Arama

Amino Asitler - Triptofan

Güncelleme: 11 Şubat 2010 Gösterim: 2.862 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Triptofan

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansikloped


Triptofan(Trp,W) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Genetik kodu UGG'dir. Nonpolar bir aminoasittir. İndol halkası içerir. Esansiyel bir aminoasittir.Glukojenik ve ketojenik aminoasittir. Pruvat ve asetil KoA üzerinden yıkılır. Yapısında bulunan indol halkası çeşitli bileşiklerin yapısına katılır. Bunlar seratonin ve melatonindir. Karaciğerde triptofan yıkımı ile nikotinik asit sentezlenir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Triptofan

Sponsorlu Bağlantılar

Triptofan (Trp,W) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Genetik kodu UGG'dir. Nonpolar (kutupsuz) bir aminoasittir. İndol halkası içerir. Beslenme açısından dışarıdan alınması zorunlu (esansiyel) olan aminoasitlerdendir. Yıkımı prüvat ve asetil koenzim üzerinden yapılır. Yapısında bulunan indol halkası çeşitli bileşiklerin yapısına katılır. Bunlar serotonin ve melatonindir. Karaciğerde triptofan yıkımı ile nikotinik asit sentezlenir.

Triptofan, serotonin ve melatonin gibi sinir ileticileri için hayati bir elementtir. Bu tip kimyasal taşıyıcılar, vücudumuzdaki sinirleri bir hücreden diğerine taşırlar. Yani bu taşıyıcılar vücudumuzda yeterli miktarda olmadığı takdirde beyin fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getiremez.

Triptofan, serotonin ve melatonin elementlerinin üretimine yardımcı olduğundan, vücudumuzun bunu triptofan içeren besinlerden ya da triptofan desteklerinden yeterli miktarda almasının yaşamsal önemi bulunmaktadır.

İnsan metabolizması aynı zamanda triptofanı “niasin” diye de bilinen B3 vitamininin oluşturulmasında kullanır. Çoğu beslenme uzmanı, eğer vücudumuzu yeterli miktarda triptofan içeren besinlerle takviye edecek olursak, vücudumuzun da kandaki kolesterolü ve trigliseriti azaltacak olan niasini yeterli miktarda üretebileceği kanaatindedir. Niasin aynı zamanda depresyonun azalmasına da yardımcı olur.

Triptofanın etkileri, 30 yıldan daha uzun bir süre boyunca, 1988’de bu kanıyı değiştiren bir olay yaşanana kadar, hep olumlu olarak görülmüştü. 1988 yılında bu ürünü kullanan 1000’den fazla insan zarar görürken 37 kişi de hayatını kaybetti.

CDS tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bu olayın nedeninin triptofan desteği olmadığını, ürünün içindeki bir kontaminasyon olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak, bu bilginin ortaya çıkması, FDA tarafından ürüne konmuş olan yasağı etkilememiş, söz konusu yasak günümüzde de devam etmektedir.

Triptofanın çoğu ülkelerde yasaklanmış olması gerçeği yüzünden, 5-HTP diye bilinen triptofanın ikincil ürünü kullanılmaktadır.

Triptofan Kaynakları

Triptofan ürünün işlevlerini vücudumuzda etkin bir biçimde yerine getirebilmesi için B6 vitaminine gereksinim vardır. Triptofanı besleyen diğer elementler ise C vitamini, B9 vitamini (folat) ve magnezyum mineralidir. Triptofan içeren besinler, hindi eti, süt ve muzdur.

Triptofanın Etkileri

Araştırmalar, triptofan seviyesi düşük olan insanlarda depresyon hastalığı sorununun ortaya çıktığını göstermektedir. Hastalarının tedavilerinde besin yoluyla tedaviyi tercih eden hekimler, depresyon tedavisi için triptofanı kullanmaktadırlar. Triptofan ile beyindeki serotonin ve melatonin seviyelerinin arttırılarak, depresyon sorununun azaltılması amaçlanır. Çoğu insanın inandığı gibi, depresyon için kullanılan Prozac ve Zolaft benzeri antidepresanlar vücudumuzdaki serotonin seviyesinin artmasını sağlamaz. Antidepresanların aslında yaptıkları iş, beyinde bulunan mevcut serotonin miktarını limitli tutmaktır.

Araştırmalar, serotonin seviyesinin düşük olmasının, uykusuzluk problemine neden olduğunu göstermektedir. Uykusuzluk probleminin tedavisinde de triptofan takviyeleri alınmaktadır.

Serotonin seviyesi arttıkça, iştah azalır. İştah kapatıcı etkisi sebebiyle kilo kontrolü programlarında triptofan kullanılabilmektedir.

Triptofan ağrıya dayanıklılığı arttırır. Azalan gelişim hormonlarını çoğaltır.




Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya