık sisteminde ve hormonal dengede önemli bir rol oynar.

Gıdalarla alınan L-argininin yararları ve işlevleri aşağıdaki gibidir:

  • Nitrik oksit sentezinde uyarıcıdır.

  • Vücutta, yaşlanmayı önleyen en önemli hormonların salgılanmasını artırır.

  • Bağışıklık sistemini geliştirir.

  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.

  • Kas kütlesini artırır.

  • Adipoz doku vücut yağlarını azaltır.

  • İnsülin duyarlılığını geliştirmeye katkıda bulunur.

  • Erkeklerde kısırlık riskini azaltır.

  • Kan dolaşımını hızlandırır.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Faydalarını bulabilirsınız nette. Kontrolsuz ve fazla kullanımı insanı paronaya yapabilir ve cok sinirli yapabilir insanı. Kalp içinde iyi değildir kontrolsuz kullanımı kanımca. Alıp gözlemlemek en doğrusu. Zararları faydalarından fazla olabilir.
Özellikle keçiboynuzunda bir hayli fazladır bu madde. Aman dikkat keçiboynuzuna. Çekirdekte, hardalda da bolca bulunur! Keçiboynuzunun neredeyse tamamına yakını bu madde. Korkunç Msn Grin..
Bu l -arginin çok masum değil aman dikkat. Sperm olacak diye zararları göze alınır mı bilemem. Kısa sure kullanımı en ideali bence.

Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya