Arama

Otoklav

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 23 Aralık 2015 Gösterim: 3.428 Cevap: 3
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Otoklav
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sıvıları kaynama noktalarının üzerindeki sıcaklıklara dek ısıtmaya elverişli, çeperleri yüksek basınca dayanıklı, sızdırmaz kap. Esas olarak sterilizasyon amacıyla kullanılır. Kaynar suda ölmeyen bakteriler, otoklavda yüksek basınçlı ve 100°C'tan daha sıcak su buharı ile yok edilebilmektedir. Otoklav sanayide de yüksek basınç ve sıcaklık gerektiren kimyasal tepkimelerin gerçekleştirilmesinde, konservelerin sterilizasyonunda, ayrıca mikrobiyolojik araştırma laboratuvarlarında kullanılır. Düdüklü tencere de basit bir otoklavdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Otoklav
Vikipedi, özgür ansiklopedi
ExampleAutoclave
Sponsorlu Bağlantılar
Otoklav

Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar. 1879'da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav ismi Yunanca auto- (kendi kendine) ve Latince clavis (anahtar) kelimelerinden türetilmiştir ve "kendinden kilitli cihaz " anlamına gelmektedir.
Mikropları yok etmek amacıyla laboratuvar ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı zamanda mikropları yok ettiği için meyve ve sebze konservesi yapımında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sterilizasyon dışında otocamlarında laminasyon işlemi gibi başka işlemlerde de kullanılabilir.

300px Autoclave stove top
Basit otoklavlar

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
17 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Otoklav

Vida ve cıvatalarla tutturulmuş basit bir kapağı olan, iç basınca dayanıklı kaptır. Laboratuvar işlerinde ve ameliyatlarda yararlanılan her türlü araç ve gereci mikropsuzlaştırmak için kullanılan basınçlı buhar kazanıdır.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OTOKLAV a. (fr. autoclave). Gerek basınç altında sanayisel bir işlem gerçekleştirmek, gerek buharla pişirmek ya da sterilize etmek için kullanılan kalın çeperli sızdırmaz kap.

—ANSİKL. Bes. san. Besinler havası boşaltıldıktan sonra otoklavda belirli bir süre, yaklaşık olarak 115°C'ta ısıtılır. Bu aygıtlar pişmeyi hızlandırır. Otoklavların iki çeşidi vardır: kesintili ve sürekli otoklavlar. Kesintili otoklavlarda doldurma, işlemin başında yapılır, içine besin konan kaplar sabit (hareketsiz) olabileceği gibi (statik otoklavlar), çalkamalı da olabilir (döner sepetli otoklavlar); sürekli otoklavlar (sterilizasyon otoklavları), büyük üretim yerlerinde üretim bantlarında kullanılır.

—Cerr. Otoklavlar cerrahide örtüler, eldivenler, pansumanlar ve cerrahi aletler için kullanılır. Bunlar yüksek basınca dayanabilen ve içinde kaynama noktasına ulaşmış su bulunan, silindir biçiminde kaplardır. Tam bir kuruma elde edebilmek için kondansör kullanılarak ileri derecede vakum oluşturulur; sağlanan nemli sıcaklık 115° ila 165° C arasında değişir ve 30 ila 45 dakika sürdürülür.

Kaynak: Büyük Larousse