Arama

Amino Asitler - Prolin

Güncelleme: 11 Şubat 2010 Gösterim: 3.328 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Prolin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Prolin (Pro, P) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Diğer tüm aminoasitler birincil amin grubu taşımalarına rağmen, prolin, yan zincirindeki üç karbon atomu bir halka oluşturarak tekrar peptid bağındaki nitrojen atomuna bağlandığı için, birincil amin grubundan yoksundur (-NH2). Prolindeki nitrojen(azot) aslında ikincil amin olarak nitelendirilebilir. Prolin bazen iminoasit olarak da adlandırılmaktadır . Aslında, IUPAC adlandırma sistemine göre iminkarbon-nitrojen arasında çifte bağ bulunması gerekir. Biyolojik terminolojide, aminoasit kategorisi genellikle prolini de içermektedir.Non-esansiyel ve glukojenik amino asittir.Sentezi ve yıkımı alfa ketoglutarat üzerinden olur.Prolin dehidrogenaz ile prolin 5-karboksilat sentezlenir.Prolin 5-karboksilattan glutamat semialdehit dehidrogenaz ile glutamat oluşur ve bunu glutamatın transaminasyonu ile alfa ketoglutarat oluşumu izler.

Metabolik Bozukluklar

Hiperprolinemi Tip 1 Prolin dehihrogenaz eksikliğidir.Hidroksiprolin metabolizması bozulmaz.İdrara prolin ve glisin çıkar.
Hiperprolinemi Tip 2 Glutamat semialdehit dehidrogenaz eksikliğidir.Hidroksiprolin metabolizması bozulur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Prolin

Sponsorlu Bağlantılar

Prolin kolajen ve kıkırdak dokunun üretimi için gerekli olan bir amino asittir. Proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri olan prolin, diğer tüm aminoasitler birincil amin grubu taşımalarına rağmen, prolin, yan zincirindeki üç karbon atomu bir halka oluşturarak tekrar peptid bağındaki nitrojen atomuna bağlandığı için, birincil amin grubundan yoksundur (-NH2). Prolindeki nitrojen (azot) aslında ikincil amin olarak nitelendirilebilir. Prolin bazen iminoasit olarak da adlandırılmaktadır.

Prolin protein sentezinde görevli diğer bir aminoasit olan lisinle beraber, kollajen dokuyu oluşturan hidroksiprolin ve hidroksilisin aminoasitlerinin yapımında kullanılır.

Prolin vücutta glutamik asitten üretilir. Sağlıklı beslenenlerde prolin eksikliği çok nadir görülür.

Prolinin Faydaları ve İşlevleri

Kas ve eklemlerin esnek olması için gereklidir.

Ultraviyole ışınlardan ve yaşlanmadan kaynaklanan kırışıklıkların ve sarkmaların önlenmesine yardımcı olur.

Vücudun proteinleri sentezleyip, sağlıklı hücreler oluşturmasında görevlidir. Sağlıklı cilt ve bağ doku üretimi, tamiri ve özellikle travmatik yaralanmaların tedavisi için mutlaka gereklidir.


Kollajen kıkırdağın iyileşmesine yardımcı olur, eklemleri ve omurgayı destekler.


Prolin takviyesi kemik iltihabı, kronik sırt ağrısı ve yumuşak doku hasarlarında faydalı olabilir.

Vücutta kas dokusunun bakımı için prolin gereklidir. Uzun mesafe koşucularında ve uzun süreli antreman yapanlarda prolin seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiştir.


Travmatik yaraların iyileşmesinde, yanıklarda prolin takviyesi faydalı olabilir.

Zayıf kollajen ve kıkırdak dokuları olanlar prolin takviyesinden faydalanmaktadırlar.

Prolin Kaynakları

Et, süt ve süt ürünleri, yumurta en iyi prolin kaynaklarıdır. Vejeteryanlar, veganlar veya düşük proteinli diyetle beslenenlerin takviye alması gerekebilir.

Tavsiye edilen dozaj günlük 500 mg ile 1000 mg arasıdır. C vitamini ile birlikte alınmalıdır.

Karaciğer ve böbrek sorunları olanlar, prolin ve diğer aminoasit takviyelerini bir uzmana danışmadan kullanmamalılar. Herhangi bir aminoasiti gereğinden fazla almak sitrik asit döngüsünün dengesini bozabilir ve karaciğerle böbreğin toksinleri atmalarını zorlaştırabilir.




Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya