Arama

Bileşikler - Etilen Glikol

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 26 Mart 2018 Gösterim: 7.234 Cevap: 3
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Etilen Glikol

Ad:  glicol3.JPG
Gösterim: 926
Boyut:  13.6 KB

glikol, molekülünde değişik karbon atomlarına bağlanmış iki hidroksil (OH) grubu bulunan, alkoller ailesinden organik bileşiklerin ortak adı. Bu organik bileşikler sınıfının genel adı olan glikol terimi aynı zamanda glikollerin en basit üyesi olan etilen glikol için de kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

1.2- etandiol olarak da bilinen etilen glikol (HOCH2CH2OH), renksiz, tatlı ve hafif bir kokusu olan yağlı bir sıvıdır. Sanayide, etilenin yükseltgenme ürünü olan etilen oksitten elde edilir. Otomobillerin soğutma sistemlerinde donmayı önleyici katkı maddesi (antifriz) olarak, ayrıca yapay elyaf üretiminde, düşük sıcaklıklarda donan patlayıcıların ve fren sıvılarının yapımında yaygın olarak kullanılan etilen glikol ve bazı türevleri hafif zehirlidir.

1.2- propandiol olarak da bilinen propilen glikolün fiziksel özellikleri etilen glikole benzer. Yalnız etilen glikol gibi zehirli olmadığı için gıda ve kozmetik sanayilerinde, ağız temizliğine yönelik ürünlerde çözücü, koruyucu ve nem tutucu olarak kullanılır. Bu bileşik, propilenin yükseltgenmesiyle oluşan propilen oksitten elde edilir.
Fren sıvılarının ve reçine plastikleştiricilerinin yapımında başlangıç maddesi olarak kullanılan 1,3-bütandiol, poliüretan ve poliester reçinelerinin, ayrıca değerli bir çözücü ve aramadde olan bütirolaktonun üretiminde kullanılan 1,4-bütandiol, etkili bir böcek ilacı olan 2-etil-l,3-heksandiol ve yatıştırıcı ilaçlardan meprobamatm etkin maddesi olan 2-metil-2-propil-l,3-propandiol de önemli glikollerdendir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 01:08
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  glicol4.JPG
Gösterim: 535
Boyut:  13.9 KB
Etilen Glikol

Glikol ya da etandiol olarak da bilinen, renksiz, kokusuz, tatlı, yağ kıvamında bir alkol (HOCH2CH2OH). Etilen okside su ilâvesiyle elde edilir. Suyla karıştırılarak antifiriz olarak kullanılır. Alkid reçineleri ve dakron lifleri birer etilen glikol türevidir. Patlayıcı madde imalinde de kullanılır. İlk kez Wurtz tarafından bulunmuştur (1885).
Sponsorlu Bağlantılar

Elde edilişi:
  • Mono alkollere benzer olarak 1, 2 dihalojen alkanlardan sulu potasyum hidroksit veya alkol metal karbonat yardımıyla hidrolizle elde edilebilir. Misal 1, 2 - dibromoetan etilenglikol verir.
  • Etilen glikol endüstriyel olarak etilenden aşağıdaki metotlarla elde edilir.
  • Etilen, klorlu sudan geçirilir. Meydana gelen etilen klorohidrin sodyum bikarbonat sulu çözeltisiyle hidroliz edilir.
  • Etilenoksidin soğuk, sulandırılmış hidroklorik asitle muamalesiyle elde edilir.
Organik kimyacı Wurtz 1855 yılında HO-CH2-CH2-OH formülüne sahip bu bileşiği bulduğunda şekerli tadından dolayı ona “glikol” adını vermiştir. Ancak siz keyfinize göre “etilen glikol”,“1,2 etandiol” ya da yalnızca “etandiol” diye de hitap edebilirsiniz.

Etilen glikol su, alkol ve asetonla karışıp kaynaşan ancak eterde hemen hemen hiç çözünmeyen, renksiz, viskoz ve tatlı bir alkoldür. Donma noktası -13ºC, kaynama noktası ise 198ºC’dir. Donma noktasının düşük, kaynama noktasının ise bu kadar yüksek olması çok işe yarar aslında. Suyla karıştırıldığında donma noktası daha da düşer ve radyatörlerde antifriz olarak kullanılır. Uçaklarda da yüzeyde buzun tutunmasını ve buzlanmayı engellemek amacıyla kullanılır. Bu kullanım alanlarının dışında etilen glikolden deterjan, parlatıcı, sentetik mum, reçine vs. üretiminde yararlanılır.

Etilen glikol zehirlenmesi
Etilen glikol işe yarar tatlı bir sıvı olmasının yanı sıra içildiğinde öldürücü olabilir. Etilen glikol zehirlenmesi etanol zehirlenmesine benzer fakat nefeste alkol yoktur.Zehirlenme belirtileri bulantı, kusma, solunum zorluğu ve komadır. Zehirlenme daha ciddi sonuçlara da yol açabilir. İçildiğinde; hasta kusturulur, mide yıkanır, solunum takviye edilir, elektrolit denge düzenlenir; etanol verilir ve hemodiyaliz uygulanır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 01:10
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GLİKOL
(fr. glycol). Org. kim.
1. Formülü HOCH2—CH2OH olan etandiol-1,2’ nin yaygın adı. (Eşanl. ETANDİOL, ETİLENGLİKOL.)
2. Dialkollerin genel adı.

—Polim. Glikol politeraftalat, poliester türünde doğrusal polimer; tereftalik asit,metanol ve etilen glikoldan elde edilir. (Çok dayanıklı peliküllerin yapımında ve özellikle dakron ve tergal gibi tekstil elyafı üretiminde kullanılır.)

—ANSİKL. Org. kim. Wurtz, 1855'te bulduğu bu bileşiğe şekerli tadından dolayı glikol adını verdi. Glikol. 10°C'ta 1,12 yoğunluğu olan ağdalı bir sıvıdır. -13°C'ta erir, 198°C'ta kaynar Su, alkol ve asetonla karışır, eterde hemen hemen hiç çözünmez.

iki alkol işlevi taşıyan glikol, alkolün bilinen tüm özelliklerini içerir. Mono- ve dies- terleri verir, glioksal ile oksalik aside yükseltgenir. a -dioller, periyodik asit gibi özgül yükseltgenlerle formaldehite dönüşür. Sanayide etilen oksit hidratlanarak elde edilen glikol, çözücü, donma önleyici ve hidrolik akışkan olarak kullanılır. Bu bileşikten ayrıca glioksal, patlayıcı madde (nitrik asit diesteri), plastikleştirici, reçine, elyaf (glikol politeraftalat) ve sentetik mum üretiminde ara madde olarak yararlanılır. Ağız yoluyla alındığında zehirleyicidir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Fiziksel Özellikleri
Molekül ağırlığı - 62,068 g/mol
Görünüşü - Renksiz Sıvı
Yoğunluk ve faz - 1,113 g/cm³, sıvı
Ergime noktası - −12,9 °C
Kaynama noktası - 197,3 °C

Üretimi

Ad:  glicol1.JPG
Gösterim: 812
Boyut:  20.2 KB

Kimyasal Özellikleri
Ad:  glicol2.JPG
Gösterim: 622
Boyut:  13.4 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Mart 2018 / ener Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
26 Mart 2018 / Safi Kimya
26 Mart 2018 / Safi Kimya
18 Kasım 2012 / buz perisi Taslak Konular