Arama

Poliüretan Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Hakkında

Güncelleme: 6 Mart 2017 Gösterim: 17.301 Cevap: 3
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Poliüretan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Köpük, yapıştırıcı, yüzey kaplama gereci ve kauçuk muadili gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilen plastik grubu. Poliüretan köpükler hafif olup esnek çeşidi kauçuk köpüklere oranla daha dayanıklı olup daha kolay temizlenir; yastık, yorgan ve döşeme malzemesi olarak kullanılabilir. Katı poliüretan köpükler buzdolaplarında ve çeşitli alanlarda ısı yalıtımına yararlar. Metal yüzeylerle sıkıca birleştiklerinden uçak yapımında da kullanılırlar. Poliüretan elyaf esnek olup uzamaya gelen bir malzemedir. Mayo ve iç çamaşırı gibi giyim malzemesinde çoğu kez kauçuk elyafın yerini alır. Otomobil lastiklerinde kauçuk yerine kullanılan ve aracın kendisinden daha uzun ömürlü olan poliüretan malzeme de yapılmıştır; ancak üretimi pahalıdır. Kimyasal bakımdan, poliüretanlar, HO-(CH2)n- OH yapısındaki dialkollerle formülü O=C=N-(CH2)m-N=C=O olan diizosiyanatların kopolimerleşme ürünleridir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Poliüretan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esnek ve esnemeyen köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik fiberler, contalar, prezervatifler, halıların alt kısmı ve sert plastik yapımında kullanılırlar. Esnek poliüretan köpükler, poliüretan süngerler olarak da bilinirler ve yataklarda, mobilyalarda konfor malzemesi olarak vazgeçilmezdirler. Esnemeyen köpükler ise daha çok ısı ve ses izolasyonunda kullanılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir. Ancak etil karbamat olarak da bilinen özel üretan maddesi ile karıştırılmamalıdır. Poliüretanlar etil karbamatdan yapılmaz ve onu içermezler.

Poliüretanlar ilk kez Alman bilimadamı Otto Bayer tarafından 1937 yılında sentezlenmiş ve diizosiyanatın, diol ile reaksiyonuyla elde edilmiştir. Eğer ortamda su da varsa diizosiyanatın bir kısmı diol ile polimerleşirken küçük bir kısmı da su ile gaz (karbondioksit) çıkışı reaksiyonu vererek gözenekli poliüretan yapıyı (köpük veya sünger yapısı) meydana getirir. Olgunlaşma süresi (24-72 saat) sonunda oldukça sağlam bir polimer yapı elde edilir. Daha sonraları diollerin yerini daha büyük molekül ağırlıklı, polieter veya poliester yapısındaki polioller almıştır. Bu şekilde oluşan poliüretan daha sağlam ve daha esnek bir elastomer oluşturur.
Diizosiyanatın bir poliolle reaksiyonu ile oluşturulan bir poliüretan

polr

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Haziran 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Poliüretan

Poliüretan; 1937 yılında Otto Bayer ve çalışma arkadaşları tarafından (Leverkusen, Almanya) bulunan, karbamat bağlantıları içeren organik üniteler zincirinden oluşan polimerlerdir. İzosiyonat ve hidroksil grupları arasındaki reaksiyon ürününü (üretan) tekrarlar şeklinde ihtiva eden polimer "Poliüretan" olarak adlandırılmaktadır. Polimerin morfolojisi; kullanılan diol ve İzosiyanat ın molekül, strüktür ve karakterine göre şekil alır. İlk sert poliüretan köpük 1947 yılında, esnek poliüretan köpükler 1954 yılında üretildi. 1960'lı yılların başında ise otomobil sanayinde yarı sert poliüretan köpükler üretilerek oldukça yaygınlaşan ve sanayileşen hammaddenin günümüzde bilinen yaklaşık 11 bin türevi üretilmektedir. Günlük hayatımızda hemen elimizin altında bile kullanılmasına karşın farkında olmadığımız poliüretan artık otomotiv, sünger, ayakkabı, taşıma, soğutma, yalıtım, mobilya, tekstil, gıda, elektronik, boya, sanayi parçaları üretimi ve sağlık sektörü (biyouyumlu) gibi branşların değişmez parçası olmakla birlikte inşaat ve yapı sektöründe henüz yerini tam olarak bulamamıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Petrol Sızıntıları Süngersi Materyalle Temizlenebilecek!


Bilim adamları, ağırlığının 90 katı kadar petrolü emip, sünger gibi sıkıldığında geri atabilen materyal geliştirdi.ABD'nin Illinois eyaletindeki Argonne National Laboratuvarı'nda Seth Darling öncülüğündeki bir ekip tarafından geliştiren materyalin, "sorbent" adı verilen petrol ve yağ türevi yoğun maddeleri emen diğer materyallerden farklı olarak emdiği sıvı sıkılıp tahliye edildikten sonra tekrar kullanılabildiği belirtildi.

Araştırmacılar, poliüretan veya poliimid plastikten yapılan basit bir köpük olan materyali petrol hücrelerini emen silan molekülleriyle kapladı. Yapılan laboratuvar testlerinde yeterli miktarda silanla kaplandığında materyalin kapasitesini yitirmeksizin defalarca yeniden kullanılabildiği görüldü. Materyalin büyük çaplı petrol sızıntılarının temizlenmesinde büyük fayda sağlayacağı tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, ürettikleri toplam 6 metrekarelik materyali dev bir havuza batırdı. Ardından aynı havuza bir borudan petrol sızdıran ekip, materyalin sızan petrolü emip sudan ayırmakta başarılı olduğunu ve bir kaç kez kullanıldıktan sonra da aynı sonucu verdiğini gözlemledi. Araştırmacılar, materyalin derin sularda, yüksek basınç koşullarında nasıl işlev göreceğini henüz öngöremediklerini ancak kıyı kirlenmelerine ve sığ sulardaki sızıntılara karşı kullanılabileceğini kaydetti.

Kaynak: Scientific American / AA (6 Mart 2017)

Benzer Konular

28 Ekim 2013 / nötrino Kimya
10 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Kimya
3 Ekim 2012 / _Yağmur_ Kimya
18 Ocak 2013 / _Yağmur_ Kimya
13 Aralık 2012 / _Yağmur_ Kimya